Αμετάβλητα όπως ήταν ευρέως αναμενόμενο διατήρησε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς της Fed τα επιτόκια στο εύρος του 4,25% -4,50%. Η απόφαση ήταν ομόφωνη, όπως επισημαίνεται.
Αβεβαιότητα
Η αβεβαιότητα που διαπερνά αγορές και οικονομίες επισημαίνεται στην ανακοίνωση, αν και δεν αναφέρεται ρητά στους δασμούς. «Η αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές έχει αυξηθεί περαιτέρω» επισημαίνεται στη δήλωση. «Η Επιτροπή παρακολουθεί με προσοχή τους κινδύνους και για τις δύο πλευρές της διπλής εντολής της και κρίνει ότι οι κίνδυνοι υψηλότερης ανεργίας και υψηλότερου πληθωρισμού έχουν αυξηθεί».
Αν και οι διακυμάνσεις στις καθαρές εξαγωγές έχουν επηρεάσει τα στοιχεία, οι πρόσφατοι δείκτες υποδηλώνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα συνέχισε να επεκτείνεται με σταθερό ρυθμό, αναφέρει η ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας. Το ποσοστό ανεργίας έχει σταθεροποιηθεί σε χαμηλά επίπεδα τους τελευταίους μήνες και οι συνθήκες στην αγορά εργασίας παραμένουν σταθερές. Ο πληθωρισμός παραμένει κάπως αυξημένος.
Η Επιτροπή θα συνεχίσει να αξιολογεί προσεκτικά τα δεδομένα και όσον αφορά τις μελλοντικές αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική «θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιπτώσεις των εισερχόμενων πληροφοριών για τις οικονομικές προοπτικές. Η Επιτροπή θα είναι έτοιμη να προσαρμόσει τη στάση της νομισματικής πολιτικής ανάλογα με την περίπτωση, εάν προκύψουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων της Επιτροπής. Οι εκτιμήσεις της Επιτροπής θα λαμβάνουν υπόψη ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των ενδείξεων για τις συνθήκες στην αγορά εργασίας, τις πληθωριστικές πιέσεις και τις πληθωριστικές προσδοκίες, καθώς και τις χρηματοπιστωτικές και διεθνείς εξελίξεις.»
Federal Reserve issues #FOMC statement: https://t.co/hYZFy30qZ4
— Federal Reserve (@federalreserve) May 7, 2025
Η Επιτροπή θα συνεχίσει να μειώνει τις τοποθετήσεις της σε τίτλους του Δημοσίου και σε χρεόγραφα οργανισμών και ενυπόθηκους τίτλους οργανισμών.
Η αντίδραση των αγορών
Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,4% , ενώ ο Nasdaq Composite κατά 0,9%. Ο Dow βρέθηκε χαμηλότερα από τα υψηλά του, σημειώνοντας άνοδο μόλις 45 μονάδων ή 0,1%.
Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς υποχώρησε περισσότερο από 5 μονάδες βάσης στο 4,267%. Η απόδοση του 2ετούς κατά περισσότερες από 2 μονάδες βάσης στο 3,768%.
Ο δείκτης δολαρίου ενισχύθηκε κατά 0,4%.
Η τιμή spot του χρυσού υποχώρησε κατά 1,3% στα 3.385,81 δολάρια η ουγγιά
Οι αξιωματούχοι της Fed πριν την περίοδο της σιωπής είχαν διαμηνύσει ότι θα παραμείνουν σε στάση αναμονή όσον αφορά την αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού, καθώς θα χρειαζόταν χρόνο για να εξετάσουν περισσότερα δεδομένα για τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής.
Η Fed έχει μειώσει τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης. Η τελευταία μείωση κατά 25 μονάδες βάσης αποφασίστηκε στην συνεδρίαση του Δεκεμβρίου με τον Πάουελ να την χαρακτηρίζει ως μια δύσκολη αλλά σωστή απόφαση.