Με απώλειες επισφράγισε μια αρνητική εβδομάδα το χρηματιστήριο Αθηνών, παρά τις στηρίξεις που επιχειρήθηκαν στο τέλος της συνεδρίασης από επιλεγμένους τίτλους, με τις συναλλαγές όμως να παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,27% στις 1.477,69 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.469,72 μονάδων (-0,81%) και 1.481,11 μονάδων (-0,04%). Ο τζίρος ανήλθε στα 129,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 33,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,8 εκατ. τεμάχια αξίας 4,9 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,24% στις 3.581,13 μονάδες, ενώ στο -0,53% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.367,02 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,15% στις 1.304,46 μονάδες.

Μετά την αποτυχία της ανοδικής διάσπασης των 1.500 μονάδων, ο γενικός δείκτης βρέθηκε σε διορθωτική τροχιά αυτήν την εβδομάδα. Η πτώση του γενικού δείκτη έφτασε στο +0,85%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε 1,42% και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,11%.

Κορεσμένη προσφορά

Η κόπωση στα υψηλά των 1.500 μονάδων ήταν εμφανής και καθώς ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωνε ένα άνετο 15% από το ξεκίνημα της χρονιάς οι ρευστοποιήσεις για την κατοχύρωση κερδών έφεραν το αρνητικό πρόσημο στην εβδομαδιαία μεταβολή, σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities.

Η ισχυρή δυναμική της Ελληνικής αγοράς από το 2021 και μετά έχει σίγουρα βοηθήσει στην ολοκλήρωση απαιτητικών εγχειρημάτων διάθεσης ποσοστών. Μετά τις επιτυχημένες διαθέσεις ποσοστών σε τραπεζικούς τίτλους ανάλογες σημαντικές διαθέσεις ποσοστών καταγράφονται και σε εμποροβιομηχανικούς τίτλους από τους βασικούς μετόχους.

Τα εγχειρήματα ωστόσο έρχονται με κόστος για το Γενικό Δείκτη αφού μέρος της ζήτησης φαίνεται να καλύπτεται από την πώληση μετοχών άλλων εισηγμένων εταιριών ενώ η συχνότητα τους καθιστά πολύ απαιτητική την συγκέντρωση μεγάλης ρευστότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ως τις 22 Μάιου ο μήνας είχε πραγματοποιήσει συναλλαγές 2,06 δις ευρώ εκ των οποίων τα 646 εκατ. ευρώ (~31%) προέρχονται από προσυμφωνημένες συναλλαγές πακέτων.

Έτσι ενώ το περιεχόμενο νέων ήταν από υποστηρικτικό έως ουδέτερο η πίεση των ρευστοποιήσεων υπερίσχυσε και σε συνδυασμό με την διορθωτική εικόνα των ξένων αγορών η εβδομάδα ολοκληρώθηκε με μια μετριοπαθή υποχώρηση προς χαμηλότερα επίπεδα.

Το βραχυπρόθεσμο σενάριο θέλει την αγορά να απαιτεί κάποιο χρόνο προκειμένου να «χωνέψει» επίπεδα και την υπερβάλλουσα προσφορά τίτλων από την –απότομη- αύξηση της ελεύθερης διασποράς μέχρι την επόμενη μεγάλη είδηση και την επικράτηση πιο εστιασμένων κινήσεων από πλευράς τοποθετήσεων.

Τεχνική εικόνα

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης με συνέπεια ξεκίνησε την διόρθωση του από τα επίπεδα των 1505 μονάδων έχοντας δοκιμάσει υπερτιμημένες ζώνες τιμών. Η ένταση των ρευστοποιήσεων βαίνει μειούμενη ενώ τη Πέμπτη η αξία των συναλλαγών υποχώρησε κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ για πρώτη φορά μετά τις 11 Απριλίου.

Παρόλα αυτά φαίνεται ότι η ο κύκλος της διόρθωσης δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς οι αγοραστές προς το παρόν αρκούνται στο να περιορίζουν τις ημερήσιες απώλειες χωρίς να αναλαμβάνουν αποφασιστική δράση αντιστροφής των δεδομένων.

Ο MACD μετά ένα μήνα ανοδικής διαδρομής στα ημερήσια διαγράμματα επέστρεψε σε καθοδική τροχιά από την συνεδρίασης της Τετάρτης ενώ και σε εβδομαδιαία βάση εμφανίζει πλέον οριακά πωλησιάκη εικόνα.

Η πρώτη άμεση στήριξη τιμών βρίσκεται στις 1.450 μονάδες επίπεδο στο οποίο συγκλίνει και ο κινητός μέσος των 30 ημερών. Το επίπεδο αυτό συγκεντρώνει και τις μεγαλύτερες πιθανότητες εκκίνησης μιας βραχυπρόθεσμης αντίδρασης η οποία θα κριθεί για την βιωσιμότητα της σε όρους συναλλακτικής αξίας και έντασης στην μεταβολή, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Cenergy διόρθωσε κατά 2,11% μετά το χθεσινό άλμα, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Motor Oil, Ελλάκτωρ, Τιτάν και Jumbo. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Alpha Bank, Eurobank, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Coca Cola, Εθνική, ΔΕΗ, Βιοχάλκο και ΕΛΧΑ.

Στον αντίποδα, οι Autohellas και τα Ελληνικά Πετρέλαια έκλεισαν με κέρδη 2,50% και 2,39% αντίστοιχα, με την ΕΥΔΑΠ να κερδίζει 1,02%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, Πειραιώς και Quest. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Περιμένοντας την 20η Ιουνίου – Τα 3 αγκάθια για την αναβάθμιση σε ώριμες αγορές
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Όλο το ΧΑ περιμένει την 20η Ιουνίου – Τα 3 αγκάθια για την αναβάθμιση σε ώριμες αγορές

Mετά και την «κατάκτηση» της επενδυτικής βαθμίδας για το ελληνικό αξιόχρεο, ένα άλλο στοίχημα πλέον βρίσκεται στην ατζέντα όλων των εμπλεκομένων με τη Λ. Αθηνών