Στη συνέχεια των αναζητήσεων βιβλίων που διευκολύνουν την κατανόηση πολλών σύγχρονων εξελίξεων αλλά και ψυχαγωγούν, προσφέροντας όμως συνάμα στον αναγνώστη γνώση για πράγματα που δεν είναι γενικά γνωστά, κατέληξα σε μια σειρά εκδόσεων.
Εξαιρετικά χρήσιμο για τα σημερινά πολιτικοϊδεολογικά αδιέξοδα με την κατάρρευση των παραδοσιακών αξιών και πολιτικών αναζητήσεων είναι το μικρό βιβλίο του Christopher Lasch «ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΦΑΛΜΑ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ; – ΓΙΑΤΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ;» (Εναλλακτικές Εκδόσεις, 2018). Εχοντας απόλυτη κατανόηση των διεθνών εξελίξεων, ο συγγραφέας αποσαφηνίζει πως είναι άσκοπο να γίνεται προσπάθεια αναζήτησης μιας αναβίωσης της Αριστεράς διότι ο κύκλος της έχει τελεσίδικα κλείσει. Κυρίως διότι η αντιπαλότητα Δεξιάς – Αριστεράς δεν υπάρχει πια, μια και τα όποια κοινωνικά σημεία αναφοράς τους έχουν ιστορικά ξεπεραστεί και τελειώσει.
«Η ιδέα μιας «Αριστεράς» έχει εξαντλήσει την ιστορική της ύπαρξη και πρέπει να εγκαταλειφθεί, όπως πρέπει να εγκαταλειφθεί και ένας συντηρητισμός που, σε μεγάλο βαθμό, με τη δική του ρητορική συγκαλύπτει τις παλαιότερες φιλελεύθερες παραδόσεις. Οι παλιές ταμπέλες δεν έχουν κανένα νόημα πλέον», υποστηρίζει ο Lasch. «Αποτελούν προϊόντα μιας παλαιότερης εποχής, της εποχής του ατμού και του χάλυβα, και είναι εντελώς ακατάλληλες για την εποχή της ηλεκτρονικής, του ολοκληρωτισμού και της μαζικής κουλτούρας».
Συνήθως δεν έλκομαι από τον κρατισμό που εκφράζουν τα βιβλία της Μariana Mazzucato και τη λατρεία της για την υποτιθέμενη αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα. Στο νέο της όμως πόνημα, με τη Rosie Collington, «Η ΜΕΓΑΛΗ ΦΕΝΑΚΗ: Πώς οι εταιρείες συμβούλων αποδυναμώνουν τις επιχειρήσεις μας, αδρανοποιούν τις κυβερνήσεις μας και στρεβλώνουν τις οικονομίες μας» (Επίκεντρο, 2023) καταπιάνεται με ένα θέμα νευραλγικής σημασίας για τη διεθνή οικονομία. Πραγματικά οι εταιρείες συμβούλων έχουν αρχίσει να παίζουν κυρίαρχο ρόλο στις διαδικασίες και στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων μεγάλων χωρών της γης, ομογενοποιώντας πολιτικές κι επιδιώκοντας να καθοδηγήσουν δημοσιονομικά αποτελέσματα. Τα ζητήματα που θίγει η εργασία της Mazzucato είναι κρίσιμα και αφορούν σχεδόν τους πάντες παντού.
Ο άξιος συνεχιστής στην Ελλάδα μιας παράδοσης που ξεκίνησε ο Philip Kerr παγκόσμια, της αναβίωσης δηλαδή με ακρίβεια των χρόνων του Μεσοπολέμου μέσω noir αστυνομικών ιστοριών, ο Πάνος Αμυράς, εμφανίζεται και πάλι, με επιτυχία, με τη «ΛΕΣΧΗ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ» (Διόπτρα, 2023). Η Αθήνα των τελών της δεκαετίας του ’30 παίρνει νέα ζωή, μέσα σε ένα ζοφερό κλίμα ίντριγκας, αναμονής μιας αναπόφευκτης πολεμικής σύγκρουσης και αγωνίας για την καθημερινή επιβίωση. Πέραν της ενδιαφέρουσας αστυνομικής ιστορίας, ο Αμυράς μάς ταξιδεύει στους δρόμους, στις γειτονιές και στην κοινωνική πραγματικότητα μιας εποχής που έφυγε αφήνοντας λίγες θύμησες πίσω της.
Εξίσου συναρπαστικά ενδιαφέρον το έργο του Χρήστου Μαρκογιαννάκη «ΣΤΟΝ 5ο ΟΡΟΦΟ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ» (Μίνωας, 2023). Με έξυπνη και γρήγορη γραφή ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης ξετυλίγει μια κλασική ιστορία «ποιος το έκανε», που συγκρατεί τον αναγνώστη μέχρι το τέλος. Εκδηλη η γαλλική επίδραση στον τρόπο έκφρασης και στον γενικότερο προβληματισμό του δημιουργού.
Latest News
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης
Και όμως υπάρχει άλλος δρόμος
Με την παρουσία του στο OT Forum ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι σε πείσμα μιας διάχυτης ρητορικής δεν υπάρχουν μονόδρομοι
Με τη Γαλλία ή την Ιταλία;
Τα προβλήματα στον περίγυρό μας πολλαπλασιάζονται