Λίγες εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της 10η αξιολόγησης από τους Θεσμούς, η ελληνική οικονομία μπαίνει εκ νέου στο τραπέζι με αφορμή την άφιξη του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κlaus Regling ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα πραγματοποιώντας συναντήσεις σήμερα τόσο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, με αφορμή την ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Η επίσκεψη του Ρεγκλινγκ γίνεται σε μία περίοδο με θετικό μομέντουμ, με θετικές εκθέσεις ως προς τις τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τη βούληση της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις, καθώς – πέρα από τη δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ που έγινε το περασμένο Μάρτιο με την έγκριση του ESM – η χώρα δέχθηκε θετική αναβάθμιση προσφάτως από τον οίκο S&P ενώ επιτευχθεί μία ακόμα έξοδος στις αγορές με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο. Η χώρα μας ήταν το δεύτερο κράτος – μέλος που κατέθεσε το σχέδιο το οποίο έχει αποσπάσει θετικά σχόλια από τις Βρυξέλλες με το μεγάλο στοίχημα να αποτελεί η αξιοποίηση των πόρων.

Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται όχι μόνον από το σχέδιο του Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και από τις δεσμεύσεις της μεταμνημονιακής εποπτείας αποτελεί επίσης πρόκληση για τη χώρα, με τις αγορές και τους επενδυτές να ποντάρουν στο αναπτυξιακό σχέδιο των επόμενων έξι ετών.

Ο υπουργός Οικονομικών θα δεχθεί τον επικεφαλής του ESM (4.30 μ.μ.) και οι κοινές τους δηλώσεις αναμένονται με ενδιαφέρον, οι οποίες εκτιμάται να εστιάσουν στις συνθήκες όπου η Ευρώπη και η Ελλάδα επιχειρούν να επαναφέρουν τις οικονομίες τους μετά το σοκ της πανδημίας, ενόψει μάλιστα των εγκρίσεων από την Κομισιόν των εθνικών σχεδίων για το Ταμείο Ανάκαμψης το ερχόμενο Ιούνιο.

Πάντως, το φθινόπωρο του 2020 σε προηγούμενη επίσκεψη του ο Ρέγκλινγκ είχε ανάψει φωτιές με το καμπανάκι για το θέμα της μείωσης των εκκρεμών συντάξεων, το οποίο ζήτημα – γενικά των οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες – και το χρονοδιάγραμμα μείωσης του είχε μπει στην ατζέντα της 10ης αξιολόγησης. Σημειώνεται ότι το ποσό των ληξιπρόθεσμων αυξήθηκε τον Φεβρουάριο σε 2,3 δισ. ευρώ, από 1,9 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, η οποία αύξηση οφείλεται στο μεγαλύτερο μέρος στις οφειλές των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης. Τα σχόλια από τις Βρυξέλλες δείχνουν πως η 10η μεταμνημονιακή αξιολόγηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία, αν και επίσημα η έκθεση προγραμματίζεται να δημοσιευθεί στις 26 Μαΐου, όπου ακολουθεί η έγκριση από το Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης περί τα 650 εκατ. Ευρώ έως το τέλος Ιουνίου.

Στο δημοσιονομικό μέτωπο, παρά την ευελιξία μέχρι το 2022, τα μηνύματα των Βρυξελλών προς τα κράτη – μέλη δείχνουν ένα μονοπάτι που αποτελεί τη μετάβαση σε πιο στοχευμένα μέτρα στήριξης. Η συζήτηση θα αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά μετά το καλοκαίρι, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και το θέμα της διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους λόγω της πανδημίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro
Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»
Macro |

Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM μιλάει για τις τρεις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις, την πρόοδο της Ελλάδας, τα ανησυχητικά σημάδια και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων