Αυτόματα, ψηφιακά και κυρίως χωρίς λάθη που φουσκώνουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ θα συμπληρώνεται το Ε9 οι γονικές παροχές και δωρεές που διενεργούνται μέσω της πλατφόρμας myProperty.

Με την πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία αποφεύγονται αφενός λάθη τα οποία σε πολλές περιπτώσεις οδηγούσαν σε υψηλό ΕΝΦΙΑ, αφετέρου δεν χρειάζεται να πάει κάποιος σε λογιστή για τη συμπλήρωση του εντύπου.

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Μία θέση πάρκινγκ 11 τ.μ. στο Κολωνάκι πουλήθηκε 167.000 ευρώ!

Το σχέδιο για τις γονικές παροχές

Σύμφωνα με το σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προετοιμάζεται η επέκταση των αυτοματοποιημένων διαδικασιών για όλες τις δωρεές και γονικές παροχές από τον Ιούλιο.

Με τον τρόπο αυτό, οι φορολογούμενοι γλιτώνουν την ταλαιπωρία της επικαιροποίησης του Ε9 κάθε φορά που ένα ακίνητό τους αλλάζει χέρια, εξαλείφοντας τον κίνδυνο προστίμων και φουσκωμένου εκ των υστέρων ΕΝΦΙΑ, στην περίπτωση που ξεχάσουν να δηλώσουν τη μεταβολή της περιουσίας τους στο Ε9.

Τα βήματα

Τα βήματα της αυτόματης υποβολής Ε9 είναι τα εξής:

Πριν από την ψηφιακή υποβολή της δήλωσης φόρου δωρεάς ή γονικής παροχής ακινήτων μέσω της εφαρμογής myPROPERTY, είναι απαραίτητη η επικαιροποίηση από τον δωρητή/γονέα των στοιχείων του μεταβιβαζόμενου ακινήτου στην τρέχουσα περιουσιακή κατάσταση που εμφανίζεται στο Περιουσιολόγιο.

Με την ανάρτηση του συμβολαίου από τον συμβολαιογράφο στην εφαρμογή myPROPERTY δημιουργείται αυτόματα δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) για κάθε συμβαλλόμενο (δωρητή/γονέα και δωρεοδόχο/τέκνο) με τις μεταβολές της ακίνητης περιουσίας που αφορούν είτε τον πίνακα 1 «ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ (ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ Ή ΟΙΚΙΣΜΟΥ) ΚΑΙ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ (ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ)» είτε τον πίνακα 2 «ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΗΠΕΔΩΝ» αυτής.

Στη δήλωση στοιχείων ακινήτων που δημιουργείται αυτόματα ισχύουν τα εξής:

  • Για τον δωρητή/γονέα, τα πεδία της δήλωσης στοιχείων ακινήτων που αφορούν την περιγραφή του ακινήτου συμπληρώνονται με τα στοιχεία που αντιστοιχούν στον Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) του μεταβιβαζόμενου ακινήτου και αντλούνται από την τρέχουσα περιουσιακή κατάσταση της ακίνητης περιουσίας του στο ΟΠΣ Περιουσιολογίου Ακινήτων. Η στήλη «Κωδικός μεταβολής» συμπληρώνεται με τον κωδικό 3 (διαγραφή ακινήτου).
  • Για τον δωρεοδόχο/τέκνο, τα πεδία της δήλωσης στοιχείων ακινήτων που αφορούν την περιγραφή του ακινήτου συμπληρώνονται με τα στοιχεία που αντιστοιχούν στον ΑΤΑΚ του μεταβιβαζόμενου ακινήτου και αντλούνται από την τρέχουσα περιουσιακή κατάσταση της ακίνητης περιουσίας του δωρητή/γονέα στο ΟΠΣ Περιουσιολογίου Ακινήτων. Η στήλη «Κωδικός μεταβολής» συμπληρώνεται με τον κωδικό 1 (δήλωση νέου ακινήτου).
  • Για όλους τους συμβαλλομένους, τα πεδία της δήλωσης στοιχείων ακινήτων «Αριθμός συμβολαίου», «ΑΦΜ συμβολαιογράφου» και «Ημερομηνία συμβολαίου» συμπληρώνονται με τα στοιχεία που αντλούνται από την εφαρμογή myPROPERTY. Στο πεδίο «Σημειώσεις του φορολογουμένου» αναγράφεται η φράση «Αυτόματη δημιουργία δήλωσης Ε9 από το myPROPERTY».
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax