
Για «καταστροφικές συνέπειες» στην παραγωγή σιτηρών έκανε λόγο ο κυβερνήτης της περιοχής Λιπέτσκ, στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram εξηγώντας ότι αυτό οφείλεται στους παγετούς «που έπληξαν τις περιοχές στις αρχές Μαΐου».
Το πρόβλημα αφορά στις δύο από τις βασικές περιοχές καλλιέργειας σιτηρών της Ρωσίας όπου οι καιρικές συνθήκες προκάλεσαν σοβαρές ζημιές , με αποτέλεσμα να μειωθεί η φετινή συγκομιδή.
Oxford Economics: Τέλος στο ράλι των τροφίμων το 2024
Οπως δήλωσε ο Ιγκόρ Αρταμόνοφ, κυβερνήτης της περιοχής Λιπέτσκ, «Πρέπει να καταλάβουμε ότι η φετινή συγκομιδή θα είναι πολύ μικρότερη από την προηγούμενη».
Η γειτονική περιοχή του Βορόνεζ ανακοίνωσε ότι κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, η έκταση των σιτηρών που έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές ξεπερνάει τα 2.650.000 στρέμματα» ανακοίνωσε το περιφερειακό υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας στο Telegram.
Οι περιοχές Βορόνεζ και Λιπέτσκ είναι τμήμα της εύφορης περιοχής της Μαύρης Γης της Ρωσία. Η Ρωσία είναι ένα από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο.
Εκτός από τα σιτηρά, οι δύο περιοχές παράγουν και άλλες καλλιέργειες, όπως πατάτες, ηλίανθους, ζαχαρότευτλα και φρούτα. Από τις ανακοινώσεις τους δεν διευκρινίζεται πώς μπορεί να επηρεαστεί από τους παγετούς καθεμία από αυτές τις καλλιέργειες.
Το υπουργείο της περιοχής Βορόνεζ ανακοίνωσε ότι οι ζημιές προήλθαν από τους παγετούς τις νύχτες της 3ης-4ης και 4ης-5ης Μαΐου, όταν η θερμοκρασία του αέρα είχε πέσει στους -4,6 βαθμούς Κελσίου και η θερμοκρασία του εδάφους στους -5 βαθμούς Κελσίου.
Μείωση της συγκομιδής σιτηρών
Επίσης αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα επιτρέψει στους αγρότες να «τεκμηριώσουν την αντικειμενική αδυναμία επίτευξης των δεικτών-στόχων», τους οποίους είναι υποχρεωμένοι να επιτύχουν για να λάβουν επιδοτήσεις, καθώς και να υποβάλουν αίτηση για ασφαλιστικές πληρωμές.
Ο κυβερνήτης του Λιπέτσκ, ο Αρταμόνοφ, δήλωσε ότι η περιφέρειά του εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
Οι αναλυτές του κλάδου κατέγραψαν παγετούς σε μια σειρά περιοχών της κεντρικής ευρωπαϊκής Ρωσίας, του Βόλγα και του νότου της χώρας. Λένε ότι οι περιοχές αντιμετωπίζουν τώρα ένα ακόμη κύμα ψυχρών εισβολών που θα επηρεάσει την κατάσταση των καλλιεργειών μετά την πρώιμη, ζεστή άνοιξη.
Οι αναλυτές έχουν ήδη μειώσει τις προβλέψεις τους για τη συγκομιδή σιτηρών το 2024 λόγω της ανομβρίας στον νότο, αλλά ο αντίκτυπος των παγετώνων δεν έχει ακόμη συμπεριληφθεί στις προβλέψεις.
Στα μέσα Απριλίου, το υπουργείο Γεωργίας δήλωσε ότι η συγκομιδή σιτηρών το 2024 μπορεί να μειωθεί στους 132 εκατομμύρια μετρικούς τόνους από 144,9 εκατομμύρια τόνους το 2023.


Latest News

Μήπως ήρθε η ώρα για επένδυση σε ασήμι;
Η ιστορία δείχνει ότι το ασήμι θα μπορούσε να ακολουθήσει την άνοδο του χρυσού

Μικρή ανάκαμψη για την τιμή του πετρελαίου
Στο ραντάρ των επενδυτών η αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και τα σήματα της Ουάσινγκτον για τους δασμούς

Γιατί ο χρυσός ξεπέρασε αμερικανικά ομόλογα και δολάριο - Το ράλι δίχως φρένα
Ο χρυσός διανύει ένα ράλι που φαίνεται ασταμάτητο - Η τιμή του έσπασε το φράγμα των 3.500 δολ, ανά ανά ουγγιά

Η παραγωγή κακάο αυξάνεται, η κρίση παραμένει - Γιατί οι τιμές δεν θα επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα
Η εκτόξευση της τιμής του κακάο, που αναστάτωσε τις αγορές εμπορευμάτων και τις βιομηχανίες σοκολάτας, φαίνεται να καταλαγιάζει αλλά τα προβλήματα παραμένουν

Έσπασε το φράγμα των 3.500 δολαρίων ο χρυσός - Ράλι χωρίς φρένα
Οι επιθέσεις Τραμπ στον Πάουελ και ο δασμολογικός πόλεμος εντείνουν τις ανησυχίες στις αγορές

Μποϊκοτάζ στα αμερικανικά commodities από την Κίνα - Τι συμβαίνει με τη σόγια
Μεταξύ των εμπορευμάτων που επηρεάστηκαν περισσότερο, ήταν οι αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου και σιταριού

Ένα ακόμα ρεκόρ για τον χρυσό - Βάζει πλώρη για τα 3.500 δολάρια
Ο χρυσός καταρρίπτει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο

Εβδομαδιαία κέρδη για το πετρέλαιο
Το Brent παραμένει κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι

Προς την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο μετά το πρωτικό σερί οδεύει το πετρέλαιο
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 55 σεντς ή 0,8% στα 66,40 δολάρια το βαρέλι

Ακάθεκτος ο χρυσός - Νέο ρεκόρ πάνω από τα 3.300 δολ.
Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε 0,4% έναντι των αντιπάλων του , καθιστώντας τον χρυσό πιο ελκυστικό για άλλους κατόχους νομισμάτων