Για ξέπλυμα χρήματος καταδικάστηκε στο Λονδίνο μια γυναίκα που κρίθηκε ότι μετέτρεψε bitcoin σε μετρητά και ακίνητα για να βοηθήσει στην απόκρυψη των εσόδων από απάτη ύψους 5 δισεκατομμυρίων λιρών (6,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων).

Bitcoin: Συνεχίζεται το ξεπούλημα – Μισό τρισ. δολ. χάθηκαν από την crypto-αγορά

Όπως αναφέρει το Reuters, οι εισαγγελείς έκριναν ότι η Γουέν Γιάν βοήθησε να παραμείνει κρυφή η πηγή των χρημάτων που φέρεται να εκλάπησαν από σχεδόν 130.000 Κινέζους επενδυτές με δόλια μέσα μεταξύ 2014 και 2017.

Ωστόσο δεν φέρεται να συμμετείχε στην υποκείμενη απάτη, η οποία, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, σχεδιάστηκε από μια γυναίκα γνωστή στη Γουν ως Ζανγκ Γιαντί, το πραγματικό όνομα της οποίας είναι Γιαν Ζιμίν.

Η έρευνα

Στο πλαίσιο της έρευνάς της, η βρετανική αστυνομία κατέσχεσε πορτοφόλια που περιείχαν περισσότερα από 61.000 bitcoin – γεγονός που την καθιστά μία από τις μεγαλύτερες κατασχέσεις κρυπτονομισμάτων από τις διωκτικές αρχές παγκοσμίως.

Τα 61.000 bitcoin άξιζαν περίπου 1,4 δισεκατομμύρια λίρες όταν η αστυνομία απέκτησε πρόσβαση το 2021, ανέφεραν οι εισαγγελείς κατά τη διάρκεια της δίκης της Wen. Η 42χρονη γυναίκα αρνήθηκε τρεις κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος.

Με πλαστό διαβατήριο

Η εισαγγελέας Τζίλιαν Τζόουνς δήλωσε κατά την έναρξη της δίκης ότι η Ζανγκ είχε φτάσει στη Βρετανία με πλαστό διαβατήριο το 2017, λίγο μετά την έναρξη της έρευνας των κινεζικών αρχών για την απάτη.

Η Ζανγκ έπρεπε να μετατρέψει τα κλεμμένα χρήματα, τα οποία μετατράπηκαν σε bitcoin για να τα βγάλει από την Κίνα, πίσω σε μετρητά και χρησιμοποίησε τον Γουέν ως «μπροστάρισσα», είπε η Τζόουνς.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι η Γουέν θα έπρεπε να γνωρίζει ότι τα χρήματα της Ζανγκ είχαν αποκτηθεί παράνομα, μεταξύ άλλων λόγω της αποστροφής της να ταξιδεύει σε χώρες που είχαν συνθήκη έκδοσης προσώπων με την Κίνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto