Μικρή αποκλιμάκωση παρουσιάζουν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές αναμένουν βασικά οικονομικά στοιχεία και νέα σχόλια από αξιωματούχους της Federal Reserve που θα μπορούσαν να δώσουν ενδείξεις για το πότε θα ξεκινήσει η κεντρική τράπεζα να μειώνει τα επιτόκια.

Η απόδοση του 10ετούς μειώθηκε κατά 3 μονάδες βάσης στο 4,16%. Η απόδοση του 2ετούς  υποχώρησε κατά δύο μονάδες βάσης στο 4,46%.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μικρό προβάδισμα πωλητών, αναζητά στηρίξεις

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή του Ιανουαρίου αναμένεται την Τρίτη ενώ στο τέλος της εβδομάδας θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό χονδρικής ( Δείκτης Τιμών Παραγωγού). Μέσα στην εβδομάδα θα δημοσιοποιηθούν και τα στοιχεία για την πορεία των λιανικών πωλήσεων. Η ανάγνωση των οικονομικών στοιχείων αναμένεται να βοηθήσει τους επενδυτές να διαμορφώσουν μια εικόνα για την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Η πορεία της νομισματικής πολιτικής

Οι παρατηρητές της αγοράς θα έχουν επίσης την ευκαιρία να ακούσουν  αξιωματούχους της Fed κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, όπως τον πρόεδρο της Richmond Fed, Τόμας Μπάρκιν, τον πρόεδρο της Atlanta Fed, Ραφάελ Μπόστικ και την επικεφαλής της San Francisco Fed, Μέρι Ντάλι.

Οι αξιωματούχοι της Fed τις τελευταίες εβδομάδες επέμεναν στην άποψη ότι τα οικονομικά στοιχεία θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη λήψη των αποφάσεών τους όσον αφορά τις μειώσεις των επιτοκίων, ενώ θεωρούσαν μη πιθανό να μειώσουν τα επιτόκια τον Μάρτιο, κάτι που ήλπιζαν πολλοί επενδυτές.

Η αναθεώρηση των στοιχείων του Δεκεμβρίου ενίσχυσε την εκτίμηση ότι οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να επιβραδύνονται. Οι προβλέψεις επίσης των οικονομολόγων είναι επίσης ενθαρρυντικές. Ο δομικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή(ΔΤΚ) εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 3,7% το Ιανουάριο σε ετήσια βάση. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί από τις επίσημες ανακοινώσεις των στοιχείων σημαίνει την μικρότερη ετήσια αύξηση από τον Απρίλιο του 2021, δίνοντας σήμα ότι αποδίδει η πολιτική της Fed.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές