Το ήδη υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας θα είναι ακόμα υψηλότερο από το προγραμματισμένο, προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Μπρούνο Λεμέρ, σε μια αποκάλυψη που θέτει υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της κυβέρνησης Μακρόν να εκπληρώσει τους στόχους της ΕΕ.
«Λόγω της απώλειας φορολογικών εσόδων το 2023, θα είμαστε σημαντικά πάνω από τον στόχο του 4,9% [του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος]» για το περασμένο έτος, δήλωσε ο Le Maire σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde την Τετάρτη. Αργότερα επιβεβαίωσε αυτή την υπέρβαση στο κοινοβούλιο, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης το περασμένο έτος.
Γαλλία: Ο Λεμέρ κατεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης και κηρύσσει λιτότητα
Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Γάλλος υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη για βαθύτερες περικοπές δαπανών τουλάχιστον 12 δισ. ευρώ στον επόμενο προϋπολογισμό για το 2025 – πέρα από τα 10 δισ. ευρώ που έχουν ήδη προβλεφθεί για φέτος, τις οποίες περιέγραψε ως «φρένο έκτακτης ανάγκης», προκειμένου να επανέλθουν τα γαλλικά δημόσια οικονομικά σε τροχιά.
Ο υπουργός Προϋπολογισμού Τόμας Καζνέβ είπε στους νομοθέτες την Τετάρτη ότι οι περικοπές ενδέχεται να φτάσουν τα 20 δισ. ευρώ.
Τα νέα μέτρα
Τα επόμενα βήματα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την τροποποίηση του φετινού προϋπολογισμού το καλοκαίρι για την προσθήκη επιπλέον μέτρων εξοικονόμησης κόστους, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να πετύχει τον στόχο της για το 2024 να μειώσει το έλλειμμα στο 4,4% του ΑΕΠ.
Ο χαμένος αυτός στόχος του ελλείμματος, ασκεί περαιτέρω πίεση στην κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να επαναφέρει το έλλειμμά της σε ευθυγράμμιση με τον στόχο της ΕΕ για 3 % της εθνικής παραγωγής έως το 2027.
Μετά από χρόνια αυξημένων δημόσιων δαπανών, προκειμένου να στηριχθούν οι καταναλωτές κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 και της επακόλουθης ενεργειακής κρίσης, ο Λεμέρ προσπαθεί πλέον να πείσει τους οίκους αξιολόγησης ότι η Γαλλία έχει ένα αποτελεσματικό σχέδιο για να περιορίσει τόσο το δημόσιο χρέος όσο και το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο, ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας, επικαλούμενος τους κινδύνους υψηλού δημόσιου χρέους και την αντίθεση στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του Μακρόν.
Ο Λεμέρ έχει δεσμευτεί να μην επιδιώξει ένα σχέδιο λιτότητας που θα διαβρώσει ορισμένες οικονομικές επενδύσεις, το οποίο περιλαμβάνει προσπάθειες για προσπάθεια ανάπλασης της βιομηχανικής βάσης της Γαλλίας. Ωστόσο, καταργεί σταδιακά τη βοήθεια προς τους καταναλωτές για τις τιμές της ενέργειας καθώς αυτές έχουν μειωθεί.
Δύσκολες επιλογές
«Ήρθε η ώρα να κάνουμε επιλογές», είπε ο Λεμέρ στους νομοθέτες σε ακρόαση την Τετάρτη, περιγράφοντας τη Γαλλία ως «εθισμένη στις δημόσιες δαπάνες» εδώ και χρόνια.
Το ελεγκτικό όργανο της Γαλλίας, το Cour des Comptes, έχει περιγράψει την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών της χώρας ως «ανησυχητική».
«Όλοι γνωρίζουμε ότι οι κρίσεις στην υγεία και την ενέργεια έχουν ωθήσει το δημόσιο χρέος μας σε ιστορικά επίπεδα», δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί, επικεφαλής της ελεγκτικής υπηρεσίας.
«Ενώ οι επιπτώσεις της κρίσης της Covid εξασθενούν, το έτος 2023 δεν ανέτρεψε αυτή την τάση», είπε, προσθέτοντας ότι η τροχιά μείωσης του χρέους που προτάθηκε στον κρατικό προϋπολογισμό φαινόταν τόσο μη φιλόδοξη όσο και εύθραυστη. «Αυτή η κατάσταση προκαλεί εύλογες ανησυχίες για το χρέος της Γαλλίας».
Μεταρρυθμίσεις
Ο Λεμέρ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως αλλαγές στο σύστημα ασφάλισης ανεργίας της χώρας, μετά από μια σφοδρή μάχη πέρυσι για την τροποποίηση του συνταξιοδοτικού συστήματος της Γαλλίας αυξάνοντας την ηλικία συνταξιοδότησης.
«Η ανάπτυξη υφίσταται τις συνέπειες του νέου γεωπολιτικού περιβάλλοντος και τα φορολογικά έσοδα μειώνονται. Όταν κερδίζεις λιγότερα, ξοδεύεις λιγότερα», είπε ο Λεμέρ στη Le Monde. «Παραμένουμε πολύ μακριά από τη λιτότητα όταν βρισκόμαστε στο 58% των δημοσίων δαπανών στο ΑΕΠ. . . Θα ανακάμψουμε».
Latest News
Γιατί οι Millennials δεν αγοράζουν πλέον σπίτια;
Οι τιμές των σπιτιών δεν είναι το μόνο που εμποδίζει τους millennials να αγοράζουν ακίνητα - Τι άλλο τους ανησυχεί
Δεινόσαυροι σε συλλογές δισεκατομμυριούχων - Η μάχη στις δημοπρασίες
Οι δεινόσαυροι υφαρπάζονται από δισεκατομμυριούχους καθώς οι επιστήμονες δεν έχουν τέτοιους πόρους
Ιράν: Νέα πτώση για το ριαλ έναντι του δολαρίου
Συνεχίζεται η καταβαράθρωση του νομίσματος του Ιράν έναντι του δολαρίου. Το ριάλ έπεσε στα 756.000 ανά δολάριο
Μπροστά στην απαγόρευση του TikTok - Πώς προετοιμάζονται οι αγορές μόδας και ομορφιάς
Το timing της απαγόρευσης έρχεται αν και κατά τη φετινή εορταστική σεζόν, οι πωλήσεις του TikTok Shop έχουν αυξηθεί κατακόρυφα
Σκληρό πόκερ Μελόνι και Stellantis για αύξηση παραγωγής της Fiat στην Ιταλία
Η επαναπροσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών δημιουργεί νέες ελπίδες για την αυτοκινητοβιομηχανία Fiat και τους εργαζόμενους
«Πράσινο φως» για το deal των 16,5 δισ. δολ. στα φάρμακα αδυνατίσματος ανάμεσα σε Novo Holdings και Catalent
Η «προίκα» της συμφωνίας της Novo Holding με την Catalent είναι τρία εργοστάσια σε Ιταλία, Βέλγιο και Ηνωμένες Πολιτείες
Αμερικανικό δικαστήριο απορρίπτει αίτημα της TikTok - Η «κλεψύδρα» τελειώνει στις 19/1
Σύμφωνα με το νόμο το TikTok θα απαγορευτεί εκτός αν η κινεζική ByteDance το εκποιήσει μέχρι τις 19 Ιανουαρίου
Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ εγκαταλείπουν τα φτωχά κράτη - Ακόμα και οι διασώσεις γίνονται... ακριβές
Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει μείνει πίσω πλέον από την Κίνα που εμφανίζεται ως ο πιο γενναιόδωρος δανειστής στον αναπτυσσόμενο κόσμο
Τέλος οι προσλήψεις στην Klarna, τον λόγο έχει η... τεχνητή νοημοσύνη
O CEO της Klarna θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει όλες τις δουλειές που κάνουν οι άνθρωποι στην εταιρεία
Baykar: Συμφωνίες εξαγωγής UAV με 34 χώρες για την τουρκική βιομηχανία
Το 2023, το 90% των εσόδων της Baykar προήλθε από τις ξένες αγορές - Οι εξαγωγές της εταιρείας έφρασαν τα 1,8 δισ. δολάρια