Οι miners κρυπτονομισμάτων αποθηκεύουν ρεκόρ ποσότητες bitcoin, ελπίζοντας ότι το κρυπτονόμισμα θα αυξήσει την αξία του και θα αντισταθμίσει την πτώση της νέας προσφοράς που θα μειώσει στο μισό τις ανταμοιβές για την επαλήθευση των συμφωνιών, το λεγόμενο “halving”.

Τα νέα bitcoin παράγονται από μια διαδικασία γνωστή ως «εξόρυξη», όπου οι υπολογιστές λύνουν πολύπλοκα μαθηματικά προβλήματα για να επικυρώσουν και να διασφαλίσουν τις συναλλαγές στο δίκτυο του κρυπτονομίσματος.

Bitcoin: Έσπασε το φράγμα των 70.000 δολαρίων

Σε ένα γεγονός halving, η ανταμοιβή για την εξόρυξη νέων μπλοκ μειώνεται στο μισό. Τα halvings έχουν προγραμματιστεί να συμβαίνουν μία φορά κάθε 210.000 μπλοκ – και συνήθως χρειάζονται περίπου τέσσερα χρόνια για να εξορύξουν αυτή την ποσότητα.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι το επόμενο γεγονός μείωσης 50% όπου η ανταμοιβή θα πέσει και πάλι στα 3,125 bitcoin ανά μπλοκ, θα συμβεί τον Απρίλιο.

Οι εισηγμένοι miners όπως οι Marathon Digital, CleanSpark και Bitfarms έχουν αποθησαυρίσει bitcoin συνολικής αξίας περίπου 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων The Miner Mag, λίγες μέρες πριν μειωθεί στο μισό η ανταμοιβή για την εξόρυξη.

Από 900 σε 450 bitcoin καθημερινά

Μετά την αλλαγή, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, οι διεθνείς miners θα μοιράζονται συνολικά 450 νέα bitcoin καθημερινά, από 900, για την επαλήθευση των πιο πρόσφατων συναλλαγών σε bitcoin. Η ανά τετραετία κίνηση σχεδιάστηκε με τη δημιουργία του κρυπτονομίσματος και είχε σκοπό να αντισταθμίσει τον πληθωρισμό.

Τα hedge funds στοιχηματίζουν εδώ και πολύ καιρό εναντίον των εισηγμένων crypto miners, με την πτώση κατά 50% λόγω του halving να θεωρείται πιθανό πλήγμα στην κερδοφορία τους και οι τιμές των μετοχών τους έχουν ήδη πέσει φέτος. Ο κλάδος ξοδεύει πολλά σε ενέργεια και τεχνολογία στο πλαίσιο του ανταγωνισμού των miners για κάθε νέο bitcoin και οι αναποτελεσματικοί miners αναμένεται να απομακρυνθούν από την αγορά καθώς αυξάνεται το κόστος παραγωγής.

«Οι εταιρείες “εξόρυξης” παίζουν ένα συνεχές παιχνίδι κλιμάκωσης του μεταξύ τους ανταγωνισμού», δήλωσε η Larisa Yarovaya, αναπληρώτρια καθηγήτρια οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον. «Είναι ένα επιχειρηματικό μοντέλο που βασίζεται περισσότερο από ποτέ στην πίστη ότι η τιμή του bitcoin θα αυξηθεί και η ζήτηση για αυτό θα αυξηθεί».

Για να αντισταθμίσουν την πτώση, στελέχη της αγοράς crypto και traders στοιχηματίζουν ότι το bitcoin, το οποίο έφτασε σε ιστορικό υψηλό τον περασμένο μήνα, θα ανέβει περαιτέρω φέτος και θα ακολουθήσει μια τάση που έχει καθιερωθεί μετά από τα τρία προηγούμενα “halvings”».

Οι miners διατηρούν 46.200 νομίσματα σε αποθεματικό, τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί από τον Μάιο του 2022, όταν ένα κραχ σε όλη την αγορά τους ανάγκασε να πουλήσουν αυτά τα αποθεματικά τους, διαπίστωσε το The Miner Mag.

Η Cleanspark με έδρα τις ΗΠΑ κατείχε περισσότερα από 5.000 bitcoins στα τέλη Μαρτίου, αυξημένα κατά 2.400% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο. Η ανταγωνιστική εταιρεία εξόρυξης Marathon Digital αύξησε τα αποθεματικά της κατά 50% σε 17.300 bitcoins, ενώ η Bitfarms και η Riot αύξησαν αμφότερες τα δικά τος αποθεματικά κατά 50% και 20%, αντίστοιχα.

«Όλοι ελπίζουν ότι το bitcoin θα ανέβει σε αξία και αυτό θα λύσει τις ανταμοιβές που θα μειωθούν στο μισό», δήλωσε ο Matthew Schultz, εκτελεστικός πρόεδρος στο CleanSpark.

Αυτή η αισιοδοξία τροφοδοτήθηκε από την άνοδο του bitcoin κατά 121% τους τελευταίους έξι μήνες, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ενέκριναν χρηματιστηριακά κεφάλαια που επενδύουν απευθείας σε bitcoin. Το Bitcoin εκτινάχθηκε στο υψηλό ρεκόρ των 73.800 δολαρίων στα μέσα Μαρτίου, αλλά έχει υποχωρήσει περισσότερο από 14% αυτόν τον μήνα, κάτω από τα 60.000 δολάρια την Τετάρτη.

«Το Bitcoin θα αξίζει περισσότερο στο μέλλον από ό,τι σήμερα», δήλωσε ο Asher Genoot, διευθύνων σύμβουλος της Hut 8, ενός άλλου miner των ΗΠΑ.

Οι miners ανταγωνίζονται σκληρά για την κερδοφορία τους, αφού μια μεγάλη ανάπτυξη της αγοράς το 2021 περιορίστηκε από ένα κραχ. Αλλά καθώς πλησίαζε το τελευταίο halving, οι miners ξόδεψαν πάνω από 1 δισ. δολάρια σε νέο εξοπλισμό για να κερδίσουν μερίδιο αγοράς και να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τους ανταγωνιστές τους.

Ωστόσο, οι short sellers ορισμένων hedge funds συνεχίζουν να τρέχουν σημαντικά στοιχήματα εναντίον ορισμένων miners. Περίπου το 24% των μετοχών της Marathon είναι υπό δανεισμό – ένας ισχυρός δείκτης βραχυπρόθεσμου επιτοκίου, σύμφωνα με την S&P Global Market Intelligence. Αυτό είναι λιγότερο από το πάνω από 50% που επιτεύχθηκε στις αρχές του περασμένου έτους, αλλά εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερο από ό,τι στις αρχές του 2024.

Το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον για την Hut 8 αυξήθηκε φέτος από 10% περίπου σε περισσότερο από 14%, ενώ τα στοιχήματα εναντίον της Riot Platforms έχουν μειωθεί ελαφρώς φέτος, αλλά εξακολουθούν να είναι πάνω από το 19% των μετοχών.

Οι miners ελπίζουν επίσης σε αυξημένη δραστηριότητα στο δίκτυο bitcoin για την ενίσχυση των εσόδων από τα τέλη συναλλαγών.

«Όλα αυτά είναι εξαιρετικά ρευστά, είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν, μακροπρόθεσμα, αυτό θα είναι αρκετό για να διατηρήσει τη δραστηριότητα εξόρυξης οικονομικά βιώσιμη», δήλωσε ο Andrew O’Neill, διευθύνων σύμβουλος του ερευνητικού εργαστηρίου ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων της S&P Global.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto