Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η αναστολή των εμπορικών σχέσεων με το Ισραήλ, η οποία ανακοινώθηκε χθες, έχει στόχο να “αναγκάσει’ τη χώρα αυτή να δεχθεί μια εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.
Αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν
“Λάβαμε ορισμένα μέτρα για να αναγκάσουμε το Ισραήλ να δεχθεί μια εκεχειρία και να αυξήσει την ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται (στη Γάζα), δήλωσε ο πρόεδρος Ερντογάν ενώπιον επιχειρηματιών στην Κωνσταντινούπολη. “Θα παρακολουθούμε τις συνέπειες του μέτρου που λάβαμε σε συνεργασία με τους κύκλους των επιχειρηματιών μας”, τόνισε.
Aξίζει να σημειωθεί πως ερίπου έναν μήνα μετά την επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές προϊόντων προς το Ισραήλ, η Άγκυρα φαίνεται ότι διακόπτει πλέον κάθε εμπορικό δεσμό με το Τελ Αβίβ.
Όπως γράφει το Bloomberg, επικαλούμενο δύο Τούρκους αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα, η Τουρκία διέκοψε όλες τις εξαγωγές και εισαγωγές από και προς το Ισραήλ από την Πέμπτη.
Η Τουρκία δεν έχει ανακοινώσει ακόμα επίσημα την κίνηση.
Σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία, το διμερές εμπόριο ανήλθε το 2023 σε 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων το 76% αφορούσε σε τουρκικές εξαγωγές.
Οι περιορισμοί
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα το υπουργείο Εμπορίου της Τουρκίας ανακοίνωσε τον περιορισμό των εξαγωγών ορισμένων προϊόντων προς το Ισραήλ, έως ότου εφαρμόσει εκεχειρία και επιτρέψει «επαρκή και αδιάκοπη ροή» ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
«Το Ισραήλ συνεχίζει να παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και αγνοεί τις πολυάριθμες εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για κατάπαυση του πυρός και αδιάλειπτη ανθρωπιστική βοήθεια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.
Το Τελ Αβίβ πρέπει, «σε πλήρη συνεργασία με τον ΟΗΕ, να επιτρέψει την αδιάλειπτη παροχή όλης της βασικής ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών προμηθειών και των υπηρεσιών υγείας που χρειάζονται», πρόσθεσε.
«Η Τουρκία αποφάσισε να περιορίσει την εξαγωγή προϊόντων στο Ισραήλ σύμφωνα με τις ομάδες προϊόντων που καθορίζονται στο παράρτημα, ως πρώτη κίνηση, από τις 9 Απριλίου 2024. Οι απαιτήσεις αυτής της απόφασης θα εφαρμοστούν αμέσως», ανέφερε το υπουργείο. Το παράρτημα απαρίθμησε διάφορους τύπους προϊόντων αλουμινίου και χάλυβα, βαφή, ηλεκτρικά καλώδια, δομικά υλικά, καύσιμα και άλλα υλικά.
Το Ισραήλ εισάγει περίπου το 70% των δομικών υλικών από σίδηρο και περίπου το ένα τρίτο των αναγκών του σε τσιμέντο από την Τουρκία, κυρίως για χρήση στην τοπική οικοδομική και οικοδομική βιομηχανία, καθώς και προϊόντα υγιεινής για μπάνια, σύμφωνα με την Ισραηλινή Ένωση Οικοδόμων. Το Ισραήλ είναι επίσης ένας από τους κορυφαίους προορισμούς χάλυβα της Τουρκίας.
Latest News
Δεινόσαυροι σε συλλογές δισεκατομμυριούχων - Η μάχη στις δημοπρασίες
Οι δεινόσαυροι υφαρπάζονται από δισεκατομμυριούχους καθώς οι επιστήμονες δεν έχουν τέτοιους πόρους
Ιράν: Νέα πτώση για το ριαλ έναντι του δολαρίου
Συνεχίζεται η καταβαράθρωση του νομίσματος του Ιράν έναντι του δολαρίου. Το ριάλ έπεσε στα 756.000 ανά δολάριο
Μπροστά στην απαγόρευση του TikTok - Πώς προετοιμάζονται οι αγορές μόδας και ομορφιάς
Το timing της απαγόρευσης έρχεται αν και κατά τη φετινή εορταστική σεζόν, οι πωλήσεις του TikTok Shop έχουν αυξηθεί κατακόρυφα
Σκληρό πόκερ Μελόνι και Stellantis για αύξηση παραγωγής της Fiat στην Ιταλία
Η επαναπροσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών δημιουργεί νέες ελπίδες για την αυτοκινητοβιομηχανία Fiat και τους εργαζόμενους
«Πράσινο φως» για το deal των 16,5 δισ. δολ. στα φάρμακα αδυνατίσματος ανάμεσα σε Novo Holdings και Catalent
Η «προίκα» της συμφωνίας της Novo Holding με την Catalent είναι τρία εργοστάσια σε Ιταλία, Βέλγιο και Ηνωμένες Πολιτείες
Αμερικανικό δικαστήριο απορρίπτει αίτημα της TikTok - Η «κλεψύδρα» τελειώνει στις 19/1
Σύμφωνα με το νόμο το TikTok θα απαγορευτεί εκτός αν η κινεζική ByteDance το εκποιήσει μέχρι τις 19 Ιανουαρίου
Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ εγκαταλείπουν τα φτωχά κράτη - Ακόμα και οι διασώσεις γίνονται... ακριβές
Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει μείνει πίσω πλέον από την Κίνα που εμφανίζεται ως ο πιο γενναιόδωρος δανειστής στον αναπτυσσόμενο κόσμο
Τέλος οι προσλήψεις στην Klarna, τον λόγο έχει η... τεχνητή νοημοσύνη
O CEO της Klarna θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει όλες τις δουλειές που κάνουν οι άνθρωποι στην εταιρεία
Baykar: Συμφωνίες εξαγωγής UAV με 34 χώρες για την τουρκική βιομηχανία
Το 2023, το 90% των εσόδων της Baykar προήλθε από τις ξένες αγορές - Οι εξαγωγές της εταιρείας έφρασαν τα 1,8 δισ. δολάρια
«Μαχαιριά« της Moody’s στον φιλόδοξο Μπαϊρού - Τι εκτιμά η DW
Η μείωση του δημόσιου χρέους αποτελεί «στόχο ζωής» για τον Μπαϊρού, αλλά και ο Moody's μάλλον δεν πιστεύει ότι θα την επιτύχει άμεσα