Υπερδιπλάσιες αγορές πλοίων σημειώθηκαν στη διεθνή ναυτιλία, το πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Ειδικότερα συμφωνα με τα στοιχεία της Allied Shipbroking το πρώτο πεντάμηνο του 2020 άλλαξαν χέρια 395 πλοία  second hand συνολικής αξίας 6,29 δις. δολαρίων.

Αντίστοιχα από τις αρχές του τρέχοντος έτους μέχρι το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας  καταγράφηκαν συναλλαγές σε 858 second hand πλοία συνολικής αξίας 12,276 δισ. δολαρίων

Η καταιγίδα αγοραπωλησιών αφορούσε  κυρίως  τα Bulkers καθώς 402 πλοία αξίας  άνω των  5,55 δισ. δολ. «άλλαξαν χέρια»  και ακολουθούν τα  δεξαμενόπλοια  με 244 πλοία αξίας  4,799 δισ. δολαρίων να περνούν σε νέο πλοιοκτήτη. Στην τρίτη θέση βρέθηκαν τα containerships  καθώς 133 πλοία αξίας 1,39 δις. δολ πουλήθηκαν στην διάρκεια του πρώτου πενταμήνου του 2021.

Μεγάλοι πρωταγωνιστές οι έλληνες πλοιοκτήτες καθώς απέκτησαν συνολικά 187 πλοία, (έκαναν δηλαδή το 22% των αγορών),  συνολικής αξίας 2,98 δις. δολαρίων, ή το 25%  των επενδύσεων που έγιναν το πρώτο πεντάμηνο σε second hand πλοία στην παγκόσμια ναυτιλία.

Τα ενδιαφέρον των Ελλήνων πλοιοκτητών μονοπώλησε  σχεδόν ο τομέας των πλοίων μεταφοράς χύδην  ξηρού φορτίου καθώς αγόρασαν 111 bulkers έναντι 48 δεξαμενοπλοίων και 20 πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Οι ευοίωνες προοπτικές στον κλάδο των bulkers ενίσχυσε τις συναλλαγές στον συγκεκριμένο τομέα.

Δεύτεροι στις συναλλαγές οι Κινέζοι πλοιοκτήτες καθώς απέκτησαν 148 πλοία αξίας 1,99 δις. δολάρια.

Από την πλευρά των πωλητών πρωταθλητές οι Γιαπωνέζοι που πούλησαν 133 πλοία εκ των οποίων τα 98 bulkers.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
Στυλιανίδης: «Οι Βόρειες Σποράδες θα έχουν ανάλογο, ίσως και καλύτερο περιβάλλον ακτοπλοϊκών συνδέσεων από ό,τι ήταν πέρυσι»
Ακτοπλοΐα |

«Οι Βόρειες Σποράδες θα έχουν ίσως και καλύτερο περιβάλλον ακτοπλοϊκών συνδέσεων», λέει ο Στυλιανίδης

Η απάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστου Στυλιανίδη στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Κωνσταντίνου – Βασίλειου Μεταξά