Η αντιμονοπωλιακή αγωγή της αμερικανικής κυβέρνησης κατά της Apple βασίζεται στην υπόθεση του 1998 που ουσιαστικά έσπασε τον ασφυκτικό έλεγχο της Microsoft στην πλατφόρμα των Windows, με τη διαφορά ότι τώρα μπορεί να αποδειχθεί ατελές σχέδιο για την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού στα smartphone.
Η αγορά που περιστρέφεται γύρω από iPhone σήμερα φαίνεται πολύ διαφορετική από το σχεδόν μονοπώλιο που απολάμβανε η Microsoft με το λειτουργικό σύστημα Windows πριν από δύο δεκαετίες, και ως εκ τούτου η κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει μια πιο δύσκολη κατάσταση για να αντιμετωπίσει την Apple, δήλωσαν στο Reuters νομικοί εμπειρογνώμονες.
H Apple πάει στον πόλεμο – Πώς θα αντιδράσει στις κατηγορίες για μονοπώλιο
Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, μαζί με 15 κυβερνήσεις πολιτειών, κατηγόρησαν την Apple για τη δημιουργία μονοπωλίου στην αγορά των smartphones μέσω περιορισμών που θέτει στους δημιουργούς των εφαρμογών που περιορίζουν τις επιλογές και την καινοτομία, γεγονός που, όπως είπε, αναγκάζει τους καταναλωτές να πληρώνουν υψηλότερες τιμές.
Η Apple φυσικά αρνήθηκε την κατηγορία και η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει ότι οι επιχειρηματικές πρακτικές της Apple ήταν «αποκλειστικές» και έβλαψαν τους καταναλωτές υποβαθμίζοντας την ποιότητα των ανταγωνιστικών προϊόντων.
Καταστολή τεχνολογιών
Η κυβέρνηση κατηγόρησε την Apple ότι καταστέλλει τις τεχνολογίες που θα αύξαναν τον ανταγωνισμό μεταξύ των smartphone σε πέντε τομείς: τις λεγόμενες «σούπερ εφαρμογές», τις εφαρμογές παιχνιδιών με ροή cloud, τις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, τα έξυπνα ρολόγια και τα ψηφιακά πορτοφόλια.
Ένα παράδειγμα που έδωσε η κυβέρνηση είναι γνωστό σε οποιονδήποτε στέλνει μηνύματα από ένα iPhone σε έναν χρήστη ενός τηλεφώνου Android – η «πράσινη φούσκα» που οδηγεί σε εμπόδια, όπως κοκκώδεις φωτογραφίες που αποστέλλονται με κείμενο που δεν ισχύουν όταν στέλνετε μηνύματα μεταξύ δύο τηλεφώνων που χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα iOS της Apple.
Οι αντιμονοπωλιακές αρχές δήλωσαν ότι η Apple επεκτείνει γρήγορα την επιρροή και τη δύναμή της σε κλάδους, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας περιεχομένου και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Σύγκριση με το παρελθόν και τη Microsoft
Συγκριτικά, η Microsoft κατηγορήθηκε ότι έκανε κατάχρηση της κυριαρχίας της στην αγορά για να εμποδίσει τους χρήστες να εγκαταστήσουν ελεύθερα λογισμικό σε υπολογιστές που χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα της εταιρείας.
Αυτό μπορεί να ακούγεται παρόμοιο με τον έλεγχο της Apple στο κατάστημα εφαρμογών, αλλά νομικοί εμπειρογνώμονες είπαν στο Reuters ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές.
Η Apple μπορεί να συνάψει σύμβαση με όποιον θέλει και να σχεδιάζει προϊόντα όπως κρίνει σκόπιμο. Γίνεται πρόβλημα όταν μια εταιρεία με μονοπωλιακή ισχύ λαμβάνει μέτρα για να μειώσει τα βραχυπρόθεσμα κέρδη προκειμένου να κρατήσει τους ανταγωνιστές μακριά μακροπρόθεσμα, είπε ο Ντάγκλας Ρος, μελετητής αντιμονοπωλιακής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.
«Η θεμελιώδης υπόθεση που φαίνεται να έχει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης είναι ότι η Apple πρέπει να συνεργαστεί με τους αντιπάλους της για να επιτρέψει στους ανταγωνιστές να ανταγωνιστούν την Apple», είπε ο Ρος.
Η μάχη των μεριδίων
Η Microsoft αναγκάστηκε να ανοίξει το λειτουργικό της σύστημα επειδή ήλεγχε το 95% των επιτραπέζιων λειτουργικών συστημάτων τη δεκαετία του 1990. Συγκριτικά, η Apple είχε το 55% της βορειοαμερικανικής αγοράς smartphone στα τέλη Σεπτεμβρίου με βάση τις αποστολές. Το υπόλοιπο κομμάτι της πίτας πηγαίνε σε τηλέφωνα που χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα Android της Google, σύμφωνα με την Canalys.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ επιδιώκει να ορίσει ως αγορά αυτή των smartphone στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι εκπρόσωποι της Apple δήλωσαν ότι θα προσπαθήσουν να πείσουν το δικαστήριο να ορίσει ως αγορά την παγκόσμια αγορά smartphone.
Η Apple και η μεγαλύτερη ανταγωνιστριά της, η κορεατική Samsung Electronics, είχαν μερίδιο αγοράς πέριξ του 20% παγκοσμίως το 2023, αν και η Apple κέρδισε ελαφρώς τη Samsung στις αποστολές, σύμφωνα με τα στοιχεία της Canalys.
Οι απόψεις νομικών
Η Microsoft «ήταν ξεκάθαρα μονοπώλιο και δεν υπήρχαν αποτελεσματικοί ανταγωνιστές στον χώρο του λειτουργικού συστήματος υπολογιστή», είπε ο Ρος. Από την άλλη πλευρά, το Android «είναι πολύ δημοφιλές, ειδικά στον υπόλοιπο κόσμο, και είναι ένας πολύ αποτελεσματικός ανταγωνιστής του iOS».
Ο Ρος προέβλεψε ότι θα ήταν πιο δύσκολο για το Υπουργείο Δικαιοσύνης να επικρατήσει έναντι της Apple από ό,τι στην περίπτωση της Microsoft. Άλλωστε υπάρχουν δικαστικά προηγούμενα.
Το 2021, σε μια αντιμονοπωλιακή υπόθεση που άσκησε η εταιρεία που δημιούργησε το “Fortnite”, Epic Games, ένας ομοσπονδιακός δικαστής διαπίστωσε ότι η Epic απέτυχε να αποδείξει ότι οι χρήστες της Apple ήταν «κλειδωμένοι» στα iPhone τους και δεν επρόκειτο να μεταβούν σε συσκευές Android. Φυσικά, οι κυβερνητικοί δικηγόροι γνωρίζουν αυτές τις διαφορές και εξακολουθούν να ασκούν την υπόθεση.
Νομικοί εμπειρογνώμονες που επικαλείται το Reuters είπαν ότι αυτό αντικατοπτρίζει την άποψη του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης και της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου της κυβέρνησης Μπάιντεν.
«Είναι στην ευχάριστη θέση να αναλάβουν τον κίνδυνο μιας πραγματικά μεγάλης υπόθεσης», δήλωσε ο δικηγόρος των εναγόντων Πάτρικ ΜακΓκάχαν, η εταιρεία του οποίου εμπλέκεται σε δικαστικές διαφορές κατά της Apple.
Η δικαστής Μελίσσα Μάξμαν στην Ουάσιγκτον είπε ότι η υπόθεση της Microsoft άλλαξε το τεχνολογικό τοπίο και επαίνεσε την αγωγή της κυβέρνησης ως ένα βήμα προς τον μεγαλύτερο ανταγωνισμό στην αγορά των smartphone.
«Αν ανοίξετε την αγορά για να μπουν άλλοι ανταγωνιστές, θα δείτε τις τιμές να μειώνονται και την ποιότητα να ανεβαίνει», είπε η Μάξμαν. «Αυτό ακριβώς ειπώθηκε στη Microsoft — και μάντεψε, ήταν αλήθεια», καταλήγει η δικαστής.
Latest News
Η Google φέρνει στα ελληνικά σχολεία το “Experience AI”
Η Google και το Raspberry Pi Foundation παρέχουν χρηματοδοτική στήριξη και ενδυνάμωση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για ένα μέλλον καθοδηγούμενο από την Τεχνητή Νοημοσύνη
Σχέδιο απαγόρευσης των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα; - Τι εξετάζεται
Προωθούνται αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media
Πώς θα χτιστεί ο «Φάρος» του ελληνικού AI - Ο ρόλος του Υπερταμείου
Το έργο για τον «Φάρο» συνδέεται με την κατασκευή του εθνικού υπερυπολογιστή «Δαίδαλου» - Θα δημιουργηθεί θυγατρική που θα αναλάβει τη διαχείρισή του
Αποκαλυπτήρια για το «αλάνθαστο» κβαντικό μικροτσίπ της Google
Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, η Google είπε ότι βρήκε έναν τρόπο να συνδυάζει τα Qubits του τσιπ Willow, έτσι ώστε τα ποσοστά σφαλμάτων να μειώνονται καθώς αυξάνεται ο αριθμός των Qubits
Δημιουργείται στην Ελλάδα το AI factory «Pharos» - Το μήνυμα Μητσοτάκη
«Η Ελλάδα μία από τις επτά χώρες της ΕΕ που θα δημιουργηθούν «εργοστάσια» τεχνητής νοημοσύνης τόνισε ο πρωθυπουργός
Πόση τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούν οι Έλληνες - Τι δείχνει έρευνα της Focus Bari
Στην έρευνα της Focus Bari αναλύονται οι ευκαιρίες, οι κίνδυνοι αλλά και οι μεγάλες προσδοκίες
Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά online απάτης - Η θέση της Ελλάδας
Η έρευνα βασίζεται σε ένα σύνολο δεδομένων που περιλαμβάνει πάνω από 30.000 γνωστές απατηλές οντότητες, αναλύοντας τα μοτίβα αναζήτησης της Google σε περιεχόμενο της BrokerChooser σε 56 γλώσσες
Τι είναι η αβοκέτα... και οι υπόλοιπες κορυφαίες αναζητήσεις στην Google των Ελλήνων
Στις πιο δημοφιλείς αναζητήσεις των Ελλήνων στη μηχανή αναζήτησης της Google περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων πρόσωπα μέχρι αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων
Στο στόχαστρο των Βρυξελλών Google και Meta για «μυστικές διαφημίσεις»
Οι ρυθμιστικές αρχές ζητούν πληροφορίες για συνεργασία που παρακάμπτει τους κανόνες του γίγαντα αναζήτησης για ανηλίκους
Τα ρομποταξί της Tesla θα κινούνται με ανθρώπινο τηλεχειρισμό
Η Tesla σκοπεύει να ξεκινήσει την υπηρεσία ρομποταξί με έναν εταιρικό στόλο που υποστηρίζεται από εξ αποστάσεως τηλεχειρισμό