Eυρωπαϊκά χρηματιστήρια: Νευρικότητα στις αγορές, αναζητείται ορατότητα

Οι επενδυτές συνεχίζουν να σταθμίζουν τις προοπτικές μείωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Eυρωπαϊκά χρηματιστήρια: Νευρικότητα στις αγορές, αναζητείται ορατότητα

Με μικτά πρόσημα κινούνται και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, αναμένοντας και τα στοιχεία από τις επιμέρους οικονομίες ώστε να «σφραγίσουν» την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε μείωση του επιτοκίου την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,1%, με τον κλάδο των χημικών να κερδίζει 0,4%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,06% στις 8.312 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,16% στις 18.805 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,14% στις 8.121 μονάδες.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να σταθμίζουν τις προοπτικές μείωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αφού δύο βασικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι οι ενδείξεις υποστηρίζουν την απόφαση.

Το βλέμμα στην ΕΚΤ

«Χάρη σε αυτή την αποπληθωριστική διαδικασία, ο πληθωρισμός συγκλίνει με σταθερό τρόπο στο στόχο μας για το 2%, και έτσι είναι ώριμη η ώρα τον Ιούνιο να χαλαρώσουμε τη νομισματική πολιτική και να αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια», δήλωσε ο Olli Rehn σε ομιλία του.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φιλίπ Λέιν , δήλωσε σε συνέντευξή του στους Financial Times, ότι «εάν δεν υπάρξουν μεγάλες εκπλήξεις, αυτή τη χρονική στιγμή υπάρχουν αρκετά επιχειρήματα για την άρση του ανώτατου επιπέδου περιορισμού».

Η ΕΚΤ έχει ουσιαστικά εγγυηθεί τη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, αλλά η αβεβαιότητα για το τι θα ακολουθήσει παραμένει. Η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια με βραδύτερο ή ταχύτερο ρυθμό ανάλογα με την ισχύ του υποκείμενου πληθωρισμού και της ζήτησης, εξήγησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Lane.

Έχοντας αυτό υπόψη, η επόμενη ανακοίνωση για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη αναμένεται την Παρασκευή και εκτιμάται ότι θα σημειώσει άνοδο 2,5% τον Μάιο σε ετήσια βάση, από 2,4% τον Απρίλιο, ενώ ο υποκείμενος πληθωρισμός φαίνεται να παραμένει σταθερός στο 2,7%.

OT Originals

Περισσότερα από Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο