Στα τέσσερα ανέρχονται τα επιβατηγά–οχηματαγωγά πλοία  της Attica A.E. Συμμετοχών που φέρουν scrubbers προκειμένου να μειώνουν τις εκπομπές οξειδίων του θείου (SOx).

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η εταιρεία κατά την έκδοση του Κοινού Ομολογιακού Δανείου (το 2020), ύψους 175 εκατ. ευρώ, είχε στη διάθεση τουλάχιστον 25,9 εκατ. ευρώ για την αγορά και εγκατάσταση εξειδικευμένου εξοπλισμού πλυντρίδων καυσαερίων (scrubbers), δηλαδή συσκευών για τον έλεγχο αέριων εκπομπών και ειδικά όξινων αερίων (SOx), σε τέσσερα επιλεγμένα πλοία, έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021.

Προχθές ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση πλυντηρίδων καυσαερίων (scrubbers) στο BLUE STAR MYCONOS και ελήφθη η σχετική πιστοποίηση από τον παρακολουθούντα Νηογνώμονα, που ήταν το τέταρτο κατά σειρά πλοίο του Ομίλου στο οποίο έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση scrubbers.

Τα άλλα τρία πλοία είναι τα Blue Star Delos, Blue Star Patmos, και Superfast XI που δραστηριοποιείται στη γραμμή της Ανκόνα.

Επισημαίνεται ότι από τις αρχές του 2020 με αποφάσεις του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) μειώνονται οι εκπομπές θείου από τα καυσιμα στο 0,5%, γεγονός που σημαίνει ότι τα πλοία είτε θα καταναλώνουν νέα καυσιμα (πιο ακριβά) μειωμένης περιεκτικότητας σε θείο είτε τοποθετούν scrubbers που κατακρατούν το θείο.

Tο management της Attica Group έπειτα από ενδελεχή μελέτη της όλης κατάστασης και συγκεκριμένα τόσο της ακτοπλοϊκής αγοράς όσο και των τιμών των καυσίμων υφιστάμενων και νέων (χαμηλού θείου) καθόρισε σαν βασική της στρατηγική να συνεχίσει να παραμένει ιδιαίτερα ανταγωνιστική σε περιοχές όπου «απέναντι» στα δικά της συμβατικά πλοία δραστηριοποιούνται ταχύπλοα, τα οποία καταναλώνουν ήδη ακριβό καύσιμο και δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι για αυτά τα επόμενα χρόνια.

Συνεπώς, προκειμένου να διατηρηθεί η ανταγωνιστική τιμή μεταξύ συμβατικών και ταχυπλόων, ο Όμιλος Attica αποφάσισε στα συμβατικά του πλοία  που δραστηριοποιούνται σε γραμμές που ανταγωνίζονται ταχύπλοα, όπως είναι π.χ. η γραμμή των Κυκλάδων, να τοποθετήσουν scrubbers. Σε δεύτερη φάση δεν αποκλείεται να τοποθετήσει scrubbers σε άλλα τέσσερα πλοία της, τα πιο κοστοβόρα.

Να σημειωθεί τέλος ότι scrubbers τοποθέτησε στα πλοία της και η Minoan Lines του Ομίλου Grimaldi.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News