
Φαίνεται ότι μπαίνει φρένο στο όνειρο του Ινδού δισεκατομμυριούχου Gautam Adani να ανεβεί στην παγκόσμια κατάταξη των πλουσίων μετά από αναφορές των ΜΜΕ που θέτουν ερωτηματικά σχετικά με ορισμένους υπεράκτιους επενδυτές που προκάλεσαν πανωλεθρία στις έξι εισηγμένες μετοχές του ομίλου του.
Ο 58χρονος μεγιστάνας έχει χάσει περισσότερα χρήματα αυτήν την εβδομάδα (μέχρι την Πέμπτη) από οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο στον κόσμο, με την προσωπική του περιουσία να πέφτει κατά περίπου 13,2 δισεκατομμύρια δολάρια στα 63,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Δείκτη Bloomberg Billionaires. Πριν από λίγες μέρες, έκλεινε τη ψαλίδα με τον Mukesh Ambani για το ποιος είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας. Τέσσερεις από τις έξι μετοχές του ομίλου Adani υποχώρησαν περαιτέρω την Παρασκευή, σηματοδοτώντας την πέμπτη συνεχόμενη ημέρα μαζικών πωλήσεων αυτής της εβδομάδας.
Η ανατροπή των μετοχών ξεκίνησε τη Δευτέρα όταν οι Economic Times ανέφεραν ότι το εθνικό αποθετήριο μετοχών της Ινδίας παγώνει τους λογαριασμούς τριών κεφαλαίων με βάση το Μαυρίκιο λόγω ανεπαρκών πληροφοριών σχετικά με τους ιδιοκτήτες. Το μεγαλύτερο μέρος των συμμετοχών της Albula Investment Fund, του Cresta Fund και του APMS Investment Fund – περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια – είναι μετοχές των εταιρειών της Adani.
Παρόλο που ο όμιλος Adani χαρακτήρισε το ρεπορτάζ «κατάφωρα εσφαλμένο» και είπε ότι «έγινε για να παραπλανήσει σκόπιμα την επενδυτική κοινότητα», οι επενδυτές που ανησυχούσαν για τη διαφάνεια έσπευσαν προς έξοδο
Τα υπεράκτια κεφάλαια του Μαυρίκιου κατέχουν περισσότερο από το 90% των περιουσιακών τους στοιχείων υπό διαχείριση σε εταιρείες του ομίλου Adani, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence.
«Θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια για να διασφαλιστεί ποιοι είναι οι τελικοί κάτοχοι των μετοχών», δήλωσε η Hemindra Hazari, ανεξάρτητη ερευνητής αναλυτής στη Βομβάη.
Εκπρόσωπος της Ομάδας Adani αρνήθηκε να σχολιάσει πέρα από τις καταχωρήσεις συναλλαγών αυτής της εβδομάδας. Αυτά τα υπεράκτια κεφάλαια «ήταν επενδυτές στην Adani Enterprises Ltd. για περισσότερο από μια δεκαετία», ανακοίνωσε ο Όμιλος Adani την 14η Ιουνίου. «Προτρέπουμε όλους τους ενδιαφερόμενους να μην ενοχλούνται από τις εικασίες της αγοράς».
Σε ίδιες καταχωρήσεις ανταλλαγής την ίδια ημέρα, οι εταιρείες του ομίλου Adani δήλωσαν ότι είχαν γραπτή επιβεβαίωση από τον Έφορο και τον Πράκτορα Μεταβίβασης ότι οι ηλεκτρονικοί (demat) λογαριασμοί των υπεράκτιων κεφαλαίων στους οποίους κρατήθηκαν οι μετοχές της Adani «δεν είναι δεσμευμένοι»
Η Albula και η APMS, σε ξεχωριστές ανακοινώσεις με ημερομηνία 14 Ιουνίου, μέσω email μέσω της εταιρείας διαχείρισης τους IQ EQ Fund Services (Mauritius) Ltd. την Πέμπτη, ανέφεραν ότι τα κεφάλαια είναι πλήρως λειτουργικά. «Το γεγονός είναι ότι η σχετική καταχώριση NSDL για την APMS Investment Fund Ltd. εμφανίζει ένα τεχνικό «πάγωμα επιπέδου λογαριασμού» μόνο που δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τις συνήθεις εμπορικές του δραστηριότητες FPI», δήλωσε η APMS. Τα κεφάλαια δεν απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το γιατί κατέχουν τόσο συγκεντρωμένες θέσεις σε μετοχές Adani, ούτε ανέφεραν τα ονόματα των επενδυτών τους.
Οι μετοχές της Adani Green Energy Ltd., το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο του μεγιστάνα, υποχώρησαν σχεδόν 13% αυτήν την εβδομάδα στη Βομβάη. Η Adani Ports & Special Economic Zone Ltd. υποχώρησε 17%, η Adani Power Ltd., η Adani Total Gas Ltd. και η Adani Transmission Ltd. σημείωσαν πτώση τουλάχιστον 22% αυτή την εβδομάδα, ενώ η ναυαρχίδα της Adani Enterprises υποχώρησε περίπου στο 7%. Η Adani Ports και η Adani Enterprises έκλεισαν υψηλότερα την Παρασκευή, ανακτώντας μερικές από τις απώλειες της εβδομάδας.


Latest News

Οι δασμοί στα εισαγόμενα φάρμακα θα αυξήσουν τις τιμές τους στις ΗΠΑ κατά 51 δισ. δολ. ετησίως
Οι ΗΠΑ εισήγαγαν το 2023 φαρμακευτικά προϊόντα συνολικής αξίας 203 δισεκατομμυρίων δολαρίων απο την Ευρώπη

Πρώην υπάλληλος της Adidas διεκδικεί 6,2 εκατ. μετά από καταγγελία για ρατσιστική διάκριση
Η πρώην εργαζόμενη ισχυρίζεται ότι το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού της Adidas δεν ασχολήθηκε ουσιαστικά με την καταγγελία της

Δημοσκόπηση Bloomberg: Αυξάνονται οι πιθανότητες για ύφεση στις ΗΠΑ
Τι προβλέπει δημοσκόπηση του Bloomberg για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ και την πολιτική που ακολουθεί ο αμερικανός πρόεδρος για τους δασμούς

ΔΝΤ για Υποσχάρια Αφρική: Αντοχή στην παγκόσμια αστάθεια με αύξηση εσόδων
Κατά το ΔΝΤ, 11 από τις 20 ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο θα βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική

Απογειώθηκαν στα 7,25 δισ. ευρώ τα έσοδα τριμήνου της Safran
Τα ανεβασμένα έσοδα της Safran επηρεάστηκαν απο τις πωλήσεις σε ανταλλακτικά κινητήρων και τις υπηρεσίες

Τραμπ: Εκτελεστικό Διάταγμα για Εξόρυξη Βαθέων Υδάτων από τις ΗΠΑ
Η κυβέρνηση Τραμπ κινείται προς την παράκαμψη του οργάνου του ΟΗΕ που διέπει τον πυθμένα του ωκεανού και την εξόρυξη ορυκτών και μετάλλων σε διεθνή ύδατα

Ο Μιλέι χλευάζει τους οικονομολόγους καθώς το πέσο αψηφά τις προβλέψεις για απότομη πτώση
Το πέσο βρίσκεται πολύ πάνω από το κατώτερο όριο μετά τη μερική διακύμανση, αλλά παραμένει ασταθές

Εθνική Τράπεζα Ελβετίας: Όχι στο bitcoin ως συναλλαγματικό απόθεμα
Τι είπε για το Bitcoin ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας

Τραμπ: Ποια είναι ερώτηση που κάνει συχνά στον Όρμπαν
Ο Ούγγρος πρόεδρος Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τον καλεί τακτικά για να τον ρωτήσει πότε θα αποχωρήσει η Ουγγαρία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναβρασμός με τους δασμούς Τραμπ - Μπορούν οι αναδυόμενες ασιατικές αγορές να βγουν κερδισμένες;
Οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα - Πώς θα ισορροπήσουν στον εμπορικό πόλεμο