Οι μεγάλοι επενδυτές πωλούν ομόλογα των ΗΠΑ και αγοράζουν ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, στοιχηματίζοντας ότι η μείωση του πληθωρισμού στην Ευρώπη θα επιτρέψει στην κεντρική τράπεζα να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια νωρίτερα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Οι διαχειριστές περιουσίας της Pimco, της JPMorgan Asset Management και της T Rowe Price έχουν αυξήσει την έκθεσή τους στο ευρωπαϊκό δημόσιο χρέος τις τελευταίες εβδομάδες, παρατηρούν οι FT.

Αυτό διεύρυνε το spread μεταξύ του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας και των ΗΠΑ σε 2 ποσοστιαίες μονάδες, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο.

Τζεντιλόνι: Η ΕΕ χρειάζεται το δικό της υπουργείο Οικονομικών για να εκδίδει ευρωομόλογα

«Ο δρόμος για μειώσεις επιτοκίων στην Ευρώπη είναι πιο ξεκάθαρος από ό,τι στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Bob Michele, επικεφαλής επενδύσεων και παγκόσμιος επικεφαλής σταθερού εισοδήματος στην JPMorgan Asset Management. «Είναι δύσκολο να βρεθεί ένας οικονομικός λόγος για τη Fed να μειώσει τα επιτόκια».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτήν τη στιγμή έχει στο χαρτοφυλάκιό του περισσότερα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα από ό, τι συνήθως και τείνει να αποκτήσει και άλλα.

Η αλλαγή αυτή συνδέεται με το γεγονός ότι οι οικονομίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης έχουν αρχίσει να αποκλίνουν, με τον πιο ήπιο πληθωρισμό και την ασθενέστερη οικονομία στην Ευρώπη να τροφοδοτούν τα στοιχήματα ότι η ΕΚΤ θα κάνει περισσότερες περικοπές από τη Fed φέτος.

Επί του παρόντος, οι αγορές τιμολογούν με τρεις ή τέσσερις μειώσεις επιτοκίων την ΕΚΤ μέχρι το τέλος του έτους, σε σύγκριση με μόνο δύο ή τρεις για τη Fed.

Τα κρατικά ομόλογα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ξεπούλησαν φέτος, ωθώντας τις αποδόσεις υψηλότερα, καθώς οι επενδυτές μείωσαν τις προσδοκίες τους για επικείμενες μειώσεις επιτοκίων.

Ωστόσο, οι κινήσεις ήταν μεγαλύτερες στις ΗΠΑ, όπου η απόδοση του ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 4,4%. Συγκριτικά, το αντίστοιχο γερμανικό αυξήθηκε κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες στο 2,4%.

Η Pimco

Ο Andrew Balls, επικεφαλής επενδύσεων για το παγκόσμιο σταθερό εισόδημα της Pimco, σημείωσε ότι είχε ευνοήσει τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα και τα βρετανικά ομόλογα έναντι των αμερικανικών ομολόγων φέτος, επειδή υπάρχουν «περισσότερα στοιχεία διόρθωσης του πληθωρισμού» εκεί.

Η Pimco, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, μείωσε την πρόβλεψή της για τον αριθμό των μειώσεων των επιτοκίων από τη Fed φέτος, μετά από την έκθεση της προηγούμενης Παρασκευής για τις θέσεις εργασίας.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ για τον Μάρτιο, που αναμένονται σήμερα Τετάρτη, θα δείξουν άνοδο στο 3,4%. Ήδη, δε, ο πληθωρισμός του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου ήταν πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Αντίθετα, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 2,4% τον περασμένο μήνα, χαμηλότερα από την πρόβλεψη, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια μέχρι το καλοκαίρι.

«Προτιμούμε να είμαστε υποβαρείς στα ομόλογα των ΗΠΑ υπέρ των ομολόγων της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων των Bunds», δήλωσε ο Quentin Fitzsimmons, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην T Rowe Price, η οποία διαχειρίζεται 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως.

Είπε ακόμη ότι έχει αυξημένες προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα κάνει την πρώτη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο, ενώ τα ισχυρά στοιχεία των ΗΠΑ είχαν κάνει τη Fed να «κάνει στροφή από τη μέχρι τώρα σαφή επιθυμία της να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι εάν η ΕΚΤ αρχίσει να μειώνει γρηγορότερα από τη Fed, τα χαμηλότερα επιτόκια θα μείωναν το κόστος αντιστάθμισης της διατήρησης ομολόγων στην ευρωζώνη σε σύγκριση με τα ομόλογα των ΗΠΑ.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι εάν η ΕΚΤ προχωρήσει πολύ πιο σύντομα από τη Fed όσον αφορά τις μειώσεις των επιτοκίων, το ευρώ θα μπορούσε να αποδυναμωθεί σημαντικά, με κίνδυνο νέας ανάκαμψης του πληθωρισμού.

«Μπορεί να είναι δύσκολο για την ΕΚΤ να περικόψει όσο περιμένουμε, εάν η Fed δεν περικόψει το ίδιο». δήλωσε ο Μάικ Ποντ, επικεφαλής της παγκόσμιας έρευνας για τον πληθωρισμό στη Barclays.

Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό

Σε κάθε περίπτωση, οι προοπτικές για τον πληθωρισμό είναι επί του παρόντος πιο ευνοϊκές στην Ευρώπη από ό,τι στις ΗΠΑ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα είναι 2,3% το 2024, με ανάπτυξη 0,6%.

Η Fed προβλέπει ότι ο βασικός δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών – ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ – θα μειωθεί φέτος στο 2,6%, από το τρέχον ποσοστό του 2,8%. Εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα είναι 2,1% μέχρι το τέλος του έτους.

«Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ έχει αποδειχθεί πιο ανθεκτική από ό,τι στην Ευρώπη», δήλωσε ο David Rogal, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη BlackRock. Πρόσθεσε ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι οι ΗΠΑ έχουν μια σχετικά κλειστή οικονομία και μεγάλες κρατικές δαπάνες.

Η Ευρώπη, είπε, έχει «μια πιο ανοιχτή οικονομία με μεγαλύτερη ευαισθησία στις παγκόσμιες εξελίξεις στη μεταποίηση, καθώς και λιγότερη δημοσιονομική ώθηση».

Η Fitch προβλέπει ότι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ θα είναι 8,1% του ΑΕΠ έναντι του 1,4% για τη Γερμανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές