Finance Views – Ζερβάκης (HETiA): Η αγορά των μικροτσιπ εκτινάσσεται – Στο 1 τρισ. δολάρια στο τέλος της δεκαετίας

Πώς κινείται η αγορά των μικροτσίπ στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της HETiA - Γιατί τα τσιπάκια είναι «το νέο πετρέλαιο της οικονομίας» - Πόσο κινδυνεύει ο δυτικός κόσμος από ένα blackout στην εφοδιαστική αλυσίδα των τσιπ

Διεύθυνση παραγωγής: Ανδρέας Παναγόπουλος
Εικονοληψία: Δημήτρης Μιχαλάκης – Αλέξανδρος Γαστεράτος
Γραφικά Νίκος : Χατζηευθυμίου – Δώρα Σκεύη
Μοντάζ : Μάριος Φώτος
Παραγωγή : Μαρίνα Βερνίκου

Στην αγορά των τσιπ η οποία εκτινάσσεται αναφέρεται ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (HETiA) Μανώλης Ζερβάκης, μιλώντας στο Finance Views.

Όπως είπε ο ίδιος στη συνέντευξή του –την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη στο Spotify – «πλέον τα τσιπάκια είναι το νέο πετρέλαιο της οικονομίας. Χρησιμοποιούνται παντού» για να προσθέσει με νόημα πως «δεν υπάρχει διαστημόπλοιο, δεν υπάρχει πλοίο, δεν υπάρχει αυτοκίνητο, δεν υπάρχει σπίτι, δεν υπάρχει κινητό, tablet ή server που να μη διαθέτει τσιπάκια».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην παρουσία της HETiA στην Ελλάδα, η οποία ξεκίνησε το 2025 και φέτος κλείνει τα 20 χρόνια σημειώνοντας: «Ουσιαστικά εμείς εκπροσωπούμε ένα οικοσύστημα εδώ στην Ελλάδα, εταιρειών που δεν είναι μόνο μικρές νεοφυείς ελληνικές εταιρείες, αλλά υπάρχουν και πολύ μεγάλες πολυεθνικές που είναι μέλη μας γιατί έχουνε κέντρα έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα» ενώ τόνισε ότι «αναπτύσσουν βασικές τεχνολογίες εδώ στην Ελλάδα εκμεταλλευόμενες το πολύ υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό. Αυτές λοιπόν οι εταιρείες αναπτύσσουν εδώ τεχνολογίες οι οποίες χρησιμοποιούνται στα μικρά κυκλώματα που όπως είπα είναι παντού, αλλά πλέον μιλάμε και για αυτό που λέμε ψηφιακές τεχνολογίες και ψηφιακές εφαρμογές».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (HETiA) Μανώλης Ζερβάκης

Η αλυσίδα παραγωγής

Πώς αναπτύσσεται όμως η τεχνολογική αλυσίδα; Όπως σημειώνει ο κ. Ζερβάκης «το πρώτο σημαντικό βήμα είναι να αναπτυχθούν τα εργαλεία που χρησιμοποιεί κάποιος μηχανικός για να σχεδιάσει και το δεύτερο βήμα είναι ο σχεδιασμός. Αυτός που λέμε ηλεκτρονικός σχεδιασμός, αφού σχεδιαστικά στέλνονται σε ένα εργοστάσιο για να κατασκευαστεί» ενώ «το τέταρτο και τελευταίο βήμα είναι αυτό που λέμε συσκευασία. Αυτή είναι η αλυσίδα από την αρχή μέχρι να βγει ένα μικροκύκλωμα με ένα τσιπάκι στο εμπόριο».

Ποιο είναι το κομμάτι που υπάρχει στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Εδώ στην Ελλάδα είμαστε παραδοσιακά πάρα πολύ καλοί και δυνατοί στο κομμάτι του σχεδιασμού. Είναι αν θέλετε και το κομμάτι στην τεχνολογική αλυσίδα που θέλει και τη μικρότερη επένδυση, γιατί αυτό είναι πολύ βασικό. Όλα αυτά συνδέονται. Άρα εμείς επειδή είμαστε πάρα πολύ καλοί μηχανικοί και επειδή το κομμάτι του σχεδιασμού είναι αυτό που απαιτεί και τη μικρότερη επένδυση, έχουμε αναπτυχθεί πάρα πολύ καλά». Όπως επισήμανε «είμαστε πολύ καλοί στον σχεδιασμό, αλλά θέλουμε προφανώς να αρχίσουμε να αναπτύσσουμε και τους υπόλοιπους πυλώνες της τεχνολογικής αλυσίδας», προσθέτοντας ότι αναφορικά με τον τομέα των ημιαγωγών, δραστηριοποιούνται περί τις 30 με 40 επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Ο δημοσιογράφος του ΟΤ Γιάννης Αγουρίδης με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (HETiA) Μανώλη Ζερβάκη

Οι ημιαγωγοί το νέο μοντέλο οικονομίας

Αναφερόμενος στη σπουδαιότητα της αγοράς των ημιαγωγών, ο πρόεδρος της HETiA από τον καιρό της πανδημίας και την έλλειψη ημιαγωγών και με όλες τις γεωπολιτικές εξελίξεις που συνέβησαν, οδήγησαν ουσιαστικά την Ευρώπη και την Αμερική  να συνειδητοποιήσει ότι το 80% και ίσως παραπάνω της παγκόσμιας παραγωγής λαμβάνει χώρα στην Άπω Ανατολή», ενώ προσθέτει με νόημα: «Και όταν λέμε Άπω Ανατολή εννοούμε Ταϊβάν, Κίνα και Κορέα».

Ακόμη, ο κ. Ζερβάκης συμπληρώνει: Και να καταλάβει ο δυτικός κόσμος την εξάρτηση που έχουμε από αυτές τις τρεις χώρες για την παραγωγή και να συνειδητοποιήσουμε ότι αν για κάποιο λόγο -όπως συνέβη τυχαία λόγω της πανδημίας- αποκτήσουμε προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα των ημιαγωγών, θα δημιουργηθεί πρόβλημα βιωσιμότητας του δυτικού κόσμου», ενώ επισήμανε πως η αγορά αυτή θα φτάσει μέχρι το τέλος της δεκαετίας στο 1 τρισ. δολάρια: «Δηλαδή μιλάμε για μια αγορά που εκτινάσσεται. Για αυτό και είναι οι αγωγοί για το νέο μοντέλο της οικονομίας».

OT Originals
Περισσότερα από Finance Views

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο