Κίνα: Ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ αποκάλυψε το αμερικανικό προϊόν που λατρεύουν οι Κινέζοι

Λίγοι κλάδοι είναι πιο ευχαριστημένοι με τη συμφωνία του Προέδρου Τραμπ με την Κίνα από ότι αυτοί οι καλλιεργητές από την Καλιφόρνια

Κίνα: Ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ αποκάλυψε το αμερικανικό προϊόν που λατρεύουν οι Κινέζοι

Στην Κεντρική Κοιλάδα της Καλιφόρνια – την πρωτεύουσα των κελυφωτών φιστικιών της Αμερικής – οι καλλιεργητές φοβόντουσαν καταστροφικές απώλειες αφότου ο Τραμπ αναζωπύρωσε έναν εμπορικό πόλεμο με τον μεγαλύτερο πελάτη τους, την Κίνα. Αλλά με τη δοκιμαστική συμφωνία της Δευτέρας, η Κίνα συμφώνησε να μειώσει τους δασμούς αντιποίνων του 125% στο 10%, φέρνοντας ανακούφιση σε αυτήν την κοινότητα.

«Αυτά είναι απολύτως καλά νέα», δήλωσε στην Wall Street Journal ο Στούαρτ Γουλφ, εκτελεστικός πρόεδρος της οικογενειακής του εταιρείας Woolf Farming Co., μιας καλλιεργήτριας φιστικιών στην κομητεία Φρέσνο. «Η ζωή θα ήταν καλύτερη με λιγότερη αβεβαιότητα, αλλά οι καλλιεργητές πρέπει να αισθάνονται καλύτερα για τα τρέχοντα γεγονότα».

Οι Αμερικανοί αγρότες βρίσκονται στην αιχμή των εμπορικών πολέμων του Τραμπ, όπως και κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα απώλειες άνω των 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε γεωργικές εξαγωγές. Οι καλλιεργητές κελυφωτών φιστικιών στην Καλιφόρνια, τον κορυφαίο παραγωγό μικρών, πράσινων ξηρών καρπών στον κόσμο, είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι.

Από το 2017, η αξία των αμερικανικών φιστικιών που αποστέλλονται στην Κίνα έχει 20πλασιαστεί από 42 εκατομμύρια δολάρια σε 842 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ένα τρίτο της σοδειάς των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με ομοσπονδιακά στοιχεία.

Στην Κίνα λατρεύουν τα κελυφωτά φιστίκια

Οι Κινέζοι καταναλωτές λαχταρούν τα φιστίκια για τη γεύση και τα οφέλη τους για την υγεία, αναφερόμενοι σε αυτά με φράση που μεταφράζεται ως «χαρούμενοι ξηροί καρποί», λένε αξιωματούχοι της βιομηχανίας.

Η αμερικανική παραγωγή συνεχίζει να αυξάνεται – με επικεφαλής την επέκταση στην Κεντρική Κοιλάδα. Αφού έφτασε στο μέγιστο των 1,5 δισεκατομμυρίων λιβρών το 2023, η συγκομιδή αναμένεται να φτάσει ή να ξεπεράσει αυτό το 2025, σύμφωνα με την AgWest Farm Credit, έναν γεωργικό δανειστικό συνεταιρισμό.

Μέχρι τη Δευτέρα, οι καλλιεργητές φιστικιών φοβόντουσαν μια επερχόμενη πτώση της αγοράς. «Με τόσο μεγάλο όγκο να εισέρχεται σε μια αγορά και την πόρτα να είναι κλειστή, όλοι κοιτάζονται και λένε, “Και τώρα τι;”», δήλωσε τον περασμένο μήνα ο Ντέιβιντ Πούγκλια, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Western Growers, μιας ομάδας εμπορίας φιστικιών στο Irvine της Καλιφόρνια.

Η νέα δασμολογική συμφωνία, δήλωσε ο Πούγκλια τη Δευτέρα, αυξάνει τις προσδοκίες ότι η πρόσβαση στην αγορά για τις ειδικές καλλιέργειες που καλλιεργούνται στην Αμερική «θα μετατραπεί από μια προσωρινή κατάσταση σε ένα μόνιμο χαρακτηριστικό της εμπορικής μας σχέσης με την Κίνα».

Παρά την αισιοδοξία της Δευτέρας, ορισμένοι στον κλάδο εξακολουθούν να ανησυχούν για τους υπόλοιπους, αν και μικρότερους, δασμούς. Είναι επίσης επιφυλακτικοί για περαιτέρω εμπορικές εξελίξεις πριν από τη συγκομιδή της καλλιέργειας αργότερα φέτος.

Τα φιστίκια έχουν αποτελέσει ως επί το πλείστον μια ιστορία επιτυχίας, καθώς έγιναν το τρίτο πιο πολύτιμο γεωργικό προϊόν εξαγωγής μετά τα αμύγδαλα και τα γαλακτοκομικά στην Καλιφόρνια, τη μεγαλύτερη γεωργική πολιτεία της χώρας. Και όπως πολλές άλλες βιομηχανίες, οι Αμερικανοί καλλιεργητές φιστικιών έχουν αυξήσει την εξάρτησή τους από την Κίνα.

Κατά τη διάρκεια του εμπορικού πολέμου της πρώτης θητείας του Τραμπ, η Κίνα στράφηκε στην Αυστραλία ως εναλλακτικό προμηθευτή αμυγδάλων. Η εξάρτηση της Κίνας από τις ΗΠΑ για αμύγδαλα και άλλους ξηρούς καρπούς μειώθηκε από 94% σε 53%, συμβάλλοντας σε μια πτώση των τιμών που έφτασε στο κατώτατο σημείο της πέρυσι, δήλωσε στην WSJ ο Κόλιν Κάρτερ, ομότιμος καθηγητής αγροτικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Ντέιβις.

Η λειψυδρία της Καλιφόρνια και οι παραγωγοί

Οι τιμές των φιστικιών ήταν ήδη υπό πίεση, αφότου πολλοί αγρότες της Καλιφόρνια εισήλθαν στην αγορά τα τελευταία χρόνια, δελεασμένοι τόσο από την ανοχή της καλλιέργειας στην ξηρασία στην ημι-άνυδρη πολιτεία όσο και από τη σχετικά υψηλή αξία της.

Ο Ουίλιαμ Μπορντό, 50 ετών, αγόρασε ένα μικρό αγρόκτημα στην κομητεία Φρέσνο πριν από δύο χρόνια. Ο οπωρώνας φιστικιών του αντιπροσωπεύει τα τρία τέταρτα των συνολικών εσόδων του αγροκτήματος, παρόλο που καταλαμβάνει μόνο το ένα τέταρτο της γης.

Όπως πολλοί αγρότες σε αυτήν την περιοχή, λέει ότι δεν κατηγορεί τον Τραμπ, ο οποίος υποστηρίζεται ευρέως στην Κεντρική Κοιλάδα, επειδή τάσσεται υπέρ τους σε μια συνεχιζόμενη διαμάχη για την κατανομή του νερού σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο. Ο πρόεδρος, κατά τη δεύτερη θητεία του, διέταξε να διοχετευτεί περισσότερο νερό στους αγρότες της Καλιφόρνια.

«Δεν νομίζω ότι υπήρξε πρόεδρος στη ζωή μου που να έχει αναφέρει το νερό της Καλιφόρνια περισσότερο από αυτόν», δήλωσε ο Μπορντό.

Μετά τη συμφωνία για τους δασμούς της Δευτέρας, ο Μπουρντό δήλωσε ότι είχε εμπιστοσύνη στον Τραμπ από την αρχή, παρά την αρχική ανησυχία της βιομηχανίας. «Αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να σταθεροποιήσει τις αγορές, να προστατεύσει τις επενδύσεις και να ενισχύσει την επισιτιστική ασφάλεια της Αμερικής», είπε.

Ο καλλιεργητής φιστικιών Γουλφ, 65 ετών, εκτιμά αυτό που έχει κάνει ο πρόεδρος για το νερό, αλλά είπε ότι αυτό δεν βοηθάει αν οι αγρότες χάσουν μια μεγάλη αγορά όπως η Κίνα.

«Αντιμέτωποι με εκτεταμένη καλλιέργεια, χρειαζόμαστε περισσότερους αγοραστές, όχι λιγότερους», δήλωσε ο Γουλφ, του οποίου το αγρόκτημα στην κομητεία Φρέσνο καλλιεργεί φιστίκια στο ένα τέταρτο των περισσότερων από 20.000 στρεμμάτων του.

OT Originals

Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο