Ελληνικό γιαούρτι: Το success story στις διεθνείς αγορές – Οι παίκτες πρωταγωνιστές

Από την πρώτη παρτίδα της ΦΑΓΕ στην Αγγλία στις αρχές της δεκαετίας του 1980 μέχρι την ανακάλυψη της... Αμερικής

Ελληνικό γιαούρτι: Το success story στις διεθνείς αγορές – Οι παίκτες πρωταγωνιστές

Οι εξαγωγικές επιδόσεις του ελληνικού γιαουρτιού είναι εντυπωσιακές. Στη διάρκεια του 2024 όλες οι χώρες στις οποίες κατευθύνεται το ελληνικό προϊόν παρουσιάζουν ισχυρή διψήφια αύξηση. Και ως προς τον όγκο, αλλά και ως προς την αξία. Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς το 2024 η αξία των εξαγωγών ελληνικού γιαουρτιού πλησίασε τα 400 εκατ. ευρώ – ανήλθε στα 392 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 21% έναντι του 2023.

Η πρώτη παρτίδα της ΦΑΓΕ στο Λονδίνο

Πέρασαν 45 χρόνια από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, το 1983, όταν η ΦΑΓΕ, μία από τις μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες της ελληνικής αγοράς εξήγαγε την πρώτη παρτίδα στραγγιστού γιαουρτιού στη Βρετανία. Κι άρχισε να εκπαιδεύει τους Βρετανούς και αργότερα τους ευρωπαίους καταναλωτές στη γεύση του ελληνικού στραγγιστού γιαουρτιού. Αργότερα βέβαια πέρασε στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών, δημιούργησε εργοστάσιο, έβαλε το στραγγιστό γιαούρτι στο… Λευκό Οίκο.

Ο Τούρκος… τσομπάνης

Μέχρι που βρέθηκε απέναντι της ο Τούρκος επιχειρηματίας Ηamdi Ulukaya και «μάζεψε» το μεγαλύτερο μέρος της αμερικανικής αγοράς. Σε κάθε περίπτωση όμως οι αδελφοί Φιλίππου ήταν οι «πιοννιέροι» του κλάδου της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας σε ένα προϊόν, που αποτελεί πλέον το success story του. Τώρα πιά κάθε γαλακτοβιομηχανία που… «σέβεται το εαυτό της» παράγει και εξάγει στραγγιστό γιαούρτι.

Άλμα 33% στις εξαγωγές

Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς πέρυσι εξήχθησαν συνολικά 169.000 τόνοι ελληνικού στραγγιστού γιαουρτιού, σημειώνοντας αύξηση έναντι του 2023 κατά 33% – το 2023 είχαν εξαχθεί 127.000 τόνοι και 2022 114.00 τόνοι. Σε μόλις τρία χρόνια οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά περίπου 50%.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στη Βρετανία, μία από τις καλύτερες αγορές του ελληνικού προιόντος, ο όγκος των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 48%(!), στην Ιταλία, στην πρώτη αγορά των ελληνικών προϊόντων συνολικά, ο όγκος των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 28%, στη Γερμανία, που δεν είναι από τις καλύτερες αγορές του ελληνικού γιαουρτιού, ο όγκος των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 18%.

Στην πρώτη γραμμή η ιδιωτική ετικέτα

«Ολες οι αγορές τρέχουν με υψηλό διψήφιο ποσοστό» σημειώνει η ίδια πηγή. Ωστόσο ένα σημαντικό τμήμα των εξαγωγών – όπως εξάλλου, συμβαίνει και στην εσωτερική αγορά – είναι προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, πράγμα που σημαίνει ότι το όφελος της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας είναι περιορισμένο. Οι χώρες με το μεγαλύτερο μερίδιο ιδιωτικής ετικέτας στο ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι είναι η Βρετανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και Βέλγιο.

Δεδομένης όμως της εμπορικής επιτυχίας του συγκεκριμένου προιόντος, όλοι οι μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι του κλάδου έχουν δραστηριοποιηθεί στην εν λόγω αγορά (Lactalis, Danone κλπ) με το Greek style yogurt ή to Greek type yogurt το οποίο παρασάγγας απέχει από το ελληνικό προϊόν. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η παγκόσμια αγορά γιαουρτιού ανέρχεται περίπου στα 7 δισ. ευρώ με την ελληνική παραγωγή – περιλαμβανομένης της εσωτερικής αγοράς – να καλύπτει μόλις περίπου το 10%.

Οι συσχετισμοί δυνάμεων και τα μερίδια

Εν τω μεταξύ στην εσωτερική αγορά τον πρώτο λόγο, τόσο ως προς τον όγκο όσο και ως προς τον τζίρο, το έχουν τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Και δεδομένου ότι ο μεγαλύτερος παραγωγός ιδιωτικής ετικέτας είναι η Κρι Κρι του κ. Παναγιώτη Τσινάβου, έχει και την πρώτη θέση στην αγορά. Μάλιστα το μερίδιο του – αθροιζόμενο το γιαούρτι ιδιωτικής ετικέτας μαζί με το μερίδιο του επωνύμου προιόντος – πέρυσι, στη διάρκεια του 2024, κατέλαβε την «μερίδα του λέοντος». Ακολουθούν βεβαίως η Fage, η Δέλτα, ο Ολυμπος, η FrieslandCampina, η Μεβγάλ κι άλλες μικρότερες.

Οι 12 που ελέγχουν το 90% της αγοράς

Συνολικά το περίπου 90% της αγοράς ελέγχεται από 12 γαλακτοβιομηχανίες, χωρίς να περιλαμβάνεται η ιδιωτική ετικέτα. Και το υπόλοιπο περίπου 10% από άλλες μικρότερες εταιρείες, συνεταιριστικές και ιδιωτικές. Αναφορικά με το πρώτο τρίμηνο του 2025, αξίζει να σημειωθεί ότι η εσωτερική αγορά του γιαουρτιού συνεχίζει να μεγαλώνει.

Ο τζίρος των γαλακτοβιομηχανιών του πρώτου τριμήνου στον τομέα του γιαουρτιού,στην αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου, ανήλθε στα 84,366 εκατ. ευρώ έναντι 78,728 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2024 – περιλαμβάνονται όλοι οι τύποι γιαουρτιού, καθώς και τα επιδόρπια με φρούτα και τα γιαούρτια με πρωτεΐνη.

OT Originals

Περισσότερα από Τρόφιμα – ποτά

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο