
Μειωμένη κατά 4,2% ήταν η γαλλική κατανάλωση στο κρασί το 2023 συγκριτικά με το 2022, σύμφωνα με το Γαλλικό Παρατηρητήριο (OFDT), επισημαίνοντας ότι η συνολική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών μειώθηκε κατά 3,8% (σε 6 εκατομμύρια εκατόλιτρα καθαρού αλκοόλ ή 10,35 AP λίτρα ανά κάτοικο άνω των 15 ετών).
«Αν και το κρασί παραμένει το πρώτο αλκοολούχο που καταναλώνεται στη Γαλλία (52,4% των όγκων καθαρής αλκοόλης), είναι το πιο εύθραυστο στην αποκατανάλωση (-2,6% για τις μπύρες και -3,9% για τα οινοπνευματώδη)», επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ σε σχετική ανάρτησή της.
Κρασί: Επιστροφή στην ισορροπία; – «Ρευστή» η κατάσταση για το χύμα
Όπως συνοψίζει το OFDT, «η δομή των πωλήσεων δείχνει μια στροφή προς τις μπύρες, των οποίων οι πωλήσεις αυξάνονται συνεχώς από το 2018 και πλέον υπερβαίνουν το ένα τέταρτο των ποσοτήτων αλκοόλ που διατίθενται προς πώληση» (25,1%, έναντι 21,2% για τα οινοπνευματώδη ποτά).
Το 82,5% των ενηλίκων έχει καταναλώσει τουλάχιστον ένα αλκοολούχο ποτό το 2023 και το 37% αναφέρει εβδομαδιαία χρήση
Συνεχίζοντας με την πάροδο του χρόνου, η τάση αυτή επιδεινώνεται από τον πληθωρισμό, σημειώνει η μελέτη, σημειώνοντας ότι το μέτρο «των διακυμάνσεων των τιμών στον κλάδο των αλκοολούχων ποτών μόνο αυξάνεται κατά 7,5%» (+0,2% για τις μπύρες, +2,3% για τα κρασιά και +5,8% για τα οινοπνευματώδη ποτά), γνωρίζοντας ότι «ο πληθωρισμός φαίνεται να ήταν υψηλότερος γι’ αυτόν τον τομέα από ό,τι για άλλα καθημερινά καταναλωτικά αγαθά».
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Στην έρευνά του για τις αναπαραστάσεις, τις απόψεις και τις αντιλήψεις για τα ψυχοφάρμακα (EROPP, με βάση τα δεδομένα Δημόσιας Υγείας Γαλλίας), το OFDT αναφέρει ότι το 82,5% των ενηλίκων έχει καταναλώσει τουλάχιστον ένα αλκοολούχο ποτό το 2023 και το 37% αναφέρει εβδομαδιαία χρήση.
Η ημερήσια κατανάλωση πέφτει στο 7%. Αυτή η τελευταία συχνότητα κατανάλωσης καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση στον πληθυσμό που συμμετείχε στην έρευνα (-13%, έναντι -5% για την εβδομαδιαία και -3% για την ετήσια).
Πιο συγκεκριμένα, «οι κατηγορίες που σχετίζονται με τα επίπεδα εβδομαδιαίας και καθημερινής χρήσης, δείχνουν υψηλότερη κατανάλωση με την αύξηση της ηλικίας», που «αντανακλά τη μετάβαση που ξεκίνησε τη δεκαετία του 2000 από έναν λεγόμενο «μεσογειακό» τρόπο κατανάλωσης (με καθημερινή χρήση, κυρίως κρασιού, κατά τη διάρκεια των γευμάτων και σε ποσότητες που δεν ξεπερνούν τα λίγα ποτήρια) στον λεγόμενο «σκανδιναβικό» τρόπο (λιγότερο συχνές χρήσεις, αλλά με μεγαλύτερες ποσότητες και σε εορταστικά πλαίσια), που είναι πιο διαδεδομένα στους νέους.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση