Το 2023 παραπάνω από το 1/3 των καθαρών εσόδων της Philip Morris International (PMI), της μεγαλύτερης καπνοβιομηχανίας στον κόσμο με κορυφαία εμπορικά σήματα, όπως το Marlboro, προέρχονταν από εναλλακτικά προϊόντα καπνού δίχως καύση και ο παγκόσμιος στόχος είναι μέχρι το 2030 να αντιπροσωπεύουν τα 2/3 του τζίρου, με τελική επιδίωξη την οριστική κατάργηση της παραγωγής παραδοσιακών τσιγάρων.

Philip Morris: Εμπόδιο η υψηλή φορολογία για ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την 5η ετήσια Ενιαία Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης που παρουσίασε η PMI σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι, κατά την περασμένη οικονομική χρήση το 36,4% των προσαρμοσμένων καθαρών της εσόδων παγκοσμίως προήλθαν από εναλλακτικά προϊόντα καπνού, όταν το 2022 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 32,1% και το 2021 ήταν 29,5%.

Ας σημειωθεί ότι τα υποκατάστατα καπνού της PMI, όπως οι θερμαινόμενες ράβδοι καπνού, κυκλοφορούν ήδη σε 84 αγορές και σε 25 από αυτές αντιπροσωπεύουν ήδη το 50% των εσόδων της καπνοβιομηχανίας.

Πρωτοπορεί η Παπαστράτος

Μάλιστα η Παπαστράτος, η ελληνική θυγατρική του πολυεθνικού κολοσσού, έχει καταφέρει ήδη από το 2023 να πετύχει τον παγκόσμιο στόχο του 2030 του μητρικού ομίλου, καθώς τα έσοδα από τα μη καιόμενα προϊόντα καπνού ξεπέρασαν το 70% του ετήσιου καθαρού τζίρου.

Με ρυθμό ανάπτυξης 2,7%, με βάση τα στοιχεία του δ’ τριμήνου του 2023, το μερίδιο αγοράς των προϊόντων θερμαινόμενου καπνού αυξήθηκε στην Ελλάδα στο 20,8%, ξεπερνώντας το Marlboro, με τον συνολικό αριθμό των χρηστών IQOS να υπερβαίνει τους 500.000.

Σε επίπεδο ανάπτυξης η ελληνική αγορά καταγράφει την 4η καλύτερη επίδοση το εξεταζόμενο διάστημα πίσω από την Ουγγαρία, τη Λιθουανία και την Πορτογαλία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το IQOS έχει σημειώσει κι άλλη μια πρωτιά στη χώρα μας που αφορά τις πωλήσεις στο εξωτερικό. Κι αυτό γιατί αποτελεί το προϊόν με τις μεγαλύτερες εξαγωγές στην Ιαπωνία.

Η νέα μεγάλη επένδυση των 200 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του megaplant του μέλλοντος θα ενισχύσει έτι περαιτέρω τις εξαγωγές, με στόχο να φθάσουν τα 300 εκατ. ευρώ ετησίως.

Άλλωστε η μονάδα της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο, ένα από τα τρία εργοστάσια της PMI στην Ευρώπη με αποκλειστική παραγωγή θερμαινόμενων ράβδων καπνού για το IQOS και εξαγωγές σε 20 χώρες σε όλο τον κόσμο, είναι η μόνη πανευρωπαϊκά όπου παράγονται τα Terea (η νέα τεχνολογία του IQOS).

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από το 2017, η Παπαστράτος βρέθηκε στο επίκεντρο της αλλαγής του επιχειρηματικού μοντέλου της PMI, με στόχο ένα «μέλλον χωρίς τσιγάρο» και εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι δικαιώθηκε για το ρίσκο που ανέλαβε.

Μαρία Δημοπούλου, Επικεφαλής Βιωσιμότητας Ευρώπης της PMI, Miguel Coleta, Γενικός Διευθυντής Βιωσιμότητας της PMI, Tommaso di Giovanni, Αντιπρόεδρος Επικοινωνίας της PMI

Χώρα πρότυπο για την PMI η Ελλάδα

«Η Ελλάδα αποτελεί μια χώρα στην οποία η βιωσιμότητα εφαρμόζεται στην πράξη και αποτελεί πρότυπο για την PMI σε όλους τους πυλώνες του ESG» ανάφερε στο περιθώριο της συνέντευξης, ο γενικός διευθυντής βιωσιμότητας της PMI, Miguel Coleta.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις καλές πρακτικές της Παπαστράτος σε ό,τι αφορά στην ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων με την διεθνή πιστοποίηση AWS, το εκτενές πρόγραμμα αναδάσωσης με τη φύτευση και φροντίδα 70.000 δέντρων αλλά και τις συνεχείς επενδύσεις στο εργοστάσιο του Ασπρόπυργο με στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίων του άνθρακα, κάνοντας ειδική μνεία στη μεγαλύτερη πράσινη επένδυση 10 εκατ. ευρώ στον Ασπρόπυργο, στο πλαίσιο του Zero Carbon Tech προγράμματος της PMI.

Επενδύσεις 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια

Πίσω απ’ αυτές τις καλές επιδόσεις όσον αφορά τα κριτήρια ESG (Environmental – Social – Governance ήτοι Περιβάλλον, Κοινωνία και Διακυβέρνηση) η μητρική εταιρεία της Παπαστράτος έχει επενδύσει περισσότερα από 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια -1,8 δισεκατομμύρια μόνο το 2023- και πάνω από 15 χρόνια στην έρευνα, ανάπτυξη και επιστημονική τεκμηρίωση των νέων εναλλακτικών προϊόντων, όπως εξήγησε ο Tommaso di Giovanni, αντιπρόεδρος Επικοινωνίας της PMI.

Σήμερα εκτιμάται ότι οι χρήστες εναλλακτικών προϊόντων της PMI ανέρχονται σε περίπου 33 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων των 28,6 εκατομμυρίων χρηστών IQOS (3,7 εκατομμύρια περισσότεροι από το 2022), με το 70% από αυτούς να έχουν κόψει το παραδοσιακό τσιγάρο.

«Η επίτευξη ενός μέλλοντος χωρίς καπνό δεν είναι απλώς προτεραιότητα, αλλά η ουσία του σκοπού μας», δήλωσε ο Miguel Coleta.

Βιωσιμότητα και κοινωνική δέσμευση

Η πρόοδος σε σχέση με τους στόχους βιωσιμότητας της PMI συνεχίστηκε με γρήγορους ρυθμούς και το 2023, καθώς η εταιρεία βελτίωσε το αποτύπωμα τόσο των προϊόντων της (τι παράγει) όσο και των λειτουργιών της (πώς παράγει).

Εξ ου και τα επιτεύγματά της αναγνωρίστηκαν από παρόχους αξιολογήσεων ESG και οργανισμούς που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα, όπως:

• Επίτευξη της βαθμολογίας Triple A του CDP για τέταρτη συνεχή χρονιά τοποθετώντας την PMI μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών παγκοσμίως σε θέματα περιβαλλοντικής διαφάνειας και δράσης.

• Συμπερίληψη στο Supplier Engagement Leader Board του CDP για έβδομη χρονιά.

• Συμπερίληψη στον παγκόσμιο δείκτη Dow Jones Sustainability World Index για πρώτη φορά και στον σύνθετο δείκτη Dow Jones Sustainability North America Composite Index για τέταρτη συνεχή χρονιά (η συμπερίληψη στους δείκτες ισχύει από τις 18 Δεκεμβρίου 2023), επιπλέον της απονομής της θέσης “Prime” στην εταιρική αξιολόγηση ISS ESG (ISS ESG Rating από τις 21 Νοεμβρίου 2023).

• Πιστοποίηση από την Science Based Targets Initiative (SBTi) σχετικά με τους στόχους μείωσης των εκπομπών της για τα δάση, τη γη και τη γεωργία (FLAG), καθιστώντας την PMI μία από τις ελάχιστες εταιρείες που έχουν επιτύχει αυτή την αναγνώριση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις