
Αν και η παραγωγή κρασιού πριν από λίγα χρόνια αποτελούσε για τις χώρες στη Σκανδιναβία ένα εξειδικευμένο χόμπι, πλέον έχει μετατραπεί σε μια μικρή μεν αλλά ακμάζουσα δε, βιομηχανία.
Μια πρώτη γενιά επαγγελματιών οινοποιών… ξεμυτίζει στη Δανία, τη Σουηδία ακόμα και τη Νορβηγία, όπου εκατοντάδες αμπελώνες βρίσκονται διάσπαρτοι.
Κρασί: Ανατροπές στην ευρωπαϊκή αγορά – Η Ιταλία προσπέρασε την Γαλλία [γράφημα]
Περισσότερα από 10.000 αμπέλια βρίσκονται στη Ζηλανδία, το μεγαλύτερο νησί της Δανίας. «Ο κόσμος ανακάλυψε ότι είναι πραγματικά δυνατό να καλλιεργηθεί κρασί στη Δανία, οπότε οι νεοεισερχόμενοι έρχονται, χρόνο με το χρόνο», λέει η Nina Fink, καθώς δείχνει στο BBC το οινοποιείο της, Vejrhøj Vingård, έκτασης επτά στρεμμάτων.
Για τους περισσότερους σκανδιναβικούς αμπελώνες, το σταφύλι επιλογής είναι το solaris – μια αρωματική, υβριδική ποικιλία που είναι καλά προσαρμοσμένη στα ψυχρότερα κλίματα
Η Nina και ο σύζυγός της Niels ξεκίνησαν την επιχείρησή τους πριν από 13 χρόνια, μετά την συνταξιοδότησή τους στην Κοπεγχάγη. Καλλιεργούν κυρίως πράσινα σταφύλια, παράγοντας λευκά κρασιά, αφρώδη και ροζέ.
«Έχουμε μεγαλύτερες καλοκαιρινές ημέρες με περισσότερο ηλιακό φως από ό,τι η Γαλλία ή η Ιταλία, οπότε οι συνθήκες είναι διαφορετικές», εξηγεί η ίδια.
Για τους περισσότερους σκανδιναβικούς αμπελώνες, το σταφύλι επιλογής είναι το solaris – μια αρωματική, υβριδική ποικιλία που είναι καλά προσαρμοσμένη στα ψυχρότερα κλίματα, ωριμάζει εύκολα και είναι πιο ανθεκτική στις ασθένειες, επιτρέποντας στους αμπελώνες να αποφεύγουν τους ψεκασμούς με φυτοφάρμακα.
Από πότε παράγει κρασί η Σκανδιναβία
Το σταφύλι εκτράφηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία το 1975, αλλά υιοθετήθηκε στη Σκανδιναβία μόλις από το 2004, μετά το οποίο η οινοποίηση απογειώθηκε.
Ο Niels Fink λέει ότι οι άνθρωποι εκπλήσσονται θετικά όταν δοκιμάζουν τα κρασιά από το Vejrhøj Vingård. «Υπάρχει μια μικρή λάμψη στα μάτια τους, και μετά έρχεται αυτό το μισό χαμόγελο», γελάει.
Οι Finks πωλούν τα μπουκάλια τους απευθείας από το οινοποιείο, αλλά προμηθεύουν επίσης μερικά από τα κορυφαία εστιατόρια της Κοπεγχάγης. Αρχικά παρήγαγαν μόλις 4.000 φιάλες ετησίως, αλλά τώρα πωλούν 20.000.
Οι εμπορικοί αμπελώνες στη Δανία και τη Σουηδία επιτρέπονται από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόλις από το 2000. Η οινοποίηση ανέκαμψε γύρω στο 2010, όταν οι ερασιτέχνες καλλιεργητές έκαναν μια στροφή σε μεγαλύτερες παραγωγές.
Η περιέργεια, και το γεγονός ότι «είναι δυνατόν», προσέλκυσε τους επιχειρηματίες του κρασιού, εξηγεί ο Jean Becker, από την Ένωση Οίνου της Δανίας.
«Ήμουν ένας από αυτούς που ξεκίνησαν το 2000. Ήμασταν έξι καλλιεργητές», λέει ο κ. Becker, στεκόμενος στον αμπελώνα του 25 χιλιόμετρα βόρεια της Κοπεγχάγης.
«Πρέπει να το μάθουμε. Δεν είναι όπως στη νότια Ευρώπη, όπου η παραγωγή κρασιού πάει από γενιά σε γενιά»
Υπάρχει αγορά για το κρασί;
Σήμερα υπάρχουν 150 εμπορικά οινοποιεία στη Δανία με συνολικά 125 εκτάρια αμπελώνων, καθώς και περισσότεροι από 1.000 ερασιτέχνες αμπελουργοί.
Εν τω μεταξύ, η Σουηδία έχει 47 εμπορικές επιχειρήσεις που καλύπτουν 193 εκτάρια, σύμφωνα με τη Σουηδική Ένωση Οίνου, και η μεγαλύτερη έχει 125.000 αμπέλια.
«Ξεκίνησα με 500 αμπέλια», δήλωσε ο Jean Becker, «Σήμερα, οι νέοι αμπελουργοί ξεκινούν με 15.000 – 25.000. Υπάρχει αγορά γι’ αυτό; Η απάντηση είναι ναι».
Αλλά πρόκειται για έναν κλάδο που βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα, σε σύγκριση με τα 800.000 εκτάρια, που καλλιεργούνται στη Γαλλία και σχεδόν ένα εκατομμύριο εκτάρια στην Ισπανία.
Στη νότια Ζηλανδία, ο Jesper Rye Jensen, παράγει κόκκινα κρασιά από ποικιλίες όπως το pinot noir και το merlot, που συνήθως συνδέονται με τη Γαλλία. «Είναι μεγάλη πρόκληση, επειδή είναι κάτι καινούργιο για εμάς», λέει. «Πρέπει να το μάθουμε. Δεν είναι όπως στη νότια Ευρώπη, όπου η παραγωγή κρασιού πάει από γενιά σε γενιά».
Δίκοπο μαχαίρι κρασί η κλιματική αλλαγή
Τα στοιχεία δείχνουν ότι τόσο στη Δανία όσο και στη Σουηδία η μέση θερμοκρασία αυξήθηκε κατά σχεδόν δύο βαθμούς Κελσίου τα τελευταία 40-50 χρόνια, με αποτέλεσμα ηπιότερους χειμώνες και μεγαλύτερη καλλιεργητική περίοδο. Παραμένει όμως ο κίνδυνος ζημιών από παγετό.
Ο Jesper Rye Jensen λέει ότι ως βορειότερος οινοπαραγωγός η κλιματική αλλαγή λειτουργεί υπέρ του. «Εμείς οι αμπελουργοί στη Δανία είμαστε ευτυχείς που έχουμε λίγο καλύτερο καιρό».
Αλλά ο Niels Fink εκτιμά ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του κλίματος είναι δίκοπο μαχαίρι. «Η κλιματική αλλαγή συνοδεύεται από κάθε είδους δεινά, όπως πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, μακρά ξηρασία, έντονες βροχοπτώσεις. Αυτό είναι τόσο απειλητικό εδώ όσο και αλλού».
Ωστόσο, ο καθηγητής Torben Bo Toldam-Andersen, ερευνητής από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, λέει ότι, αντί για μια μεγαλύτερη καλλιεργητική περίοδο, η εμφάνιση νέων, πιο ανθεκτικών σταφυλιών που έδωσε το έναυσμα για την άνοδο των σκανδιναβικών οινοποιείων μπορεί να δώσει το στίγμα. «Η κλιματική αλλαγή το διευκολύνει σίγουρα, αλλά ο κύριος μοχλός είναι οι νέες ποικιλίες», λέει χαρακτηριστικά.
Είναι επικεφαλής ενός προγράμματος με την ονομασία «FastGrapes», το οποίο δοκιμάζει ποικιλίες αμπέλου, για να βρει τις πιο ανθεκτικές και κατάλληλες για τη βόρεια Ευρώπη.
Επιλέγονται ανάλογα με το πόσο γρήγορα ωριμάζουν τα σταφύλια τους και την ανθεκτικότητά τους σε παράσιτα, ασθένειες και άλλες περιβαλλοντικές πιέσεις. Τα νέα δενδρύλλια μπορούν στη συνέχεια να καλλιεργηθούν σε μεγαλύτερη κλίμακα.
«Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που υπεισέρχονται στο τέλειο κρασί», λέει ο ερευνητής. «Μέρος αυτής της αναζήτησης γίνεται στο εργαστήριο… μπορείς να δεις τα γονίδια που το κάνουν δυνατό».
Τα πρώτα επιλεγμένα αμπέλια αναπτύσσονται τώρα δοκιμαστικά σε 15 τοποθεσίες, στη Σκανδιναβία, τη Λιθουανία, τη βόρεια Γερμανία και το Βέλγιο.
Το εγχώριο σκανδιναβικό κρασί αποτελεί σήμερα μόνο ένα κλάσμα της καταναλωτικής αγοράς και οι φιάλες είναι ακριβές
Οι προκλήσεις στην Σκανδιναβία
Αλλά ακόμη και με τις καλύτερες δυνατές ποικιλίες αμπέλου και τον θερμότερο καιρό, τα σκανδιναβικά οινοποιεία αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις, όπως το υψηλό εργατικό κόστος και οι αυστηροί κανόνες για τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων για την αντιμετώπιση τυχόν ασθενειών στους αμπελώνες.
Ο Romain Chichery λέει ότι μπορεί επίσης να είναι δύσκολο για τα οινοποιεία να βρουν εργαζόμενους. Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Γαλλία, μετακόμισε στη Σουηδία λίγο μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην οινοποιία και την αμπελουργία.
Σήμερα, 27 ετών, ο οινοποιός εργάζεται στον αμπελώνα Thora Vineyard στη νοτιοδυτική χερσόνησο Bjäre της χώρας. «Πρέπει να εκπαιδεύσουμε νέους εργαζόμενους ή να τους φέρουμε από το εξωτερικό», λέει.
Η ιδιοκτήτρια της Thora, η Αμερικανίδα ομογενής Heather Öberg λέει ότι όλη η προσπάθεια και τα έξοδα αξίζουν τον κόπο. «Μπορούμε να ανταγωνιστούμε άλλα ευρωπαϊκά κρασιά», λέει.
Ωστόσο, το εγχώριο σκανδιναβικό κρασί αποτελεί σήμερα μόνο ένα κλάσμα της καταναλωτικής αγοράς και οι φιάλες είναι ακριβές. Το δανέζικο κρασί στη Δανία κοστίζει από 200 κορώνες (27 δολάρια, 22 λίρες) το μπουκάλι και πάνω, δηλαδή υπερδιπλάσια τιμή από τα φθηνότερα εισαγόμενα από τη Γαλλία και την Ισπανία. Μόνο μια αμελητέα ποσότητα εξάγεται.
«Δεν θα ανταγωνιστούμε ποτέ τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, επειδή έχουν πολύ χαμηλές τιμές», λέει ο κ. Μπέκερ.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση