
Η ανάκαμψη της οικονομίας μετά την άρση περιοριστικών μέτρων για την πανδημία στην Ευρώπη σπάει κάθε ρεκόρ στις τιμές του φυσικού αερίου που διαμορφώνονται πλέον στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 χρόνων. Πρόκειται για εξέλιξη που αναγκάζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν το κόστος της ενέργειας, σε μια περίοδο μάλιστα που και οι τιμές του πετρελαίου Brent διαμορφώνονται σε υψηλά διετίας, πάνω από τα 75 δολάρια το βαρέλι. Παρόμοιες μεγάλες αυξήσεις καταγράφονται και στις ΗΠΑ και σε άλλες περιοχές του κόσμου.
Η μεγάλη ζήτηση από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, οι υψηλές θερμοκρασίες, τα όχι πολύ υψηλά αποθέματα και η μεγάλη ζήτηση από την Ασία που έχει οδηγήσει προς τα εκεί μεγάλο μέρος φορτίων φυσικού αερίου αποτελούν τους κύριους παράγοντες για το ράλι της Ευρώπης -κι όχι μόνο. Πληροφορίες επίσης των Financial Times φέρουν τη Ρωσία να παίζει σκληρό πόκερ στην ενεργειακή σκακιέρα, πιέζοντας για ταχύτερη λειτουργία του αγωγού Nord Stream 2 με το να μειώνει αθόρυβα τις ροές φυσικού αερίου προς τους πελάτες.
Η ανάκαμψη στη ζήτηση έχει οδηγήσει πλέον τις τιμές (Dutch TTF που αποτελούν σημείο αναφοράς για την Ευρώπη) στα 31,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh). Είναι ενδεικτικό ότι μεσούσης της πανδημίας τον Απρίλιο και το Μάιο οι τιμές αυτές είχαν υποχωρήσει ακόμη και στα 10 ευρώ ανά MHh. Τότε είχαν σχεδόν μηδενιστεί και οι τιμές του πετρελαίου. Δύο χρόνια πιο πριν, τον Ιούνιο του 2019, που δεν υπήρχε η μεγάλη στρέβλωση της αγοράς του 2020 από τον Covid-19, οι τιμές των συμβολαίων Dutch TTF διαμορφώνονταν στα 17 ευρώ ανά MHh σύμφωνα με στοιχεία του Χρηματιστηρίου ICE. Οι τιμές TTF ανά MMBtu διαμορφώθηκαν στα 10.230 δολάρια την Παρασκευή που είναι τα υψηλότερα επίπεδα από το 2008 σύμφωνα με τον ιστότοπο Natural Gas Intel.

Οι τιμές ανεβαίνουν συνεχώς από τις αρχές της χρονιάς με αποτέλεσμα να εγείρονται και θέματα επάρκειας. Οι αποθηκευτικοί χώροι στην Ευρώπη ήταν γεμάτοι κατά το 44% της χωρητικότητάς τους, ή περίπου κατά 25% χαμηλότερα από τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από το 2018.
Την ίδια στιγμή η ισχυρή ζήτηση για φυσικό αέριο από την Ασία συνεχίζει να κάνει εταιρείας να στέλνουν εκεί φορτία με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) αντί να προτιμούν την Ευρώπη, επειδή πιστεύουν ότι έτσι θα πιάσουν καλύτερες τιμές. Επίσης σε πολλές εγκαταστάσεις αγωγούς στην Ευρώπη όπως στη Νορβηγία, τη Βρετανία, την Ολλανδία και τη Γαλλία γινόταν ή γίνεται συντήρηση αυτό το διάστημα με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί κάπως οι κανονικές ροές, η Natural Gas Intel. Τον επόμενο μήνα έχουν προγραμματιστεί εργασίες συντήρησης και για τους αγωγούς Nord Stream και Yamal, γεγονός που μπορεί να συνεχίσει να επηρεάζει τις τιμές, λένε αναλυτές της Engie EnergyScan.
Η πολιτική διάσταση
Στην πολιτική διάσταση του θέματος, οι FT αναφέρουν ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου από το κρατικό μονοπώλιο της Gazprom έχουν μειωθεί κατά περίπου 20% φέτος με βάση τα προ πανδημικά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι η ζήτηση είναι μεγάλη και τα αποθέματα δεν υπερεπαρκούν.
Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι η αύξηση των τιμών έρχεται σε μια περίοδο τεταμένων σχέσεων μεταξύ Βρυξελλών και Μόσχας. Αναλυτές αναφέρουν στους FT ότι αυτό μπορεί να γίνεται για να πιεστεί η Ευρώπη να δώσει γρηγορότερα πράσινο φως για το άνοιγμα του δεύτερου μεγάλου αγωγού, του Nord Stream 2, αλλά και για να βγάλει περισσότερα χρήματα η Gazprom. Η ρωσική εταιρεία από την πλευρά της δηλώνει ότι παρέχει όσο ακριβώς φυσικό αέριο όσο της ζητούν οι πελάτες της.


Latest News

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια