Οι διαφωνίες σχετικά με το πόσα έχουν χάσει οι πελάτες της FTX έρχονται στο προσκήνιο πριν από την καταδίκη του ιδρυτή του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με τους FT. Όταν ο Sam Bankman-Fried καταδικαστεί την Πέμπτη, ο δικαστής των ΗΠΑ που θα αποφασίσει την τύχη του θα σταθμίσει μια σειρά παραγόντων, από τη φύση των αδικημάτων και του ιστορικού του μέχρι το πόσο κόστισαν οι ενέργειές του στους επενδυτές και τους πελάτες του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX που ίδρυσε.

Sam Bankman-Fried: «Έγιναν πολλά και μεγάλα λάθη»

Ο καθορισμός των οικονομικών επιπτώσεων από τα εγκλήματά του έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αμφιλεγόμενος, με τους δικηγόρους του πρώην βασιλιά των κρυπτονομισμάτων και τους εισαγγελείς που τον καταδίκασαν να έχουν έντονα αποκλίνουσες απόψεις.

Η αξιολόγηση του δικαστή Lewis Kaplan θα είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για να καθοριστεί εάν ο 32χρονος Bankman-Fried θα περάσει μόνο λίγα χρόνια στη φυλακή, όπως πρότειναν οι δικηγόροι του, ή έως και πέντε δεκαετίες, όπως έχουν ζητήσει οι εισαγγελείς.

«Mία από τις μεγαλύτερες οικονομικές απάτες στην αμερικανική ιστορία»

Όταν το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων του Bankman-Fried κατέρρευσε τον Νοέμβριο του 2022 με μια τρύπα 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον ισολογισμό του, οι εισαγγελείς το χαρακτήρισαν «μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές απάτες στην αμερικανική ιστορία». Ένα χρόνο αργότερα, καταδικάστηκε για πολλαπλές κατηγορίες απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες από σώμα ενόρκων της Νέας Υόρκης.

Ενώ ο ιδρυτής της αντιμετώπιζε την ποινική του υπόθεση, η FTX τερματίστηκε γρήγορα σε πτωχευτικό δικαστήριο υπό την επίβλεψη του υπηρεσιακού διευθύνοντος συμβούλου της, John Ray. Μετά από μήνες εντοπισμού και ανάκτησης χρημάτων, διακριτικών και άλλων περιουσιακών στοιχείων, οι διαχειριστές πτώχευσης της FTX δήλωσαν στο δικαστήριο τον Ιανουάριο ότι οι πελάτες με νόμιμες αξιώσεις κατά του ανταλλακτηρίου «τελικά θα πληρωθούν πλήρως», σύμφωνα με τους FT.

Οι δικηγόροι του Bankman-Fried το εκμεταλλεύτηκαν αυτό. «Η ζημιά στους πελάτες, τους δανειστές και τους επενδυτές είναι μηδενική», έγραψαν στον Kaplan τον περασμένο μήνα, υποστηρίζοντας μια ποινή που δεν υπερβαίνει τα 6,5 χρόνια. Η τρύπα των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είπαν, αντικατοπτρίζει «το προσωρινό έλλειμμα ρευστών περιουσιακών στοιχείων για να καλύψει το άνευ προηγουμένου επίπεδο αιτημάτων ανάληψης πελατών» κατά τη διάρκεια μιας βιασύνης για το FTX στα τέλη του 2022.

«Κάθε θύμα . . . θα λάβει 100 σεντς στο δολάριο, συν τους τόκους», έγραψαν οι δικηγόροι Marc Mukasey και Torrey Young σε μεταγενέστερη επιστολή τους προς τον δικαστή.

Άνθρωποι με γνώση των διαπραγματεύσεων αναδιάρθρωσης δήλωσαν στους Financial Times αυτή την εβδομάδα ότι η FTX θα μπορούσε ακόμη και να αποπληρώσει τους πελάτες της έως και τα δύο πέμπτα περισσότερο από την αρχική αξία των απαιτήσεών τους, χάρη στην αυξανόμενη αξία διαφόρων περιουσιακών στοιχείων κρυπτονομισμάτων και τεχνητής νοημοσύνης.

Παρά το γεγονός ότι η αγορά κρυπτονομισμάτων βυθίστηκε σε πολυετή χαμηλά επίπεδα μετά την πτώχευση της FTX, μια επακόλουθη άνοδος αύξησε δραστικά την αξία των token που κατείχαν οι πελάτες κατά τη διάρκεια της κατάρρευσής της.

Αύξηση 300%

Το Bitcoin, το πιο γνωστό διακριτικό της αγοράς, έχει αυξηθεί περίπου 300% από την εποχή της πτώχευσης της FTX, πηδώντας από περίπου 17.000 δολάρια σε υψηλό όλων των εποχών των 73.800 δολαρίων νωρίτερα αυτό το μήνα. Το αντίπαλο token ether έχει αυξηθεί κατά περίπου 180% στα 3.850 δολάρια από την Τρίτη. Ο Solana – αγαπημένος του Bankman-Fried – έχει εκτιναχθεί από 15 δολάρια τη στιγμή της κατάρρευσης της FTX σε 188 δολάρια τώρα.

Η έκρηξη στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης έχει επίσης αυξήσει απότομα την αξία ορισμένων επενδύσεων που έκανε ο Bankman-Fried ενώ είχε τον έλεγχο της FTX, συμπεριλαμβανομένου ενός μεριδίου 8% στη νεοφυή εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Anthropic, η οποία αγοράστηκε για 500 εκατομμύρια δολάρια και τώρα αξίζει περίπου 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Το ανταλλακτήριο σχεδιάζει να πουλήσει τα δύο τρίτα του μεριδίου για 884 εκατ. δολάρια.

Οι εισαγγελείς, οι οποίοι επιδιώκουν να στείλουν τον Bankman-Fried στη φυλακή για 40 έως 50 χρόνια, έχουν απορρίψει τους ισχυρισμούς του, υποστηρίζοντας ότι «τα θύματά του δεν έχουν λάβει καμία ανάκτηση και δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα γίνουν τέτοιες πληρωμές».

Οι υπολογισμοί του Bankman-Fried βασίστηκαν σε μια «διαστρεβλωμένη απεικόνιση» της διαδικασίας πτώχευσης, πρόσθεσαν, επισημαίνοντας πρώην πελάτες που «δεν θα έπαιρναν ποτέ πίσω ούτε το ποσό των πραγματικών χρημάτων fiat που κατέθεσαν στο FTX ούτε το κρυπτονόμισμα που τους είπαν ψευδώς ότι οι καταθέσεις τους είχαν χρησιμοποιηθεί για αγορά», επειδή πολλά από τα διακριτικά είχαν εξαφανιστεί, σύμφωνα με τους FT.

Ο Josh Naftalis, συνεργάτης της Pallas, ο οποίος μέχρι πέρυσι ήταν ομοσπονδιακός εισαγγελέας στο γραφείο που απήγγειλε κατηγορίες στον Bankman-Fried, δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί του ιδρυτή της FTX ήταν «το είδος του επιχειρήματος που ο δικαστής θα έλεγε ότι απέρριψαν οι ένορκοι». Ωστόσο, είπε ότι η κυβέρνηση απέτυχε να αναγνωρίσει ορισμένους ελαφρυντικούς παράγοντες: «Οι άνθρωποι που επένδυσαν σε αυτό δεν ήταν απαραίτητα χήρες και ορφανά, ήταν, στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, σχετικά εξελιγμένοι».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto