Σε κινήσεις χαμηλού ρίσκου και μικρού ορίζοντα αναλώθηκαν οι αγοραστές σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι οποίοι αν και βοήθησαν ώστε να σταματήσει το τετραήμερο πτωτικό σερί, δεν πήραν τα ηνία, υπό το βάρος των πιέσεις σε επιλεγμένους δεικτοβαρείς τίτλους.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,60% στις 1.365,48 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.360,93 μονάδων (+0,27%) και 1.371,51 μονάδων (+1,05%). Ο τζίρος ανήλθε στα 125,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 30 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,4 εκατ. τεμάχια αξίας 20 εκατ. ευρώ.

Η χρυσή λίρα λάμπει σαν τα διαμάντια – Πού έφτασε η τιμή της

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,46% στις 3.311,98 μονάδες, ενώ στο +1,32% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.198,94 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,22% στις 1.163,93 μονάδες.

Μικρός ο ορίζοντας

Οι αγοραστές στο ΧΑ αναλώθηκαν σε κινήσεις με μικρό ορίζοντα, προκειμένου να περιορίσουν την έκθεση σε μια περίοδο που η αβεβαιότητα παραμένει στα ύψη. Έτσι, ενώ κατά την έναρξη των συναλλαγών η αγορά προσπάθησε να επιβεβαιώσει ότι είναι αποφασισμένη να μη χάσει τις 1.360 μονάδες, εν τέλει το κλείσιμο ήταν κατώτερο των προσδοκιών και των «ελπίδων» που υπήρξαν.

Σε αυτήν την εικόνα ο τραπεζικός κλάδος δεν βοήθησε καθόλου, εμποδίζοντας μάλιστα την προσπάθεια του γενικού δείκτη να ανακτήσει μέρος των 63 μονάδων που έχασε σε μόλις τέσσερις ημέρες. Η αγορά βρίσκεται σε τεχνικές περιπέτειες και πρέπει να ενισχύσει τις άμυνες της έναντι της αβεβαιότητας αν θέλει να αποφύγει τη συνέχιση της διόρθωσης, όπως επισημαίνουν σήμερα οι περισσότεροι αναλυτές, με τους «μεγάλους» να έχουν αρχικά το βάρος της αντίδρασης.

Οδηγός και σήμερα των εντολών στο ταμπλό είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και αυτές κρίνουν, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο την τάση. Τα «έμπειρα χέρια» παραπέμπουν στην τιμή του πετρελαίου, ως «πρόδρομο» δείκτη για τη συνέχεια, σε μια σχέση αιτίας και αιτιατού, καθώς είναι προφανές ότι μια ακαριαία αύξηση της τιμής θα υπονοήσει ότι τα πράγματα στη Μέση Ανατολή κλιμακώνονται επικίνδυνα. Κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα, ενισχύοντας τις αναλύσεις περί υπερβολής της πτωτικής κίνησης της αγοράς.

Πάντως, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν χρηματιστηριακές πηγές στον ot.gr, η αγορά θα χρειαστεί ένα διάστημα ώστε να ξεπεράσει το σοκ της τετραήμερης πτώσης, μια εικόνα που είχε να συμβεί από τον περασμένο Οκτώβριο. Εάν όμως επιβεβαιώσει την αντίδραση, τότε θα επιβεβαίωσε αυτόματα και τη… θεωρία, περί γρήγορων και ακαριαίων διορθώσεων εν μέσω μακράς bull market.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Quest, η Autohellas, η Cenergy, η Coca Cola και η ΕΥΔΑΠ έκλεισαν με κέρδη που ξεπέρασαν το 2%, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο, Λάμδα, Aegean, Motor Oil, Alpha Bank και Τέρνα Ενεργειακή.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα, Πειραιώς, Τιτάν και ΔΕΗ, ενώ αμετάβλητοι ήταν στο κλείσιμο οι ΟΠΑΠ και Ελλάκτωρ. Βαρίδια, από την άλλη πλευρά, ήταν οι Jumbo, Eurobank, OTE και Εθνική, αν και καμία δεν έκλεισε με απώλειες άνω του 1%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών