![Αμερικανικές εκλογές 2024: Πώς επηρεάζουν τις αναδυόμενες αγορές [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/ot_markets6_gaia-768x450-1.png)
Η πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο βυθίζει τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, στέλνοντας τον δείκτη αναφοράς τους προς τη χειρότερη ημέρα από τον Φεβρουάριο του 2023, με το πέσο του Μεξικού να ηγείται της πτώσης λόγω της ανησυχίας ότι οι πολιτικές του θα περιορίσουν τις εξαγωγές από τις αναπτυσσόμενες χώρες και θα ενισχύσουν τον παγκόσμιο πληθωρισμό.
Αμερικανικές εκλογές: Το μήνυμα Ελ- Εριάν για την αντίδραση των αγορών
Το πέσο, που θεωρείται από τους περισσότερους επενδυτές ως το νόμισμα που είναι πιο ευαίσθητο στις εμπορικές πολιτικές του Τραμπ, σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών μηνών. Τα νομίσματα της Ανατολικής Ευρώπης σημείωσαν μερικές από τις μεγαλύτερες απώλειες, καθώς η ανάπτυξη και η νομισματική πολιτική της Ευρώπης μπορεί να περιοριστούν με μια κυβέρνηση Τραμπ, ενώ οι αμυντικές δαπάνες της ηπείρου μπορεί να αυξηθούν. Ο δείκτης MSCI EM Currency Index υποχώρησε κατά 0,7%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 21 μηνών σε επίπεδο κλεισίματος.

Αμερικανικές εκλογές: Οι συνέπειες για τον MSCI
Ο δείκτης αναφοράς για τις μετοχές της MSCI Inc. διέκοψε την τριήμερη άνοδό του, καθώς η πιθανή επιστροφή του Τραμπ σημαίνει βαθύτερες οικονομικές προκλήσεις για την Κίνα και άλλους ασιατικούς γίγαντες, εκτός από χώρες όπως το Μεξικό και η Νότια Αφρική. Στην αγορά ομολόγων, τα ασφάλιστρα κινδύνου των ΕΜ σημείωσαν άλμα.
Τα αποτελέσματα δείχνουν μια νίκη του Τραμπ, ο οποίος εξαπέλυσε εμπορικό πόλεμο κατά της Κίνας το 2018, σταματώντας ένα ράλι των αναδυόμενων αγορών και προκαλώντας μια υποαπόδοση των μετοχών σε σχέση με τις αμερικανικές μετοχές που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Το αποτέλεσμα «ανοίγει την πόρτα σε ένα ισχυρότερο δολάριο ΗΠΑ, υψηλότερα αμερικανικά πραγματικά επιτόκια και δασμολογικές πολιτικές που ζημιώνουν δυσανάλογα τους εξαγωγείς των EM», δήλωσε ο Ed Al-Hussainy, στρατηγικός αναλυτής της Columbia Threadneedle με έδρα τη Νέα Υόρκη. «Είναι πιθανό να δούμε περισσότερη αδυναμία στην κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, σε τοπικά επιτόκια και συναλλαγματικές ισοτιμίες».
Τι κάνουν οι traders
Οι traders σπεύδουν να αγοράσουν δολάρια αναμένοντας ότι μια νίκη του Τραμπ θα σημάνει την εφαρμογή των προστατευτικών πολιτικών του που θα στηρίξουν το αμερικανικό νόμισμα. Οι αγορές είχαν ξεδιπλώσει μέρος αυτής της συναλλαγής τις τελευταίες ημέρες εν μέσω της προσδοκίας για μια αμφίρροπη μάχη στις αμερικανικές εκλογές.
Η αύξηση του πληθωρισμού θα μπορούσε επίσης να καθυστερήσει ή να σταματήσει τις μειώσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, κάτι που θα έδινε επιπλέον ώθηση στο δολάριο.
Το νόμισμα του Μεξικού επέκτεινε τις απώλειές του τον Νοέμβριο στο 3,3%, επιπλέον της πτώσης 1,7% τον Οκτώβριο. Το πολωνικό ζλότι, το ουγγρικό φιορίνι και η τσεχική κορόνα υποχώρησαν περισσότερο από 2% το καθένα έναντι του δολαρίου την Τετάρτη.
Η «εμπορική πολιτική του Τραμπ θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για το Μεξικό, αλλά και για τη ζώνη του ευρώ και σε στενή συσχέτιση με αυτήν την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης», δήλωσε ο Piotr Matys, ανώτερος αναλυτής συναλλάγματος στην In Touch Capital Markets.


Latest News

Βρίσκει καύσιμα για υψηλότερα επίπεδα το Χρηματιστήριο
Το Χρηματιστήριο Αθηνών διαθέτει τα καύσιμα ώστε να κλείσει τελείως την ψαλίδα της πτώσης του πρώτου δεκαημέρου του Απριλίου

Γαλλικές στηρίξεις παίρνουν οι ευρωαγορές - Άλμα για τη Safran
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,07%.

Τρίτη ημέρα ανόδου για τις αγορές της Ασίας
Καταλύτης οι πληροφορίες ότι η Κίνα εξετάζει εξαίρεση αμερικανικών προϊόντων από τους δασμούς 125%

Μήπως ήρθε η ώρα για επένδυση σε ασήμι;
Η ιστορία δείχνει ότι το ασήμι θα μπορούσε να ακολουθήσει την άνοδο του χρυσού

Τρίτη ημέρα ανόδου για S&P 500 και Nasdaq στη Wall Street
Οι S&P 500 και Nasdaq έκλεισαν με άνοδο για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, τροφοδοτούμενοι από τα αποτελέσματα του κλάδου της τεχνολογίας

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

Crypto: Η CME Group λανσάρει παράγωγα συνδεδεμένα με το κρυπτονόμισμα XRP
Το XRP έχει καταγράψει κέρδη 5,3% το 2025

Στο τέλος το θετικό πρόσημο στις ευρωαγορές
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατάφεραν να κλείσουν θετικά, χωρίς να αποστρέφουν την προσοχή τους από τις τελευταίες εξελίξεις στο εμπορικό μέτωπο ΗΠΑ - Κίνας

Βρήκε τις στηρίξεις κόντρα στο profit taking το ΧΑ
Δίχως μεγάλο «κόστος» ήταν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως έδειξε ότι χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου

Προσγειώνει τη Wall Street το Πεκίνο - Παραμένουν οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο
Η αμερικανική αγορά κάνει πλέον αρκετά βήματα πίσω, μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας