
Προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις και όχι στα αντίποινα, δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζοντας να αποτρέψει έναν επιζήμιο εμπορικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τους επικείμενους δασμούς που εξήγγειλε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Στη «γραμμή» αυτη κατέληξαν οι αρμόδιοι για το εμπόριο υπουργοί των 27 μελών της Ενωσης που συμμετειχαν σε τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη για να συζητήσουν την απάντηση της ΕΕ στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που επιβάλλει δασμούς 25% σε όλες τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τις 12 Μαρτίου.
Τραμπ: Δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα, αλουμινίου
Βέβαια, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε τους δασμούς αυτούς αδικαιολόγητους και δήλωσε ότι θα «ενεργοποιήσουν αποφασιστικά και αναλογικά αντίμετρα».
Κυβερνητικός αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι οι υπουργοί συζήτησαν πιθανά μέτρα, όπως η επαναφορά των εισαγωγικών δασμών που επιβλήθηκαν το 2018 σε αμερικανικά προϊόντα, από μπέρμπον έως μοτοσικλέτες Harley Davidson, ως απάντηση στους δασμούς της πρώτης κυβέρνησης Τραμπ στον χάλυβα και το αλουμίνιο, αναφέρει το Reuters.
Τα μέτρα που έλαβε ΕΕ το 2018, ανεστάλησαν μετά από συμφωνία με την κυβέρνηση Μπάιντεν.
Διαπραγμάτευση και ενιαίο μέτωπο
Η Ευρωπαική Επιτροπή δεν αποκάλυψε πολλά για τις σκέψεις της, ανέφεραν πηγές. Αντιθέτως, οι υπουργοί συμφώνησαν σε γενικές γραμμές ότι η διαπραγμάτευση ήταν η καλύτερη επιλογή και ότι οι 27 θα πρέπει να παρουσιάσουν ένα ενιαίο μέτωπο.
«Υπάρχει ένα παράθυρο για διαπραγμάτευση πριν από την προθεσμία της 12ης Μαρτίου», δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Χάρις.
Today along with EU Trade Ministers and Commissioner Maroš Šefčovič we will discuss EU-US trade relations, including the US Executive Order imposing a 25% duty on steel & aluminum imports. Retaliation isn’t the EU’s preferred option – pic.twitter.com/G2FUC7EEOw
— Simon Harris TD (@SimonHarrisTD) February 12, 2025
Ένας διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε ότι ήρθε η ώρα να υπάρξει «ψυχραιμία», καθώς απομένει ένας μήνας για να τεθούν σε ισχύ οι δασμοί.
Σημερα επίσης, ο επικεφαλής εμπορίου της ΕΕ Μάρος Σέφκοβιτς είχε μια πρώτη συνομιλία με τους ομολόγους του των ΗΠΑ , τον υποψήφιο υπουργό Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ, τον υποψήφιο για τη θέση του Εμπορικού Αντιπρόσωπου των ΗΠΑ Τζέιμισον Γκριρ και τον διευθυντή του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου Κέβιν Χάσετ.
«Η συνεργασία είναι η προτιμώμενη επιλογή μας. Επομένως, παραμένουμε προσηλωμένοι στον εποικοδομητικό διάλογο και στην εξεύρεση λύσεων μέσω διαπραγματεύσεων, προστατεύοντας παράλληλα τα συμφέροντα της ΕΕ, με τον ίδιο τρόπο που οι ΗΠΑ προστατεύουν τα δικά τους,» δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΕ, προσθέτοντας ότι τα μέρη συμφώνησαν να συναντηθούν σύντομα.
Ο Κάρλος Κουέρπο, υπουργός Εμπορίου της Ισπανίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Πολωνία την Τετάρτη ότι απαιτείται μια γενική συμφωνία για τους δασμούς. «Για τον λόγο αυτό, θα συνεχίσουμε τον διάλογο», δήλωσε.
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν – Τριντό – Κόστα

Εν τω μεταξύ , ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό , ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν που συναντήθηκαν σημερα στις Βρυξέλλες, τονισαν τη σημασία της συνεργασίας για την προώθηση της παγκόσμιας οικονομικής ασφάλειας και σταθερότητας.
Οπως αναφέρεται σε ανακοινωση της Κομισιόν, μαζί, ο Καναδάς και η ΕΕ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν ένα πολυμερές σύστημα χωρίς αποκλεισμούς, βασισμένο σε κανόνες, το οποίο εδράζεται στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και θα υποστηρίξουν την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και το απαραβίαστο των συνόρων ως θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου.
Οι ηγέτες συζήτησαν το παγκόσμιο εμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των αναμενόμενων δασμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Συζήτησαν επίσης άλλες κοινές προτεραιότητες και συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή.
Ακόμα, τόνισαν τη σημασία της συνεργασίας Καναδά-ΕΕ – μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της καναδικής Προεδρίας της ομάδας των G7 για την αντιμετώπιση των σημερινών ευκαιριών και προκλήσεων σε έναν πολύπλοκο, ανταγωνιστικό και απρόβλεπτο κόσμο.


Latest News

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια