Tο τελευταίο διάστημα παρακολουθώ με ιδιαίτερη προσοχή τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και τις επιπτώσεις του -πάνω απ’ όλα – στην υγεία των συμπολιτών μας. Είναι σαφές ότι η καλύτερη απάντηση-άμυνα απέναντι σε αυτές τις μεταλλάξεις, είναι ο εμβολιασμός. Μόνο όταν φτάσουμε σε ένα επίπεδο εμβολιασμού της τάξης του 70% – 75%, θα μπορούμε να είμαστε ήσυχοι. Ομως υπάρχει και κάτι άλλο: κατά πόσο αυτές οι μεταλλάξεις θα περάσουν στην οικονομία; Είναι εύλογο να υπάρχει η ανησυχία ότι ένα τέταρτο κύμα θα επηρεάσει την οικονομία. Θα δημιουργήσει μια πρόσθετη αβεβαιότητα και θα οδηγήσει πιθανότητα σε επιβράδυνση των μετακινήσεων. Το βασικό θύμα μιας τέτοιας εξέλιξης θα είναι ο τουρισμός.
Πριν από την εμφάνιση των μεταλλάξεων, υπήρχε η αισιοδοξία ότι τα έσοδα από τον τουρισμό τη φετινή χρονιά στη χώρα μας, θα έφταναν περίπου στο 50% των εσόδων του 2019. Σήμερα το ποσοστό αυτό έχει πέσει στο 40% και εφόσον χειροτερεύσει η κατάσταση ενδέχεται να πάει στο 35%. Θα μπορέσουν να απορροφηθούν τέτοιου είδους κραδασμοί από την ίδια τη δυναμική της οικονομίας; Η απάντησή μου είναι θετική γιατί οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του 2021 δεν βασίζονται μόνο στον τουρισμό αλλά στις επενδύσεις, την κατανάλωση και τις εξαγωγές. Το επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα όχι μόνο δεν παρουσίασε κάμψη, αλλά, απεναντίας, αυξάνεται συνεχώς. Εκκρεμότητες από το παρελθόν, με εμβληματικό χαρακτήρα, όπως το Ελληνικό, ο αυτοκινητόδρομος Ε65, η γραμμή 4 του Μετρό, σταδιακά κλείνουν και τα έργα μπαίνουν στην τελική ευθεία. Το ευρύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ήδη υψηλό και επικεντρώνεται σε τομείς που είναι κρίσιμοι για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, όπως στους τομείς της παραγωγής εναλλακτικών μορφών ενέργειας, της έρευνας, της τεχνολογίας, της πληροφορικής, των logistics. Το ενδιαφέρον τόσο για τους παραπάνω τομείς όσο και για άλλους αναμένεται να κορυφωθεί από την έναρξη της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και την εισροή των πρώτων κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, τον Σεπτέμβριο.
Μικρές ή/και μεγάλες επιχειρηματικές συμφωνίες ολοκληρώνονται. Ουσιαστικά, αυτό που παρατηρείται είναι ότι τα επενδυτικά κεφάλαια αναζητούν μια θέση στην ελληνική αγορά, ακριβώς γιατί βλέπουν ότι το επόμενο διάστημα προβλέπεται πολύ θετικό. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος αυξάνεται συνεχώς εδώ και τέσσερις μήνες. Τον περασμένο Μάιο o δείκτης διαμορφώθηκε στις 108,6 μονάδες, έναντι 97,9 μονάδων τον Απρίλιο, σημειώνοντας την υψηλότερη επίδοση των τελευταίων 14 μηνών. Δηλαδή, επανήλθε στα προ κορωνοϊού επίπεδα. Το ίδιο συνέβη και με τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών βελτιώνεται συνεχώς και αυτό αντανακλάται στην αύξηση των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων.
Τέλος, μέσα στη δίνη της πανδημίας, η Ελλάδα έχει επιτύχει να ενισχύσει την εξαγωγική της δραστηριότητα σε αρκετά από τα βασικά εξαγώγιμα προϊόντα της, αντισταθμίζοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες σημαντικών εξαγωγικών της κλάδων, όπως τα πετρελαιοειδή. Οι εξαγωγές, δηλαδή, εμφάνισαν ισχυρές αντοχές. Συμπερασματικά, ένα τέταρτο κύμα κορωνοϊού, ενδεχομένως να ανακόψει ένα μικρό μέρος της δυναμικής της οικονομίας. Ωστόσο, η δυναμική αυτή εμφανίζεται τόσο ισχυρή, που είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία.
Ο Παναγιώτης Λιαργκόβας είναι πρόεδρος του ΚΕΠΕ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Latest News
Η οικονομία με τα μάτια των ξένων
Η Ελλάδα, είπε, άλλαξε, αλλά δεν ανθεί
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα