Με απορυθμισμένη και εύθραυστη αγορά εργασίας, υψηλά ποσοστά ανεργίας τα οποία θα συνυπάρχουν με τον αυξανόμενο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας (αύξηση ΑΕΠ), αναμένεται να πορευτεί η χώρα για ένα χρονικό διάστημα αμέσως μετά την υποχώρηση της υγειονομικής κρίσης και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Η ιδιόμορφη αυτή περίοδος είναι ήδη εδώ. Δηλαδή καταγράφεται στα πρώτα οικονομικά στοιχεία, αμέσως μετά το «άνοιγμα» πολλών οικονομικών δραστηριοτήτων.

Έτσι, ενώ όλοι οι Οργανισμοί (Τράπεζα της Ελλάδος, ΚΕΠΕ κλπ) προβλέπουν σημαντική αύξηση του ΑΕΠ για το τρέχον έτος, την ίδια στιγμή η επίσημη ανεργία – όχι μόνο δεν αποκλιμακώνεται – αλλά αντιθέτως εμφανίζει αυξητικές τάσεις. Και μάλιστα παρά το γεγονός ότι δεν έχει αρθεί – πλήρως – το προστατευτικό μέτρο της αναστολής των συμβάσεων για ορισμένες οικονομικές δραστηριότητες.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Απρίλιο δείχνουν αύξηση της ανεργίας στο 17% (από 15,9% τον ίδιο μήνα του 2020), αύξηση των ανέργων κατά 31.202 άτομα (σύνολο 762.553 άτομα) και αύξηση του μη ενεργού πληθυσμού κατά 92.205 άτομα (συνολικά 3.391.650 άτομα).

Μάλιστα τα στοιχεία της εγγεγραμμένης ανεργίας, που καταγράφει ο ΟΑΕΔ είναι ακόμη χειρότερα, καθώς για δύο συνεχόμενους μήνες τον Απρίλιο και τον Μάιο οι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους του άνεργοι είναι πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα. 1.099.013 άτομα τον Απρίλιο και 1.013.163 άτομα τον Μάιο.

Ο παραμορφωτικός φακός

Η εικόνα αυτή δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Την περιέγραφε πριν λίγο καιρό το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ διατυπώνοντας φόβους για την εξέλιξη των στοιχείων της αγοράς όταν θα εξέλιπε ο «παραμορφωτικός φακός» των αναστολών συμβάσεων εργασίας.

Οι διαπιστώσεις του Ινστιτούτου μιλούσαν για υψηλό κίνδυνο αύξησης της ανεργίας μετά την άρση της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων και γι’ αυτό πρότεινε ότι θα πρέπει άμεσα να σχεδιαστούν παρεμβάσεις που να στοχεύουν στην προστασία της απασχόλησης.

Η αγορά εργασίας σημειώνει το ΙΝΕ έχει περιορισμένη δυνατότητα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, σε σχέση με τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας, ενώ η απασχόληση παρουσιάζει μεγάλη απόκλιση σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ακόμη και οι ανεξάρτητοι παρατηρητές, πανεπιστημιακοί κκ. Σ. Ρομπόλης και Β. Μπέτσης σε πρόσφατη μελέτη τους για τις εξελίξεις στην αγορά διατύπωναν τρία σενάρια, όπου ακόμη και το ευμενέστερο προέβλεπε 200.000 απειλούμενες με διακοπή της λειτουργίας επιχειρήσεις, μετά τη λήξη των μέτρων προστασίας της απασχόλησης (κάτι που έχει διατυπώσει και η ΓΣΕΒΕΕ).

Η παραδοχή των μελετητών (στο ευμενές σενάριο) προβλέπει ότι ακόμη και αν εφαρμοσθούν χρηματοδοτικά προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων και αποτραπεί το κλείσιμο των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, τότε οι απολύσεις των εργαζομένων τους να κινηθούν στο επίπεδο του 15% – 20%.

Στην περίπτωση αυτή, η μελέτη καταγράφει αύξηση της ανεργίας στο 18,9% και των ανέργων στα 870.000 άτομα στο τέλος του 2021. Μάλιστα κατά την έναρξη της τουριστικής περιόδου στις αρχές του καλοκαιριού προέβλεπαν ανεργία 17,6% και 810.000 ανέργους.

Χθες η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ανεργία για τον Απρίλιο 17% και ανέργους 762.553 άτομα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Εργασιακά – Ασφαλιστικά