
Ο ρόλος της Ρωσίας αναφορικά με το υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση διευρύνεται, ακόμη και όταν το μπλοκ σταθμίζει τον τρόπο με τον οποίο θα περιορίσει τις προμήθειες από τη χώρα αυτή.
Το μερίδιο της Μόσχας στις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου της ΕΕ σκαρφάλωσε στο 20% το πρώτο εξάμηνο του έτους, έναντι 14% ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας, του παρατηρητηρίου ενέργειας του μπλοκ. Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ «σκληραίνουν» της στάση τους απέναντι στη Ρωσία, ενώ παρακολουθούν την πορεία του φυσικού αερίου που «βγαίνει» από τη Ρωσία.
Η αύξηση αναδεικνύει ότι η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης πάσχει από μια άνευ προηγουμένου κρίση εφοδιασμού, όντας περισσότερο από δύο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία Ενώ η Ρωσία δεν είναι πλέον ο κορυφαίος πάροχος φυσικού αερίου της ΕΕ, καθώς οι περισσότερες συνδέσεις αγωγών έχουν πλέον διακοπεί, το υγροποιημένο φυσικό αέριο από το κράτος αυτό παραμένει ένα ζωτικό κομμάτι της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.
Κίνα: Βασικός προμηθευτής του ρωσικού αερίου – Ξεπέρασε την Ευρώπη
Φυσικό αέριο: Οι εισαγωγές στην Ευρώπη
Κατά το τρίτο τρίμηνο, οι συνολικές εισαγωγές της ΕΕ του καυσίμου μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2021, πράγμα που σημαίνει ότι το αυξανόμενο μερίδιο της Ρωσίας αποτελεί μέρος μιας μικρότερης πίτας. Σύμφωνα με την έκθεση, το LNG αμερικανικής προέλευσης παρέμεινε σταθερό στο 45% περίπου κατά τη διάρκεια της περιόδου, ενώ το μερίδιο του Κατάρ υποχώρησε στο 12%.
Το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο του Κατάρ έχει προτιμηθεί από την Ασία, καθώς τα δεξαμενόπλοια έχουν αποφύγει τη διέλευση από την Ερυθρά Θάλασσα, λόγω των επιθέσεων των μαχητών Χούθι σε εμπορικά πλοία. Η μετατόπιση των εμπορικών ροών επέτρεψε επίσης την είσοδο περισσότερου ρωσικού LNG στην ευρωπαϊκή αγορά.
Η ΕΕ προσπαθεί τώρα να βρει τρόπο να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, ακόμη και όταν οι προμήθειες συνεχίζουν να καταλήγουν στην περιοχή. Μια συμφωνία διέλευσης για τις ροές μέσω αγωγών στην Ουκρανία λήγει στο τέλος του έτους και οι αξιωματούχοι διερευνούν τρόπους αντικατάστασης αυτών των προμηθειών. Νωρίτερα φέτος το μπλοκ συμφώνησε για πρώτη φορά να επιβάλει περιορισμένες κυρώσεις στο ρωσικό LNG.
Τα λιμάνια για φυσικό αέριο
Η Γαλλία και το Βέλγιο – τα λιμάνια των οποίων εξακολουθούν να δέχονται σημαντικές ποσότητες του ρωσικού καυσίμου – ζήτησαν αυστηρότερη εποπτεία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο του μπλοκ, δεν έχει ακόμη υποβάλει σχέδιο δράσης για τον τρόπο επιτάχυνσης της σταδιακής κατάργησης.
Η ζήτηση φυσικού αερίου στην ΕΕ τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους συνέχισε να μειώνεται σε σύγκριση με το 2023, σύμφωνα με την έκθεση παρακολούθησης της αγοράς του 2024 του ACER. Η μείωση της χρήσης στον τομέα της ενέργειας αντιστάθμισε μια μικρή αύξηση της βιομηχανικής ζήτησης.
Το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου συρρικνώθηκε στο 18% το τρίτο τρίμηνο, έναντι 24% το προηγούμενο έτος.
Η στάση των ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να δημιουργούν προσκόμματα στις ρωσικές εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου προκειμένου να στερήσουν από τη Μόσχα τα κεφάλαια για τον πόλεμό της στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον κορυφαίο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον τομέα της ενέργειας.
«Ο στόχος μας απέναντι στη Ρωσία είναι απλός: είναι να μειώσουμε τα έσοδα που απολαμβάνει από τους πόρους της που προέρχονται από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο», δήλωσε ο Τζέφρι Πάιατ, σε συνέντευξή του στην Haslinda Amin του Bloomberg TV.
Κυρώσεις
Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στο νέο εργοστάσιο εξαγωγής LNG 2 της Ρωσίας στην Αρκτική πέρυσι και στη συνέχεια άρχισαν να επιβάλλουν περιορισμούς στα πλοία που άρχισαν να παραλαμβάνουν καύσιμα από το εργοστάσιο από τον φετινό Αύγουστο. Μέχρι στιγμής κανένα δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει το φυσικό αέριο δεν έχει ελλιμενιστεί σε ξένο λιμάνι υπό τον φόβο των αντιποίνων των ΗΠΑ, μια σπάνια επιτυχία της Ουάσινγκτον στην παρεμπόδιση των ρωσικών εξαγωγών εμπορευμάτων.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν επέβαλαν κυρώσεις σε άλλες ρωσικές μονάδες υγροποιημένου φυσικού αερίου, όπως η Yamal ή η Portovaya, οι οποίες συνεχίζουν να παραδίδουν φορτία στην Ευρώπη και την Ασία. Τα μέτρα κατά αυτών των εγκαταστάσεων θα περιορίσουν πιθανότατα την παγκόσμια προσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου και θα ωθήσουν τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα.
«Η πολιτική μας λειτουργεί», δήλωσε ο Πάιατ. «Δεν μπορώ να κάνω εικασίες για μελλοντικές δράσεις κυρώσεων, αλλά αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι δίνουμε πολύ μεγάλη προσοχή στο πού κατευθύνονται τα ρωσικά φορτία που έχουν υποστεί κυρώσεις και μπορείτε να είστε σίγουροι ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα συνεχίσει να βάζει προσκόμματα στις ρωσικές εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου».
Μέρος του λόγου για τον οποίο η Ουάσινγκτον έχει στοχοποιήσει με επιθετικότητα την εγκατάσταση Arctic LNG 2 είναι επειδή οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, παρέχοντάς του «μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας κινήσεων», δήλωσε ο Πάιατ σε συνέντευξή του νωρίτερα φέτος.


Latest News

Μήνυση από δώδεκα πολιτείες κατά της κυβέρνησης Τραμπ για τους δασμούς
Οι δασμοί Τραμπ θα έπρεπε να θεωρούνται παράνομοι, σύμφωνα με την αγωγή, που θέλει να εμποδίσει την εφαρμογή τους, υποστηρίζοντας ότι έχουν ήδη προκαλέσει σημαντική οικονομική ζημία

Η Κίνα διαψεύδει ότι γίνονται συνομιλίες με τις ΗΠΑ - Ζητά να ανακαλέσει η Ουάσινγκτον τους μονομερείς δασμούς
Εάν οι ΗΠΑ θέλουν πραγματικά να επιλύσουν το πρόβλημα... θα πρέπει να ακυρώσουν όλα τα μονομερή μέτρα για την Κίνα, είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας

Μπρουνό Λε Μερ: Να αναλάβει η ΕΕ μέρους του δημοσίου χρέους των κρατών-μελών
Τι προτείνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ

Το Επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας έχασε 40 δισ. δολ. από τις επενδύσεις σε μετοχές τεχνολογίας
Το αξίας 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων επενδυτικό ταμείο έχει μεγάλες επενδύσεις στις λεγόμενες Big tech

Η Nokia εξετάζει επέκταση της παραγωγής στις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει τους δασμούς
Εάν υπάρχουν ευκαιρίες για ενίσχυση [της αμερικανικής παραγωγής], είναι ένα από τα πράγματα που θα εξετάσω, είπε ο CEO της Nokia

Ολι Ρεν: Η ΕΚΤ πρέπει να είναι ευέλικτη - Να μην αποκλείει μεγαλύτερη μείωση επιτοκίων
Ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, Ολι Ρεν, μίλησε στο περιθώριο της εαρινής συνεδρίασης του ΔΝΤ

Αύξηση πωλήσεων κατά 3% για τη Unilever στο ά τρίμηνο - Επιβεβαιώνεται το guidance
Η αξία των πωλήσεων αυξήθηκε κατά 3%, οι όγκοι κατά 1,3% και οι τιμές κατά 1,7%

Nestlé: Αύξηση 2,8% των πωλήσεων το α' τρίμηνο - Ο ρόλος των Kit-Kat και Nescafe
Παρόλο που η Nestlé αύξησε τις τιμές της Kit-Kat και του Nescafe, τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ήταν καλύτερα από τα προβλεπόμενα

Πώς η Adidas διπλασίασε τα κέρδη της παρά τις εμπορικές εντάσεις
Τα λειτουργικά κέρδη της Adidas διαμορφώθηκαν το πρώτο τρίμηνο στα 610 εκατ. ευρώ, από 336 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι

Έσοδα ρεκόρ 1,19 δισ. στο α' τρίμηνο από τις συναλλαγές μετοχών για την BNP Paribas
Ο διευθύνων σύμβουλος της BNP Paribas Ζαν Λορέν Μποναφέ έχει μπροστά του ετήσια γενική συνέλευση τον Μάιο, οπότε οι επενδυτές θα αποφασίσουν για την παραμονή του