Πανό με σύνθημα υπέρ του Πούτιν μαζί με μια σοβιετική σημαία αναρτήθηκαν σε τρακτέρ που συμμετείχε σε διαμαρτυρία Πολωνών αγροτών σε περιοχή κοντά στα σύνορα με την Τσεχία.
Πολωνία: Κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους οι αγρότες για τις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών
Το πανό που έγραφε «Πούτιν, ξεκαθαρίστε την Ουκρανία, τις Βρυξέλλες και την κυβέρνησή μας». Ο υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας Marcin Kierwinski δήλωσε την Τρίτη ότι η αστυνομία κατέσχεσε αμέσως το πανό και διατάχτηκε έρευνα από τους αρμόδιους εισαγγελείς.
Ανησυχία
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας αναφέρει ότι «σημειώνει με μεγάλη ανησυχία την εμφάνιση αντι-ουκρανικών συνθημάτων που υμνούν τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον πόλεμο που διεξάγει κατά τη διάρκεια των πρόσφατων αγροτικών μπλόκων. Πιστεύουμε ότι πρόκειται για μια προσπάθεια κατάληψης του αγροτικού κινήματος διαμαρτυρίας από ακραίες και ανεύθυνες ομάδες, ίσως υπό την επιρροή Ρώσων πρακτόρων», εκτιμά το πολωνικό ΥΠΕΞ.
Από την πλευρά του ο Adrian Wawrzyniak, εκπρόσωπος του συνδικάτου των αγροτών Solidarity, δήλωσε ότι το πανό είναι απαράδεκτο αλλά απέρριψε τον υπαινιγμό ότι Ρώσοι πράκτορες μπορεί να προσπαθούν να επηρεάσουν το κίνημα διαμαρτυρίας. Πρόσθεσε ότι πιστεύει πως το πανό αναρτήθηκε από άτομα που δεν σχετίζεται με το συνδικάτο.
Νέα μεγάλη κινητοποίηση
Την Τρίτη οι Πολωνοί αγρότες προχώρησαν σε νέα μεγάλη κινητοποίηση, αποκλείοντας σχεδόν όλη την κυκλοφορία στα σύνορα με την Ουκρανία και εξοργίζοντας το Κίεβο.
Όπως υπενθυμίζει το Reuters, οι αγρότες σε όλη την Ευρώπη διαδηλώνουν κατά των περιορισμών που τους επιβάλλουν τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς και κατά της αύξησης του κόστους και του αθέμιτου, όπως λένε, ανταγωνισμού από το εξωτερικό, ιδίως από την Ουκρανία.
Ο υπουργός Γεωργίας της Πολωνίας Czeslaw Siekierski δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση κάλεσε ομάδες αγροτών για συνομιλίες τη Δευτέρα, ενώ οι ίδιοι δήλωσαν ότι ήθελαν η κυβέρνηση να έρθει σε αυτούς.
Οι Πολωνοί αγρότες απέκλεισαν οκτώ μεγάλους δρόμους την Τετάρτη στο πλαίσιο της πολύμηνης εκστρατείας τους. Η αστυνομία δήλωσε ότι οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν στα συνοριακά περάσματα προς την Ουκρανία στη Medyka και την Korczowa, αλλά η κυκλοφορία των επιβατών ήταν ομαλή και κάποια φορτηγά επίσης περνούσαν.
Στην Ουκρανία πάντως, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι συζήτησε την κατάσταση με τους υπουργούς τους και ότι τα επόμενα βήματα θα γίνουν γρήγορα.
Latest News
Reuters: Το κενό ηγεσίας επιδεινώνει την οικονομική δυσπραγία της Ευρώπης
Αν και η Ευρώπη υπερηφανεύεται για την ανοικτή οικονομία της, οι πιο άμεσες προκλήσεις εντοπίζονται στο εμπόριο, αναφέρει το Reuters
Περιστέρια και γεράκια στην ΕΚΤ - Όταν η βασική διαφωνία δεν είναι στα επιτόκια
Την Πέμπτη πραγματοποιείται η τελευταία για φέτος συνεδρίαση της ΕΚΤ - Τα στοιχήματα για τα επιτόκια
Η οικονομική πολιτική του Τραμπ θα φέρει «καταστροφή», προειδοποιεί ο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε εναντίον της εφαρμογής του προγράμματος Project 2025 που φέρεται να ενστερνίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ
Είναι ένας ανταγωνιστικός κόσμος - Ποιοι πληρώνονται καλύτερα σήμερα;
Η διεθνής αγορά εργασίας αναγκάζει ορισμένες εταιρείες να πληρώνουν περισσότερα σε... φθηνότερες περιοχές
Πώς οι κινεζικές αεροπορικές βρέθηκαν να κυριαρχούν στις πτήσεις από Ευρώπη σε Ασία
Οι κινεζικές αεροπορικές εκμεταλλεύονται τις ρωσικές αντι-κυρώσεις και επεκτείνουν τα δρομολόγιά τους
Το κεφάλαιο για το λίθιο στη συμφωνία ΕΕ - Mercosur που πέρασε «στα ψιλά»
Αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ING δήλωσαν ότι η σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών
Merger Monday: Σε μία ημέρα έκλεισαν deals 35 δισ. δολαρίων
Η επανεκλογή Τραμπ προκαλεί ευφορία στις επιχειρήσεις και τονώνει εξαγορές και συγχωνεύσεις
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Η Ισπανία θα νομιμοποιήσει 900.000 μετανάστες σε τρία χρόνια
Η Ισπανία αναμορφώνει τη νομοθεσία που διέπει τα δικαιώματα παραμονής ξένων μεταναστών στη χώρα
Πόσα επενδύουν ΗΠΑ, Κίνα και ΕΕ σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D)
Πρώτες σε δαπάνες για έρευνα ( R&D) έρχονται οι ΗΠΑ, ακολουθεί η Κίνα και στην τρίτη θέση είναι οι 27 χώρες της ΕΕ με πρώτη τη Γερμανία