Σε… βαρόμετρο για τη χάραξη στρατηγικής και την λήψη κρίσιμων αποφάσεων για τον επιχειρηματικό κόσμο εξελίσσονται τα επιτόκια.

Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και η πορεία της αμερικάνικης οικονομίας φέρνει «δεύτερες σκέψεις» στην ΕΚΤ, η οποία εμφανίζεται αποφασισμένη μεν να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική, ωστόσο με περισσότερο λελογισμένο τρόπο.

Ο διοικητικής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας θεωρεί πιθανότερο σενάριο τις τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024 αντί για τις τέσσερις. Οι αριθμοί για τον πληθωρισμό συνάδουν με τις πιο πρόσφατες προβλέψεις της ΕΚΤ, αλλά τα στοιχεία για την παραγωγή του πρώτου τριμήνου ήταν μια θετική έκπληξη, δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας.

Όπως αναφέρουν χρηματιστηριακοί αναλυτές, «τα υψηλά επιτόκια μπορεί να επηρεάσουν τους γενικούς οικονομικούς στόχους», επισημαίνοντας πως πέρα από την επιβράδυνση της ζήτησης, η αύξηση του κόστους δανεισμού καθιστά τη «χρηματοδότηση και τις επενδύσεις πιο ακριβές και επηρεάζοντας τη συνολική ρευστότητα».

Κάποιες εισηγμένες μάλιστα αναβάλουν προγραμματισμένα placement για μελλοντικό χρόνο, έως ότου οι συνθήκες κριθούν κατάλληλες για την προσέλκυση επενδυτών.

Τα placements

Οι μεγάλοι όμιλοι λαμβάνουν μια σειρά από μέτρα, προκειμένου να μετριάσουν τις επιπτώσεις στα οικονομικά τους αποτελέσματα αλλά και την επενδυτική πολιτική τους.

Ενδεικτικά, η πολιτική της Mytilineos για την αποτελεσματική διαχείριση του επιτοκιακού κινδύνου περιλαμβάνει τα εξής:

α) για τα χρηματοοικονομικά στοιχεία ενεργητικού, επενδύει τα διαθέσιμα κυρίως σε βραχυπρόθεσμες προθεσμιακές καταθέσεις ώστε να διατηρεί την απαραίτητη ρευστότητα επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα ικανοποιητική απόδοση για τους μετόχους της

β) για το σκέλος των στοιχείων του παθητικού, δομεί το χαρτοφυλάκιο χρηματοδότησης λαμβάνοντας υπόψη την επιθυμητή αναλογία υποχρεώσεων μεταξύ σταθερών και μεταβλητών επιτοκίων, τις συνθήκες της αγοράς, την αξιολόγηση των προφίλ εναλλακτικών κινδύνων επιτοκίου και τα χαρακτηριστικά των προϊόντων της αγοράς (διάρκεια, είδος κ.λπ.). Αυτό επιτυγχάνεται είτε μέσω της απευθείας λήψης δανείων με σταθερό επιτόκιο είτε μέσω της χρήσης επιτοκιακών χρηματοοικονομικών παραγώγων.

Συμβάσεις για το κυμαινόμενο

Μέτρα για την αντιστάθμιση του επιτοκιακού κινδύνου που προκύπτει από δανειακές συμβάσεις κυμαινόμενου επιτοκίου λαμβάνει και η ΔΕΗ. Συγκεκριμένα, ο όμιλος έχει συνάψει συμβάσεις εξωχρηματιστηριακών παραγώγων ανταλλαγής επιτοκίων με τραπεζικά ιδρύματα και ακολουθεί λογιστική αντιστάθμισης ταμειακών ροών.

Την 31 Δεκέμβριου 2023, η ονομαστική αξία των συμβολαίων αυτών ανέρχονταν σε € 177,8 εκατ. ενώ η εύλογη αξία σε €6,5 εκατ. Το ποσό €1,7 εκατ. περιλαμβάνεται στα μακροπρόθεσμα παράγωγα χρηματοοικονομικά μέσα στο ενεργητικό και το ποσό των €8,2 εκατ. περιλαμβάνεται στα μακροπρόθεσμα παράγωγα χρηματοοικονομικά μέσα στο παθητικό.

Task force για τους κινδύνους

Ειδική ομάδα για τους διάφορους κινδύνους (π.χ. διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, επιτόκια, τιμές προμηθευτών κ.λπ.) διαθέτει η Jumbo του Απόστολου Βακάκη. Πρόκειται για την Μονάδα Διαχείρισης Κινδύνων (ΜΔΚ) με σκοπό την ανάπτυξη ενός πλαισίου λειτουργίας σε όλα τα οργανωτικά επίπεδα, για την αναγνώριση, αξιολόγηση και διαχείριση των κινδύνων που αντιμετωπίζει η εταιρεία.

Η Μονάδα Διαχείρισης Κινδύνων διασφαλίζει ότι οι κίνδυνοι που αναλαμβάνουν οι μονάδες της εταιρείας συμβαδίζουν με τη διάθεση ανάληψης κινδύνων και τα όρια ανοχής που η ανώτατη διοίκηση καθορίζει και διαμορφώνει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις