Όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άρχισε να αυξάνει απότομα τα επιτόκια πριν από δύο χρόνια, η η προοπτική να φτάσουν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στο 7% τρόμαξε τον Dwight Sandlin, κατασκευαστή κατοικιών με έδρα το Μπέρμιγχαμ. «Φοβήθηκα μέχρι θανάτου», είπε.

Ωστόσο, μόλις έκλεισε την πιο κερδοφόρα χρονιά του.

Ενώ οι πωλήσεις των μοντέρνων σπιτιών του σε στυλ αγροικίας έχουν μειωθεί μετά την μεταπανδημική φρενίτιδα, τα κέρδη είναι ισχυρά επειδή η έλλειψη υπαρχόντων σπιτιών προς πώληση έχει στηρίξει τις τιμές, σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ.

«Η αγορά εξακολουθεί να είναι πολύ σταθερή – όχι μεγάλη, αλλά σταθερή. Και υπάρχει μόνο ένας λόγος: Δεν υπάρχει αρκετό απόθεμα», δήλωσε ο Sandlin, προσθέτοντας ότι «Αν δεν μπορείς να βγάλεις λεφτά στην οικοδομή κατοικιών αυτή τη στιγμή, πρέπει να κάνετε κάτι άλλο».

Προσγειώνει τις αγορές η Capital Economics – Υπάρχει «φούσκα», ο ρόλος της Fed [γραφήματα]

Η συνεδρίαση της Fed

Η Fed συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα για να αποφασίσει αν, πότε και κατά πόσο θα μειώσει τα επιτόκια αργότερα φέτος. Ένα βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντήσει: Πόσο αυστηρή είναι η νομισματική της πολιτική; Όχι πολύ σφιχτή, αν κρίνουμε από την εμπειρία κατασκευαστών όπως ο Sandlin και από τη συνολική ανθεκτικότητα των καταναλωτών. Για τους αξιωματούχους της Fed, αυτό συνηγορεί κατά της μείωσης των επιτοκίων πολύ ή σύντομα, ιδίως μετά από δύο μήνες σταθερότερου πληθωρισμού από τον αναμενόμενο.

Από την άλλη πλευρά, ο στόχος του επιτοκίου των κρατικών ταμείων, στο 5,25% έως 5,5%, είναι σχετικά υψηλός σε ονομαστικούς και προσαρμοσμένους στον πληθωρισμό όρους, και υπάρχουν ενδείξεις ότι η τρέχουσα πορεία της οικονομίας δεν θα διαρκέσει -ένα σημείο στο οποίο έχει υπαινιχθεί ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, έχει πέσει κάτω από το 3% τους τελευταίους μήνες από σχεδόν 5% στις αρχές του περασμένου έτους.

Λόγω της υστέρησης, το ερώτημα αν η ανάπτυξη επιμένει ή ανατρέπεται μπορεί κάλλιστα να επιλυθεί τους επόμενους έξι μήνες.

Επιδίωξη

Η Fed αυξάνει τα  επιτόκια για να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό επιβραδύνοντας τη ζήτηση, τις προσλήψεις και τις την αύξηση των μισθών.

Αυτό το επιτυγχάνει μέσω των κυματοειδών επιδράσεων στις ευρύτερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες, όπως οι τιμές των μετοχών και τα μακροπρόθεσμα επιτόκια ομολόγων και στεγαστικών δανείων.

Το επιτόκιο που επιτυγχάνει χρηματοπιστωτικές συνθήκες που διατηρούν την οικονομία σε πλήρη ισχύ και τον πληθωρισμό σταθερό, ονομάζεται «ουδέτερο». Για να επιβραδύνει την ανάπτυξη και να μειώσει τον πληθωρισμό, η Fed πρέπει να ωθήσει τα επιτόκια πάνω από το ουδέτερο επίπεδο.

Ορισμένα στελέχη επιχειρήσεων, οικονομολόγοι και αξιωματούχοι της Fed λένε ότι η σταθερή ανάπτυξη υποδηλώνει ότι τα επιτόκια μπορεί να μην είναι τόσο πολύ πάνω από την ουδέτερη θέση αυτή τη στιγμή.

«Νομίζαμε ότι είχαμε δύο πόδια στα φρένα, αλλά ίσως στην πραγματικότητα έχουμε μόνο ένα πόδι στα φρένα, και γι’ αυτό δεν έχουμε δει τόσο μεγάλη μείωση της ζήτησης»,  δήλωσε ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολης Neel Kashkari.

Πώς λειτούργησαν οι δαπάνες

Χάρη στις πιο πρόσφατες κρατικές δαπάνες για υποδομές και έργα στην πράσινη ενέργεια, «δεν παρατηρήθηκε η συνήθης μείωση των θέσεων εργασίας στις κατασκευές που θα έπρεπε να με τα υψηλότερα επιτόκια», δήλωσε ο Eric Rosengren, πρώην πρόεδρος της Fed της Βοστώνης.

Κανένας τομέας δεν απεικονίζει τόσο πολύ τη μεταπανδημική ανθεκτικότητα στα υψηλά επιτόκια όσο ο τομέας της στέγασης. Ιστορικά, είναι ο σημαντικότερος δίαυλος μέσω του οποίου η σύσφιγξη της Fed επιβραδύνει την οικονομία. Σίγουρα, οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών έχουν πέσει.

Αλλά οι τιμές δεν έχουν πέσει επειδή πολλοί Αμερικανοί που κλείδωσαν τα χαμηλά επιτόκια των στεγαστικών δανείων παραμένουν στη θέση τους, όπως και πολλοί που δεν έχουν δάνειο, αφού υπάρχουν τόσο λίγα να αγοράσουν. Ορισμένοι κατασκευαστές κατοικιών προσφέρουν στους αγοραστές επιτόκια κάπως χαμηλότερα από τα επιτόκια της αγοράς για τα νέα σπίτια, αντισταθμίζοντας το ολικό χτύπημα από τις αυξήσεις της Fed για τους αγοραστές τους.

«Πρόκειται για μια αγορά ακινήτων που θέλει να ανακάμψει», δήλωσε ο Ray Farris, οικονομολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη, για να συμπληρώσει ότι «Αυτό το πράγμα είναι ένα φορτισμένο ελατήριο».

Οι υψηλότερες τιμές των ακινήτων και η χρηματιστηριακή αγορά με άνοδο σχεδόν 20% από τον Νοέμβριο ενισχύουν τον πλούτο και συνεπώς στηρίζουν την κατανάλωση, ιδίως των νοικοκυριών με υψηλό εισόδημα.

Η τιμή του bitcoin εκτοξεύτηκε πρόσφατα σε επίπεδα ρεκόρ, σημάδι της υπερβάλλουσας ανάληψης κινδύνου.

Επιπλέον, οι τράπεζες που έγιναν πιο επιφυλακτικές τα τελευταία δύο χρόνια εν αναμονή μιας ύφεσης θα μπορούσαν να ανοίξουν τις στρόφιγγες δανεισμού. Η έκδοση ομολόγων ήταν έντονη φέτος.

Ο δανεισμός

«Βρείτε μου ένα μέρος όπου δεν μπορείτε να δανειστείτε χρήματα», δήλωσε ο Farris, προσθέτοντας πως «Οι αγορές χρέους στις
Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη είναι εντελώς ανοιχτές».

Ωστόσο, υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι η εκπληκτικά ζωηρή ανάπτυξη 3,1% του 2023 δεν αποτυπώνει πώς η σφιχτή νομισματική πολιτική είναι τελικά αυτή που λειτούργησε. Ο Πάουελ έχει αναφέρει ότι η ανάπτυξη δεν είναι αποτέλεσμα της ζήτησης, αλλά αντίθετα αντανακλά μια έκρηξη της προσφοράς από την υψηλότερη μετανάστευση και τους περισσότερους ανθρώπους
που εισέρχονται στο εργατικό δυναμικό. «Αυτό δεν θα συνεχιστεί για πάντα», δήλωσε στους δημοσιογράφους στις 31 Ιανουαρίου.
Ορισμένοι οικονομολόγοι λένε ότι όσο εάν τα επιτόκια παραμένουν τόσο υψηλά όσο είναι τώρα, η οικονομία
θα αντιμετωπίσει έναν ανασχετικό παράγοντα από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πρέπει να αφιερώσουν περισσότερο εισόδημα σε
δαπάνες για τόκους.

Επισημαίνουν και άλλους θύλακες αδυναμίας. Οι αξίες των εμπορικών ακινήτων έχουν πέσει και τα ποσοστά καθυστέρησης σε δάνεια με εγγύηση γραφείων αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο στο 5,8%, το υψηλότερο από τα τέλη του 2017, σύμφωνα με την S&P Global.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή