Το 2023, 1,55 εκατομμύρια άνθρωποι απασχολούνται στον αθλητισμό στα κράτη-μέλη της Ευρωπαικής Ενωσης. Σύμφωνα με τη Eurostat o αριθμός αντιστοιχεί στο 0,76% της συνολικής απασχόλησης. Σε σύγκριση με το 2022 (1,51 εκατομμύρια), ο αριθμός των ατόμων που απασχολούνται στον αθλητικό τομέα αυξήθηκε κατά 2,2%.
UBS: Έως €11,1 δισ. αναμένεται να κερδίσει η Γαλλία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η Σουηδία είχε το υψηλότερο ποσοστό ατόμων που εργάζονταν στον τομέα του αθλητισμού (1,33% της συνολικής απασχόλησης), ακολουθούμενη από τη Δανία (1,25%) και την Ισπανία (1,16%). Στη χώρα μας το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει στο 0,62%, μικρότερο σε σύγκριση με το 2022 όπου ηταν στο 0,81%.
Αντίθετα, τα χαμηλότερα μερίδια ατόμων που απασχολούνταν στον τομέα του αθλητισμού καταγράφηκαν στη Ρουμανία (0,28% της συνολικής απασχόλησης), τη Βουλγαρία (0,37%) και τη Σλοβακία (0,40%).
Πάνω από το ένα τρίτο των εργαζομένων στον αθλητισμό ηλικίας κάτω των 30 ετών
Η απασχόληση στον αθλητικό τομέα διαφέρει από τη συνολική απασχόληση όσον αφορά την ηλικιακή σύνθεση. Περισσότερο από το ένα τρίτο (37,4%) των ατόμων που απασχολούνται στον αθλητισμό ήταν ηλικίας 15 έως 29 ετών, ποσοστό υπερδιπλάσιο από το ποσοστό που αναφέρεται στη συνολική απασχόληση (17,4%) για την ίδια ηλικιακή ομάδα το 2023.
Η πλειονότητα των απασχολούμενων στον αθλητισμό ήταν ηλικίας 30-64 ετών, αντιπροσωπεύοντας το 59,1% του συνόλου των εργαζομένων στον αθλητισμό, το οποίο ήταν κατά 20,6 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.) μικρότερο από το μερίδιο της ίδιας ηλικιακής ομάδας στη συνολική απασχόληση (79,7%). Τα άτομα ηλικίας 65+ αντιπροσώπευαν το 3,5% στον τομέα του αθλητισμού και το 3,0% στη συνολική απασχόληση.
Στον τομέα του αθλητισμού απασχολούνταν περισσότεροι άνδρες από ό,τι γυναίκες (55,2% και 44,8%, αντίστοιχα), με αποτέλεσμα το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στον πληθυσμό που απασχολείται στον τομέα αυτό να είναι ελαφρώς μεγαλύτερο σε σύγκριση με τη συνολική απασχόληση (53,6% και 46,4%, αντίστοιχα).
Όσον αφορά το επίπεδο εκπαίδευσης, οι εργαζόμενοι στον αθλητικό τομέα παρουσίασαν χαρακτηριστικά παρόμοια με εκείνα της συνολικής απασχόλησης. Σχεδόν οι μισοί (45,9%) από τους απασχολούμενους στον αθλητισμό είχαν μεσαίο επίπεδο εκπαίδευσης (Διεθνής τυποποιημένη ταξινόμηση της εκπαίδευσης (ISCED), επίπεδα 3-4), 0,3 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από ό,τι στη συνολική απασχόληση.
Latest News
Βαγγέλης Μαρινάκης: Να έχεις το πνεύμα του νικητή κάθε στιγμή, να μην ξεχνάς τις ρίζες σου, να μην παραιτείσαι ποτέ
Οι Αγγλοι υποκλίνονται στον «Βασιλιά του Πειραιά», στον ηγέτη της Νότιγχαμ Φόρεστ με το διεθνώς αναγνωρισμένο Sky Sports, να αφιερώνει ντοκιμαντέρ και αμέτρητους επαίνους. «Meeting Marinakis»: Ο Βαγγέλης Μαρινάκης σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη γεμάτη πάθος, όραμα, αλήθεια και ανθρωπιά.
Πώς η Ελλάδα θα μπει στην τουριστική βιομηχανία του γκολφ
Ο τουρισμός του γκολφ και τα οφέλη στην οικονομία - Τι λέει ο ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Παράσχης
Χρωστάει και ο... Ρονάλντο; - Η μήνυση που κατέθεσε γιατρός εναντίον του
Γιατρός από την Αγγλία κατέθεσε μήνυση στον Κριστιάνο Ρονάλντο για οφειλές από θεραπείες που του είχε προσφέρει τη σεζόν 2021-2022
Τα πολλαπλασιαστικά οφέλη του γκολφ - Γιατί υστερεί σε ανάπτυξη στην Ελλάδα
Η περαιτέρω ανάπτυξη του γκολφ στην Ελλάδα μπορεί να προσφέρει αξιοσημείωτα οφέλη, αλλά έρχεται αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις, διαπιστώνεται σε μελέτη του ΙΟΒΕ
Στο γυναικείο μπάσκετ η νέα μεγάλη επένδυση του Αντετοκούνμπο
Ο Αντετοκούνμπο έχει υιοθετήσει τη φιλοσοφία του «money never sleeps» ενώ παράλληλα έχει έντονη φιλανθρωπική δράση