Απότομη πτώση κατέγραψε ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούλιο, αλλά ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε, ενισχύοντας τις πιέσεις προς την Τράπεζα της Αγγλίας.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 6,8%, εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών, καταγράφοντας αξιοσημείωτη πτώση έναντι του Ιουνίου που είχε διαμορφωθεί στο 7,9%

Σε μηνιαία βάση, ο ονομαστικός ΔΤΚ μειώθηκε κατά 0,4%.

Ο δομικός πληθωρισμός — ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού — παρέμεινε στο 6,9%, αμετάβλητος από τον Ιούνιο και ελαφρώς πάνω από την πρόβλεψη της συναίνεσης 6,8%.

Η αγορά εργασίας

Μαζί με τον πληθωρισμό, οι κεντρικοί τραπεζίτες παρακολουθούν στενά τη στενή αγορά εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου, τα στοιχεία της οποίας έδειξαν την Τρίτη  ότι μπορεί να αρχίσει να χαλαρώνει.

Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 4,2% τον Ιούνιο, σκαρφαλώνοντας πάνω από τις προσδοκίες στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021. Οι αναλυτές σημείωσαν ότι το ποσοστό συμμετοχής παρέμεινε γενικά σταθερό, ενώ το ποσοστό απασχόλησης μειώθηκε, σηματοδοτώντας αποδυνάμωση της ζήτησης εργασίας.

O διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι

Η αύξηση των μισθών συνεχίζει να προκαλεί πονοκέφαλο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, καθώς οι μισθοί εξαιρουμένων των μπόνους αυξήθηκαν κατά 7,8% από έτος σε έτος το τρίμηνο έως τον Ιούνιο, τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης από τότε που άρχισαν τα αρχεία το 2001, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Δάνεια

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) εξέπεμψε πρόσφατα προειδοποιητικό σήμα αναφορικά με τα στεγαστικά δάνεια, καθώς αναμένει ότι η μηνιαία δόση μπορεί να επιβαρυνθεί αισθητά τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, παρά το γεγονός ότι τα νοικοκυριά δυσκολεύονται από τον υψηλό πληθωρισμό δεν είναι τόσο υπερχρεωμένα, όσο ήταν πριν την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Βρετανία: Στο «κόκκινο» εκατομμύρια στεγαστικά δάνεια μετά και την νέα αύξηση επιτοκίων

Τα νοικοκυριά με στεγαστικά δάνεια στη Βρετανία, πέραν από την κρίση του κόστους διαβίωσης και των υψηλότερων επιτοκίων, θα βρεθούν κάποια εξ αυτών αντιμέτωπα με μια νέα πρόκληση καθώς οι συμφωνίες για στεγαστικά δάνεια με σταθερό δάνειο που έχουν συνάψει φθάνουν στη λήξη τους.

Στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας αναφέρει ότι περισσότεροι από 2 εκατ. δανειολήπτες στεγαστικών δανείων θα δουν τις μηνιαίες δόσεις να αυξάνονται από 200 έως 499 στερλίνες (ή έως 585 ευρώ) μέχρι το τέλος του 2026. Για σχεδόν 1 εκατ. δανειολήπτες, η αύξηση στη μηνιαία δόση αναμένεται να ξεπεράσει τις 500 λίρες το ίδιο χρονικό διάστημα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή