Υπό το βάρος των βρετανικών απωλειών βρέθηκαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αξιολογήσουν τις νέες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και να εκτιμήσουν πως αυτές θα επιδράσουν στη νομισματική πολιτική.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εξισορρόπησε στη σκιά ιστορικών εξελίξεων

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,03%, με τον κλάδο των τραπεζών να κερδίζει 1%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,40% στις 7.661 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,13% στις 17.819 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,18% στις 8.030 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο FTSE 100 έχασε 0,2%, ενώ ο DAX κέρδισε 0,5% και ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 1,2%.

Τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, η ισπανική φαρμακοβιομηχανία Grifols σημείωσε άλμα 17% μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της για το 2023, τα οποία, όπως είπε, εγκρίθηκαν με άνευ επιφύλαξης γνώμη από τον ελεγκτή KPMG. Η εταιρεία δίνει μάχη με τις δραματικές μεταβολές των μετοχών μετά από έκθεση του Ιανουαρίου από την Gotham City Research που αμφισβητεί τους χρηματοοικονομικούς της λογαριασμούς.

Από την άλλη πλευρά, η εταιρεία παράδοσης τροφίμων HelloFresh έπεσε κατακόρυφα κατά 44% μετά την πρόβλεψη πτώσης των κερδών του 2024 στην τελευταία της οικονομική έκθεση.

Οι επενδυτές όμως έδειξαν να επαναξιολογούν το γεγονός ότι η ΕΚΤ αναθεώρησε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό το 2024 στο 2,3% από 2,7%, παρόλο που διατήρησε τα επιτόκια σταθερά. Οι αγορές έχουν ήδη τιμολογήσει μειώσεις επιτοκίων από τον Ιούνιο και έλαβαν τις ενημερωμένες μακροοικονομικές προβλέψεις ως περαιτέρω υποστήριξη για αυτό το χρονοδιάγραμμα.

Η εικόνα στην Ευρωζώνη

Την ίδια ώρα, τα αναθεωρημένα στατιστικά στοιχεία της ευρωζώνης έδειξαν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν παρέμεινε σταθερό το τέταρτο τρίμηνο του 2024. Για το σύνολο του 2023, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ, μετά από +3,4% και στις δύο ζώνες το 2022.

Στα μάκρο της ημέρας, οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία κατέγραψαν πτώση 4,4% τον Ιανουάριο, σε ετήσια βάση, ενώ σε μηνιαία, ο δείκτης σημείωσε άνοδο 0,2%.

Τον Ιανουάριο, οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν 11,7% σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα πριν από ένα χρόνο και σημείωσαν πτώση 0,1% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2023.

Επίσης, η βιομηχανική παραγωγή στον γερμανικό μεταποιητικό τομέα αυξήθηκε κατά 1% σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο, υψηλότερα από το αναμενόμενο.

Ωστόσο, η παραγωγή στον κλάδο μειώθηκε κατά 5,5% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του περασμένου έτους. Εν τω μεταξύ, η παραγωγή των βιομηχανιών έντασης ενέργειας αυξήθηκε κατά 2,8% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης