Σε επίπεδα που είχε να δει από το σκάσιμο της ιαπωνικής κερδοσκοπικής φούσκας τα χρόνια του ’90 έφτασε το χρηματιστήριο του Τόκιο σήμερα, με τον δείκτη Nikkei να ξεπερνά τα ιστορικά υψηλά τα οποία ανάγονταν στα τέλη του 1989, επισκιάζοντας τις εξελίξεις σε όλα τα ασιατικά χρηματιστήρια.

Με κινητήρια δύναμη τα καλύτερα των προσδοκώμενων αποτελέσματα του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού NVIDIA, ο Nikkei έκλεισε με άνοδο 2,19%, στις 39.098,68 μονάδες, συντρίβοντας το προηγούμενο ιστορικό του υψηλό.

Το προηγούμενο ιστορικό υψηλό (38.957,44 μονάδες) καταγράφτηκε επίσης την 29η Δεκεμβρίου 1989.

Ο δείκτης, ο οποίος σημείωσε άλμα κατά 28% το 2023 —την καλύτερη επίδοση σε δέκα χρόνια—, συνεχίζει να ανεβαίνει με θεαματικό τρόπο από την αρχή της τρέχουσας χρονιάς (+17,5%).

Οι λόγοι για αυτή την εξέλιξη είναι πολλαπλοί, όπως σημειώνουν οι αναλυτές: οι επενδυτές αναμένουν πως η άνοδος θα συνεχιστεί, λαμβάνοντας υπόψη τη πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης της Τράπεζας της Ιαπωνίας, που οδηγεί σε άνοδο τιμών και μισθών, σύμφωνα με αναλυτή του Nomura Research Institute, ενώ η αδυναμία του γεν προσελκύει ξένους επενδυτές και ταυτόχρονα φουσκώνει τα αποτελέσματα ιαπωνικών εξαγωγικών εταιρειών. Ακόμη, το ιαπωνικό χρηματιστήριο ωφελείται από τον μαρασμό των κινεζικών αγορών, με φόντο την κρίση των ακινήτων και τη δυσκολία της κινεζικής οικονομίας να ανακάμψει.

Οι άλλοι δείκτες

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 έκλεισε οριακά χαμηλότερα στις 7.611,2 μονάδες. Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων αγορών της Judo Bank της χώρας για τον Φεβρουάριο έδειξε επιστροφή στην ανάπτυξη, καθώς διαμορφώθηκε στο 51,8. Ο μηνιαίος δείκτης αποτελεί κορυφαίο δείκτη για την επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της μεταποίησης και των υπηρεσιών της Αυστραλίας.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε άνοδο 0,41% για να κλείσει στις 2.664,27 μονάδες, καθώς η Goldman Sachs ανακοίνωσε ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας θα μπορούσε να είναι η πρώτη που θα μειώσει τα επιτόκια την ημέρα που επέλεξε να τα διατηρήσει σταθερά.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ διαπραγματεύθηκε 1,04% υψηλότερα, ενώ ο κινεζικός CSI 300 σημείωσε άνοδο 0,86%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές