Το second hand tonnage δεξαμενοπλοίων μεγαλύτερη ηλικίας, φαίνεται να προκαλεί το ενδιαφέρον πλοιοκτητών που σπεύδουν να το αποκτήσουν ενώ στα bulkers προτιμούν μικρότερης ηλικίας πλοία.

Σε μία ενδιαφέρουσα ανάλυση του ο ναυλομεσιτικός οίκος Intermodal επισημαίνει ότι ενώ οι αγοραπωλησίες πλοίων στον κλάδο του χύδην ξηρού φορτίου ήταν ιδιαίτερα πολλές το προηγούμενο τετράμηνο γεγονός που εξηγείται από την έντονα ανοδική κίνηση των ναύλων, στα δεξαμενόπλοια η χρονιά ξεκίνησε σχετικά υποτονικά, αντικατοπτρίζοντας το γενικότερο κλίμα της αγοράς ωστόσο στη συνέχεια οι συναλλαγές για δεξαμενόπλοια από «δεύτερο χέρι» άρχισαν να αυξάνουν, με το ενδιαφέρον όμως να στρέφεται σε πλοία σχετικά μεγάλης ηλικίας (άνω των 15 ετών) .

Ειδικότερα τον Ιανουάριο ο οίκος Intermodal κατέγραψε 63 συμφωνίες αγοράς bulker με μόλις 29 δεξαμενόπλοια να αλλάζουν χέρια τον ίδιο μήνα. Στα bulkers το 70% περίπου ήταν ηλικίας 10 ετών και νεότερα, ενώ στα δεξαμενόπλοια το 62% ήταν δέκα ετών και γηραιότερα

Τον Φεβρουάριο οι συμφωνίες αγοραπωλησίας στα bulkers ήταν 64 ενώ στα δεξαμενόπλοια μόλις 25 με το 85% αυτών να αφορούν πλοία ηλικίας περίπου 15 ετών.

Το Μάρτιο συνεχίζεται το ενδιαφέρον για τα bulkers με αποτέλεσμα 86 πλοία να αλλάζουν χέρια με το 75% να είναι ηλικίας 10 ετών και νεότερα. Στα δεξαμενόπλοια τον ίδιο μήνα είχαμε 37 αγοραπωλησίες πλοίων με το 40% αυτών να έχει ηλικία περίπου 10 ετών και ένα 46% γύρω στα 15 έτη.

Τέλος τον Απρίλιο 62 πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου άλλαξαν χέρια με την ηλικία του 85% αυτών να είναι κάτω των δέκα ετών ενώ τον ίδιο μήνα τα δεξαμενόπλοια που μεταβιβάσθηκαν ανήλθαν σε 58, σημειώθηκε δηλαδή μεγάλη αύξηση του αριθμού των συναλλαγών με το 67% αυτών να είναι ηλικίας 15 ετών και μεγαλύτερης.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
Πλακιωτάκης: Στον Πειραιά ενόψει της εξόδου του τριημέρου – Τι είπε για τις πληρότητες
Λιμάνια |

Στον Πειραιά ενόψει της εξόδου του τριημέρου ο Πλακιωτάκης - Τι είπε για τις πληρότητες

Κάλεσε πληρώματα και ταξιδιώτες, αν δεν το έχουν πράξει ήδη, να εμβολιαστούν, καθώς όπως τόνισε «θα συμβάλουν με αυτό τον τρόπο στη θωράκιση της υγείας τους, της υγείας των νησιωτών και στην προστασία συνολικά της κοινωνίας μας»

ΣΕΕΝ: Υπογραμμίζει την ανάγκη τήρησης της νομιμότητας με επιστολή στον Πλακιωτάκη
Ακτοπλοΐα |

ΣΕΕΝ: Υπογραμμίζει την ανάγκη τήρησης της νομιμότητας με επιστολή στον Πλακιωτάκη

Ο Σύνδεσμος κάνει λόγο για ανάγκη λήψης «μέτρων επιτήρησης των λιμανιών μας για να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα», αναφερόμενος στην απεργία των ναυτεργατικών σωματείων στις 16 Ιουνίου