H Eυρωπαϊκή Ενωση επέστρεψε στις αγορές ομολόγων με την τρίτη έκδοση χρέους στο πλαίσιο του προγράμματος NextGenerationEU λίγο πριν η παραδοσιακή θερινή ραστώνη κυριαρχήσει στις κεφαλαιαγορές.

Η Ε.Ε. επιδιώκει να αντλήσει 10 δις ευρώ μέσω 20ετούς ομολόγου. Η ζήτηση για το ομόλογο ξεπέρασε τα 81 δις ευρώ, ποσό αρκετά μικρότερο από το ρεκόρ των 145 δις ευρώ που κατέγραψε η έκδοση κοινωνικού ομολόγου πέρυσι. Η Ε.Ε. επίσης θα αντλήσει 5,25 δις ευρώ μέσω της έκδοσης 10ετών χρεογράφων, με τη ζήτηση να ξεπερνά 47 δις ευρώ. Το 10ετές χρεόγραφο τιμολογήθηκε στις 6 μονάδες βάσης κάτω από τα mid swaps, ενώ το 20ετές θα τιμολογηθεί 7 μονάδες πάνω. Και οι δύο τιμές βρίσκονται περίπου μία ή δύο μονάδες βάσης μέσα στην υπάρχουσα καμπύλη της Ε.Ε. Αναλυτές της αγοράς ανέφεραν ότι παρότι η διάθεση των επενδυτών για τα ομόλογα της Ε.Ε. παραμένει ισχυρή, η ζήτηση τελικά ίσως δεν φτάσει στα επίπεδα των δύο προηγούμενων εκδόσεων δεδομένης της μειωμένης ρευστότητας στην αγορά εν όψει της θερινής περιόδου.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έκανε την παρθενική της έκδοση με 10ετές ομόλογο τον προηγούμενο μήνα προσελκύοντας 142 δις ευρώ σε προσφορές. Ακολούθησε η έκδοση χρεογράφων πενταετούς και 30ετούς διάρκειας που συνολικά προσέλκυσαν προσφορές άνω των 171 δις ευρώ. Η Ε.Ε εκδίδει ομόλογα για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα επιχορηγήσεων και δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 800 εκατ ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές