Όλο και πληθαίνουν τα περιστατικά απάτης μέσω μηνυμάτων SMS από επιτήδειους που χρησιμοποιούν ως «όχημα» τα σήματα της Amazon και τάζουν δήθεν βραβεία, τα οποία φυσικά είναι ανύπαρκτα.

Ο κολοσσός του παγκόσμιου ηλεκτρονικού λιανεμπορίου προσπαθεί να πατάξει το φαινόμενο αυτό προχωρώντας σε μια νέα αγωγή η οποία στοχεύει στην αποκάλυψη 50 άγνωστων κατηγορουμένων στο ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ.

Εδώ είναι SMS που απεστάλησαν πρόσφατα από έναν τέτοιο απατεώνα:


……………………
Σύμφωνα με τη νομική καταγγελία της Amazon, η απάτη χρησιμοποιεί τα λογότυπα της Amazon, το σχεδιασμό της ιστοσελίδας της, ακόμα και διάφορες ακατανόητες «έρευνες» προκειμένου να εξαπατήσει τους ανθρώπους και να τους πείσει να αγοράσουν προϊόντα (αυτά που δεν είναι στην πραγματικότητα από την Amazon), φαινομενικά φθηνά.

Οι απατεώνες δεν είναι απαραίτητα αυτοί που πουλάνε αυτά τα προϊόντα, αλλά επειδή ενεργούν ως αποστολείς της «προσφοράς» , λαμβάνουν την σχετική αμοιβή με τη μορφή προμηθειών μάρκετινγκ. Το Better Business Bureau αναφέρει ότι έλαβε 771 αναφορές για απάτες που πλαστογραφούν την Amazon το 2020, αριθμός που την κατατάσσει στη δεύτερη θέση, πίσω από τις ενοχλητικές κλήσεις ατόμων που ισχυρίζονται ότι καλούν για λογαριασμό της Υπηρεσίας Κοινωνικής Ασφάλισης.

Το δύσκολο κομμάτι της όλης υπόθεσης είναι ο εντοπισμός των απατεώνων, επειδή η Amazon δεν ξέρει πραγματικά ποιοι είναι, αλλά μόνο τα domain names που χρησιμοποίησαν ως host για «τρέξουν» την απάτη. Όμως, καταθέτοντας αγωγή εναντίον αυτών των 50 «προσώπων», η Amazon αποκτά τη δυνατότητα να κληθεί για να αποκαλύψει την ταυτότητά τους.

Αυτό σύμφωνα με την εταιρεία, έχει αποφέρει αποτελέσματα στο παρελθόν. Συγκεκριμένα το 2018, όταν η εταιρεία υπέβαλε αγωγή εναντίον μιας σχεδόν πανομοιότυπης απάτης και κατάφερε να εντοπίσει τουλάχιστον τέσσερις κατηγορούμενους. Κάθε υπόθεση τελείωσε με τελεσίδικη απόφαση, σύμφωνα με τα αρχεία του δικαστηρίου, και η Amazon ισχυρίζεται ότι έχει κερδίσει τουλάχιστον 1,5 εκατομμύρια δολάρια μέσω διακανονισμών μέχρι στιγμής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή