Ένα μικρό… μετωπάκι, για να το πω πιο sic, εντόπισα μεταξύ κυβέρνησης και Τράπεζας της Ελλάδος.
Με αφορμή την έκθεση για τους λόγους που οι Έλληνες πληρώνουν υψηλότερες τιμές στα σούπερ μάρκετ σε σχέση με τους Ευρωπαίους.
Να θυμίσω ότι η έρευνα της ΤτΕ διαπίστωσε ότι πληρώνουμε κατά μέσο όρο περίπου 10% υψηλότερες τιμές σε σύγκριση με την ευρωζώνη.
Μέσο όρο… γιατί σε ορισμένα προϊόντα η κατάσταση έχει ξεφύγει.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σχολίασε ότι αφορά τις τιμές του 2023, αφήνοντας απέξω τα προβλήματα λειτουργίας της αγοράς.
Ποια είναι αυτά;
Όπως μας εξηγεί η ΤτΕ, οι υψηλές τιμές είναι αποτέλεσμα της αυξημένης συγκέντρωσης στην αγορά των προμηθευτών, όπου δραστηριοποιούνται μεγάλες πολυεθνικές, των στρεβλώσεων της αγοράς της λιανικής, καθώς και των διαφορών στις καταναλωτικές συνήθειες.
Συνέστησε λοιπόν παρεμβάσεις που να αυξάνουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των προμηθευτών.
Ένα task για το επιτελείο.
Αλλαγές στη δομή της αγοράς των λιανεμπόρων, δεύτερο task.
Δεν φτάνουν λοιπόν να πέφτουν πρόστιμα. Θέλει δουλειά.
Επίσης, συνέστησε την αύξηση του τοπικού ανταγωνισμού και τη δημιουργία ενώσεων λιανεμπόρων (buying groups) ως προς τους προμηθευτές.
—-
Οι «αποικίες»
Η αντιμετώπιση του Έλληνα από τους προμηθευτές βέβαια είναι ένα ακόμη σημάδι το πώς μας βλέπουν οι «ξένοι».
Και οι Κινέζοι όπως διαπιστώσαμε, αφού στην ΑΑΔΕ πράγματι έφεραν εις πέρας μια δύσκολη αποστολή.
Ξεσκέπασαν 287 επιχειρήσεις κινεζικών συμφερόντων από τον τομέα του λιανεμπορίου με ρούχα, παπούτσια κ.α.
Προφανώς ο «χάρτινος δράκος» είχε βρει μια ωραία γωνιά του πλανήτη για να απλώσει το δίκτυο του.
Ένα δίκτυο γιγαντιαίο που κανείς δεν μπορεί να το υπολογίσει.
Στα συν όμως του Πιτσιλή γιατί δεν ήταν εύκολο.
—-
Να μάθουμε να επιλέγουμε, λοιπόν
Βέβαια για να είμαστε δίκαιοι, μην τα περιμένουμε όλα από τις αρχές.
Η ΤτΕ μας το είπε άλλωστε. Μας είπε λίγο… καταναλωτικά «αναλφάβητους».
Ειδικά όταν επιλέγουμε τυποποιημένα προϊόντα σουπερμάρκετ.
Εξήγησε ότι περαιτέρω μειώσεις στις τιμές των επώνυμων προϊόντων θα επιτυγχάνονταν από τη μεγαλύτερη διείσδυση προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.
Καμπανάκι ΙΟΒΕ
Και για να μείνουμε στην κατανάλωση και στα τοπικά προϊόντα, ήρθε και το «καμπανάκι» του Βέττα του ΙΟΒΕ που ήχησε για τα καλά.
Έχουμε πρόβλημα στο εμπορικό ισοζύγιο. Δηλαδή στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Και ο Βέττας δεν μίλησε χωρίς στοιχεία. Οι εξαγωγές βυθίστηκαν κατά 8,8% το β΄ 3μηνο και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,5%.
Εάν αυτό το κενό δεν αντικατασταθεί από αύξηση των επενδύσεων, θα έχουμε πρόβλημα με το στόχο του 2% για την ανάπτυξη.
Ο φόβος των δίδυμων ελλειμμάτων
Θυμάστε που η χώρα άρχισε να κλυδωνίζεται λόγω δίδυμων ελλειμμάτων, πριν από 15 χρόνια; Του δημοσιονομικού δηλαδή και του εμπορικού (τρεχουσών συναλλαγών);
Ε αυτό φοβάται η κυβέρνηση και κρατά μικρό καλάθι μην έχουμε κι άλλον εκτροχιασμό.
Θα την προσέξατε ίσως και την αναφορά του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρόσφατη συνέντευξη του, πως δεν είναι στους στόχους του ο… δημοσιονομικός εκτροχιασμός της χώρας. Αυτό περίπου απάντησε όταν ρωτήθηκε αν το «σακούλι» της ΔΕΘ θα έχει αρκετές παροχές!
—
Φτωχό
Ρώτησα αρμοδίως για να μάθω τι θα περιλαμβάνει το «πακέτο» της Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο. Λοιπόν, θα είναι πολύ φτωχό και καλό είναι οι προσδοκίες – ή μάλλον οι αυταπάτες – να περιοριστούν, για να μην έχουμε … «ατυχήματα» από την αιφνίδια πτώση!
Κι όλα λίγο – πολύ είναι γνωστά.
Τέσσερα βασικά
Πρώτον, είναι το επίδομα που θα δοθεί τα Χριστούγεννα στους συνταξιούχους, που προκύπτει από την έκτακτη φορολογία των εταιρειών διύλισης πετρελαίου, δεύτερον, από αυτή την φορολόγηση περισσεύουν κάποια χρήματα και θα δοθούν για την ενίσχυση του δημογραφικού, τρίτον, όπως έχει ανακοινωθεί από το 2025 θα καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος και τέταρτο, θα μειωθεί, όπως επίσης έχει ανακοινωθεί, κατά μία μονάδα το μη μισθολογικό κόστος.
Και κάτι «ψιλά»…
Και κάτι «ψιλά» που αφορούν επιδότηση για νέες κατοικίες – σε περιορισμένο αριθμό φυσικά! Περισσότερο συμβολική σημασία έχουν παρά ουσιαστική.
Άλλωστε ο κ. Κωστής Χατζηδάκης δεν φέρεται σε καμία περίπτωση διατεθειμένος να αμφισβητήσει του «κορσέδες» που ήδη έχουν διαμορφωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να εκτεθεί!
Όλα αυτά όμως δεν σηματοδοτούν και τις πιο ευοίωνες προοπτικές.
Αλλά όλα αυτά θα τα βρουν οι … δημοσκόποι από τον Σεπτέμβριο!
Σύννεφα στον ορίζοντα
Εκεί θα φανεί και το πώς θα «υποδεχτεί» τα τεκταινόμενα και ο Έλληνας καταναλωτής, ο οποίος θα παραμείνει μεταξύ σφύρας και άκμονος με την ακρίβεια.
Άλλωστε, οι μνήμες της ενεργειακής κρίσης στην ελληνική αγορά δεν ξύπνησαν μόνο από τις ακραίες τιμές στο χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας.
Γεγονός που προκάλεσε άλλωστε και την παρέμβαση της κυβέρνησης.
Για το αν θα έπρεπε και για τον τρόπο που επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα μέτρα σας έγραψα χθες τι σχολιάζουν στην αγορά.
—
Στην αγκαλιά της ρωσικής αρκούδας
Υπάρχουν κι άλλα ανησυχητικά σημάδια.
Για παράδειγμα, όπως μου σημείωνε μεγάλος παίκτης στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου, τα στοιχεία εισαγωγών του συγκεκριμένου καυσίμου από τη Ρωσία.
Μου θύμισε τον απολογισμό του ΔΕΣΦΑ για τις εισαγωγές στο πρώτο εξάμηνο και πιο συγκεκριμένα ότι το ρωσικό φυσικό αέριο από τη Gazprom είχε μερίδιο σχεδόν 51%.
Οι εκτιμήσεις του ίδιου «παίκτη» με τον οποίο συνομίλησα για το που θα φτάσει το ρωσικό αέριο στο τέλος του 2024 είναι αποκαλυπτικές: «Ίσως φτάσει και το 80%.
Το 70% να το θεωρείς σιγουράκι…», μου είπε χαρακτηριστικά.
Αμέσως, στο μυαλό μου, ήρθαν οι εικόνες της αγωνίας στην περίοδο της κρίσης για το αν η Gazprom και ο Πούτιν θα κόψουν το αέριο τους προς την Ελλάδα και την Ευρώπη, από το οποίο φυσικά η εξάρτηση ήταν σχεδόν μονοπωλιακή.
Όλα δείχνουν πώς επιστρέφουμε πάλι στην αγκαλιά της ρωσικής αρκούδας…
Latest News
Θυμήθηκαν τον Τσίπρα, η προσεκτική ΕΚΤ, ετοιμάζεται το deal του CVC, τα «σεμινάρια» του Θεοδωρόπουλου, το ξενοδοχείο του χρηματιστή, Χριστούγεννα στο Ντίσελντορφ
Θυμήθηκαν και τα ελληνικά
Στον πάγο και πάλι οι τράπεζες, τα 13 λεπτά του Πατέλη, το αποτύπωμα Κοντόπουλου, οι μνήμες Τζαννετάκη, τι ετοιμάζει η Lavipharm, η πρόταση Καλαντώνη, το deep value play της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, από Δευτέρα οι αποφάσεις για ΔΕΠΑ
Παίζοντας με τις τάπες…
Τα «ποδηλατάκια» του Δημητριάδη, η σφήνα Πολίτη, «καίει» εκατ. η Hellenic Train, παρασκήνιο για Elpedison, το triple της Helleniq Energy, η άγνωστη «πληγή» του λιανεμπορίου
Τα «ποδηλατάκια» του Δημητριάδη
Το βιβλίο του Πατέλη, τραπεζική υπομονή μέχρι την Κυριακή, το ράλι της Helleniq Energy, το billion της Attica Bank, ο αγοραστής του Κορασίδη, ο «θησαυρός» στους φούρνους
Λίγη θεωρία
Στην αναμονή ο Αγ. Βασίλης για το ΧΑ, τα σενάρια για τράπεζες, το timing της Νέας Υόρκης, τα χιλιόμετρα του Πιτσιλή, το δείπνο στην Ακρόπολη, «σιγή ασυρμάτου» για Elpedison
Στην αναμονή
Κυβέρνηση από το… παρελθόν, το «Άγιο Δισκοπότηρο» των long του ΧΑ, τα deals που έρχονται, τα προβλήματα του Fourlis, το «θέατρο» του ΟΠΕΚΕΠΕ και η Stoli
Το όριο
Η γραμμή «Μαζινό» των αγορών, η «προσγείωση» Piccoli στην Αθήνα, το κλειστό meeting των επιχειρηματιών, το αδιέξοδο της Energean, οι Κινέζοι στο Golden Hall, οι έλεγχοι στα κρεατικά
Καμία ανησυχία (;) από το μέτωπο
Τα «στραβά μάτια» των τραπεζών, το αυτονόητο από τη Βρεττού, το στοίχημα της Θεσσαλίας, «Ενοικιάζεται» στην Κλαυθμώνος, το game της Edison, τι ετοιμάζουν οι Γερμανοί στην… Κω;
Τα αυτονόητα
Όλο το παρασκήνιο στο ΟΤ FORUM, τα «βελάκια» της κυβέρνησης στις τράπεζες, το «μυαλό» του Γκούμα στην Motor Oil, οι «συμμαθητές» των επενδύσεων, η είδηση από την BofA
Δεύτερη ημέρα στο ΟΤ FORUM
Όλο το παρασκήνιο στο ΟΤ FORUM, ο gentleman Στουρνάρας, το unfair του Μητσοτάκη, το ξέσπασμα των τραπεζών και η ρελάνς Ανδρουλάκη, τα μέτωπα Θεοδωρικάκου, ο “Αθηναίος” της ΕΣΕΕ
Στο Μικρό Χρηματιστήριο