
Τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, προκήρυξε πρόωρες εκλογές μετά την ήττα του κόμματός του από το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ήταν μια ιδέα -εκλογικό στοίχημα- τόσο παράλογη που θα μπορούσε να είχε λειτουργήσει αλλά δυστυχώς δεν λειτούργησε: μετά τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας χθες το βράδυ, η ακροδεξιά είναι πιο κοντά στην ανάληψη της εξουσίας στη Γαλλία από ποτέ άλλοτε.
Γαλλία: Μάχη για την αποδυνάμωση του RN – Η στρατηγική των κομμάτων ενόψει του δεύτερου γύρου
Tα ποσοστά
Ο Εθνικός Συναγερμός κέρδισε το μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων (34,4%), ακολουθούμενος από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο – έναν νέο συνασπισμό αριστερών κομμάτων, από μετριοπαθείς σοσιαλδημοκράτες έως κομμουνιστές – το οποίο κέρδισε 27,9%. Το κόμμα του Μακρόν – Αναγέννηση – ήρθε τρίτο, κερδίζοντας μόνο το 20,7% των ψήφων.
Ο πρόεδρος έχει γίνει όλο και πιο αντιδημοφιλής τα τελευταία χρόνια, χάρη στις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις που αύξησαν το όριο ηλικίας και τη φορολόγηση των καυσίμων που ήταν τόσο αμφιλεγόμενη που προκάλεσε κίνημα διαμαρτυρίας.
Αν και τον τελευταίο καιρό συζητήθηκε πολύ η αυξανόμενη δημοτικότητα της ακροδεξιάς μεταξύ των νέων στη Γαλλία, αποδείχθηκε ότι αυτή είναι η μόνη ηλικιακή ομάδα που αντιστάθηκε.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν την ημέρα των εκλογών, το 41% των ατόμων ηλικίας 18-34 ετών ψήφισε τον αριστερό συνασπισμό.
Οι ηλικίες 25-34 ήταν πιο πιθανό να ψηφίσουν τον Εθνικό Συναγερμό από ό,τι οι ηλικίες μεταξύ 18-24 (28% έναντι 23%), αλλά συνολικά τα αποτελέσματα έδειξαν σαφή προτίμηση στην αριστερά. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, χιλιάδες αριστεροί ακτιβιστές κατέκλυσαν τους δρόμους του Παρισιού για να διαμαρτυρηθούν.
Μακρόν ή Λεπέν;
Ωστόσο, οι νέοι είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να ψηφίσουν την ακροδεξιά από ό,τι τον κεντρώο συνασπισμό (μόνο το 13% το έπραξε.) Αν στο επόμενο στάδιο της ψηφοφορίας προκύψει μια επιλογή μεταξύ του κέντρου και της ακροδεξιάς, όπως θα συμβεί σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες, δεν είναι σαφές αν οι νέοι θα ψηφίσουν τον Μακρόν.
Υπάρχει ακόμα μια ευκαιρία να σταματήσει ο Εθνικός Συναγερμός από το να κερδίσει την πλειοψηφία που χρειάζεται για να εφαρμόσει τις ακραίες πολιτικές του. Αυτές περιλαμβάνουν την απαγόρευση σε άτομα με διπλή υπηκοότητα να υπηρετούν σε σημαντικές κυβερνητικές θέσεις, την διάκριση εις βάρος των μεταναστών στη στέγαση, την κοινωνική πρόνοια και την απασχόληση και, με τον καιρό, την προσπάθεια απαγόρευσης στις μουσουλμάνες γυναίκες να φορούν μαντίλες δημοσίως.
Λόγω της δομής του γαλλικού εκλογικού συστήματος, 76 υποψήφιοι έχουν ήδη κερδίσει τις εκλογές, πράγμα που σημαίνει ότι απομένουν 501 έδρες για τον β’ κύκλο εκλογών.
Υπάρχει μια νέα έκκληση οι πολίτες να πάνε συλλήβδην στις κάλπες ώστε να αποτραπεί η κατάκτηση της πλειοψηφίας από τον Εθνικό Συναγερμό, ενώ αρκετοί υποψήφιοι είναι πιθανό να παραιτηθούν προκειμένου να αποφευχθεί η διάσπαση της ψήφου.
Ό,τι κι αν συμβεί στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας στις 7 Ιουλίου, οι νέοι θα έχουν καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα.
*Με πληροφορίες από: Dazed & Reuters


Latest News

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα