Στα 1,38 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το ύψος των κεφαλαίων που άντλησε η Τράπεζα Πειραιώς μέσω της έκδοσης νέων μετοχών.

Τα δύο βιβλία προσφορών σε Ελλάδα και εξωτερικό έκλεισαν πριν λίγες ώρες, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις για υπερκάλυψη της αύξησης κεφαλαίου.

Όπως ανακοινώθηκε από το συστημικό όμιλο, συνολικά διατίθενται 1,2 δισ. μετοχές στην ανώτατη τιμή που είχε ορίσει η διοίκηση της Πειραιώς, δηλαδή στα 1,15 ευρώ.

Η τιμή οριστικοποιήθηκε στο εκτός Ελλάδος βιβλίο προσφορών και θα ισχύσει και για όσους εγγράφηκαν στη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι στην αύξηση τοποθετήθηκαν μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια και ποιοτικοί επενδυτές, που βλέπουν τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο ως ευκαιρία για την αποκόμιση υπεραξιών, μετά την επιστροφή τους στην κανονικότητα, που είναι πιο κοντά από ποτέ.

Δηλώσεις Μεγάλου

Μετά την πιστοποίηση της καταβολής του ποσού της αύξησης από το Διοικητικό Συμβούλιο της Πειραιώς Holdings στα τέλη Απριλίου, αναμένεται οι νέες  μετοχές να  αποδοθούν  στους  δικαιούχους την 6η Μαΐου 2021, για να ακολουθήσει την αμέσως επόμενη ημέρα η διαπραγμάτευσή τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το απόγευμα της Παρασκευής μετά το πέρας του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, ο  Χρήστος  Μεγάλου,  Διευθύνων  Σύμβουλος  του Ομίλου σημείωσε μεταξύ άλλων πως «η επιτυχής ολοκλήρωση της  προσφοράς  νέων  μετοχών, η  ποιότητα και  ο πλουραλισμός  των  επενδυτών που  συμμετείχαν, συνιστούν ψήφο εμπιστοσύνης στον Όμιλο Πειραιώς και τη στρατηγική του, καθώς και στις προοπτικές της  ελληνικής  οικονομίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η αύξηση  κεφαλαίου θα επιτρέψει στην Πειραιώς να εκπληρώσει τον απώτερο στόχο που έχει θέσει για την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της κατά τους επόμενους 12 μήνες και να εκπληρώσει την κεντρική επιδίωξη να καταστεί μια ισχυρή τράπεζα, έτοιμη για την επόμενη μέρα, με δυνατή κεφαλαιακή βάση, ώστενα στηρίξει την ελληνική οικονομία καθώς ανακάμπτει από την πανδημία».

Ανακοινώσεις ΥΠΟΙΚ – ΤΧΣ 

Με αφορμή την επιτυχία της Τρ. Πειραιώς, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει τη σημασία της για τον κλάδο και την ελληνική οικονομία.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως το γεγονός ότι, μεσούσης της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, η αύξηση καλύφθηκε στο πολλαπλάσιο, και μάλιστα από σημαντικούς διεθνείς επενδυτές, συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, σημειώνει το ΥΠΟΙΚ, «αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό βήμα στην πορεία ανάταξης του τραπεζικού συστήματος, που θα επιτρέψει τη δημιουργία κατάλληλου χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη και θα διασφαλίσει ρευστότητα για την πραγματική οικονομία».

Από την πλευρά του το ΤΧΣ τονίζει πως η επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς Financial Holdings αποτελεί ορόσημο τόσο για την πορεία του Ομίλου προς μία ισχυρή οργανική κερδοφορία, όσο και για την διατήρηση της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.

«Η σημαντική ζήτηση από υψηλής ποιότητας διεθνείς επενδυτές στο ανώτατο σημείο του εύρους της τιμής, αναδεικνύει την εμπιστοσύνη στο φιλόδοξο πλάνο της Τράπεζας για τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού της και στην ικανότητά της να προσελκύει σημαντικά νέα κεφάλαια.  Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνθηκε η προνομιακή κατανομή στους υφιστάμενους μετόχους που συμμετείχαν στη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά το ΤΧΣ.

Συμπληρώνει δε πως μέσω αυτής της συναλλαγής, ο Όμιλος Πειραιώς εξασφαλίζει τους απαραίτητους πόρους για να υλοποιήσει το σχέδιο μετασχηματισμού του και τους φιλόδοξους αναπτυξιακούς στόχους του, επιστρατεύει τη στήριξη μιας ευρύτερης βάσης ιδιωτών μετόχων και επιτυγχάνει την ευρύτερη διασπορά και εμπορευσιμότητα της μετοχής της Εταιρείας.

Επίσης, προωθούνται οι συνεχείς προσπάθειες της Διοίκησης για την εξυγίανση του ισολογισμού και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και κερδοφορίας  της Τράπεζας Πειραιώς.

«Το ΤΧΣ επιδιώκει και εργάζεται για την υποστήριξη της Τράπεζας σε αυτή την πορεία που συνδέεται άρρηκτα με τις προτεραιότητες της ελληνικής οικονομίας στη μετά-πανδημία εποχή» καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.

Εύσημα από τους Financial Times

Τα εύσημα στην Τράπεζα Πειραιώς για την ΑΜΚ που προσέλκυσε κεφάλαια ύψους περίπου 1,4 δισ. ευρώ, με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων της BlackRock και του επενδυτικού ταμείου της Νορβηγίας, δίνουν οι έγκριτοι «Financial Times» σε ανάλυση τους.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι FT κάνουν λόγο για το πάλαι ποτέ «προβληματικό παιδί του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος» που κατάφερε να πείσει τους επενδυτές και δη, τους ξένους επενδυτές πως αυτή η αύξηση κεφαλαίου θα είναι και η τελευταία.

Με την άντληση των νέων κεφαλαίων η Πειραιώς σκοπεύει να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από το 45% πέρυσι σε λιγότερο από 10% τους επόμενους 12 μήνες και στο 3% ως το τέλος του 2024.

«Η Πειραιώς δρομολογεί μια από τις μεγαλύτερες εκκαθαρίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουμε δει μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών» σχολίασε χαρακτηριστικά, μιλώντας στους FT, ο Μεχμέτ Σεβίμ, τραπεζικός αναλυτής στη JP Morgan Chase.

Στο ίδιο δημοσίευμα φιλοξενείται και δήλωση του επικεφαλής οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη, ο οποίος στέκεται στα ποιοτικά θεσμικά ονόματα που προσέλκυσε η ΑΜΚ της Πειραιώς μιλώντας για «ένα σημείο καμπής για την εμβάθυνση τη διεύρυνση και την ενδυνάμωση της ελληνικής αγοράς κεφαλαίου».

Θυμίζουμε πως το ύψος των κεφαλαίων που άντλησε η Τράπεζα Πειραιώς διαμορφώθηκε στα 1,38 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης νέων μετοχών. Συνολικά διατέθηκαν 1,2 δισ. μετοχές στην ανώτατη τιμή που είχε οριστεί, ήτοι στα 1,15 ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις