Κάθε ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ απέκλεισε ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan χθες Τρίτη.

Η παραφιλολογία για το ανώτερο αξίωμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αναπτύχθηκε νωρίτερα φέτος, όταν κατά τη διάρκεια συνέντευξής του ο Τζέιμι Ντίμον άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ. Όμως χθες σε συνέντευξή του στον Economist και παρά τις συνεχείς εκκλήσεις από χρηματιστές της Wall Street ο ισχυρός άνδρας της μεγαλύτερης τράπεζας στον κόσμο ήταν κατηγορηματικός.

Τελικά θα είναι ο Dimon ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ;

«Ποτέ δεν πίστεψα πραγματικά ότι είμαι κατάλληλος. Αν πρόκειται να το κάνεις αυτό, θα πρέπει να εξασκηθείς. Δεν λες απλώς “θα βάλω υποψηφιότητα”. Μπορεί να υπάρχουν κοινές δεξιότητες μεταξύ ενός διευθύνοντος συμβούλου όσον αφορά τη διοίκηση, τη διαχείριση, την ηγεσία, αλλά υπάρχουν και μη κοινές. Αντιμετωπίζεις ένα σωρό διαφορετικά ζητήματα».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Ντίμον μίλησε για την αμερικανική οικονομία, τον πληθωρισμό, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την έλλειψη τροφίμων και τη δημόσια πολιτική, προτού αναφερθεί στη δική του πολιτική φιλοδοξία.

Όπως επισήμανε, με εξαίρεση τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν είχε ποτέ στο παρελθόν αναλάβει αιρετό αξίωμα πριν κερδίσει την προεδρία, ένας υποψήφιος θα πρέπει μάλλον να έχει κάποια εμπειρία. «Απλά κοιτάξτε την ιστορία. Είναι σχεδόν αδύνατο.

Οι φήμες για μια πιθανή υποψηφιότητα του 67χρονου Ντίμον άρχισαν να κυκλοφορούν τον Μάιο, όταν δήλωσε στο Bloomberg: «Αγαπώ τη χώρα μου και ίσως μια μέρα υπηρετήσω τη χώρα μου με τη μία ή την άλλη ιδιότητα». Ο δισεκατομμυριούχος και ακτιβιστής επενδυτής Μπιλ Άκμαν τροφοδότησε στη συνέχεια τη φιλολογία εκφράζοντας ανοιχτά την υποστήριξή του στη δυνητική υποψηφιότητα του Ντίμον για πρόεδρος.

Από τη μεριά της, τον περασμένο μήνα η JP Morgan δήλωσε ότι ο Ντίμον δεν έχει σχέδια να θέσει υποψηφιότητα. Εντούτοις, ο ίδιος ο Ντίμον δήλωσε χθες ότι είναι πρόθυμος να υπηρετήσει τη χώρα του, από κάποια άλλη κυβερνητική θέση.

«Ίσως μια μέρα [να προσφέρω τις υπηρεσίες μου] να είναι στα χαρτιά, όχι όμως άμεσα. Ξέρετε, αγαπώ την πατρίδα μου -για μένα, η οικογένειά μου έρχεται πρώτη, όμως η πατρίδα μου είναι ακριβώς δίπλα και η JP Morgan επίσης».

Πέρα από τα αιρετά αξιώματα, όσον αφορά την ηγεσία, ο Ντίμον μοιράστηκε επίσης μερικά από τα σημαντικότερα μαθήματα από τη διοίκηση μιας μεγάλης τράπεζας και τις κρίσιμες δεξιότητες που έμαθε ότι είναι απαραίτητες για έναν ηγέτη.  «Αν δεν έχεις περιέργεια, δεν είσαι ταπεινός. Αν νομίζεις ότι ξέρεις τις απαντήσεις, δεν είσαι ξεκάθαρος», είπε, προσθέτοντας ότι το να νοιάζεσαι για την ομάδα σου είναι «ίσως το πιο σημαντικό από οτιδήποτε άλλο».

Όσο για το δικό του μεγαλύτερο ελάττωμα ως ηγέτης; Δεν ήταν αρκετά ευγνώμων. «Φοβόμουν, ως τραπεζίτης επενδύσεων, ότι αν έδειχνα ευγνωμοσύνη, στην πραγματικότητα θα ζητούσαν περισσότερα χρήματα στο τέλος του έτους. Έχω γίνει πολύ καλύτερος στο κομμάτι της ευγνωμοσύνης».

Όσον αφορά τη δική του κληρονομιά, ο Ντίμον έχει μια απλή άποψη. «Το μόνο που με νοιάζει για την κληρονομιά μου είναι οι άνθρωποι να λένε ότι θα μας λείψει  το κάθαρμα και ότι έκανα τον κόσμο καλύτερο όσο ήμουν εκεί».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή