Η αγορά ομολόγων αποτελεί ένα ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές. Η πανδημία και η αβεβαιότητα για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας οδηγούν τους επενδυτές στους ομολογιακούς τίτλους παγκοσμίως.

Στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων έχει δημιουργηθεί ευνοϊκό κλίμα που θα εκμεταλλευθεί η ευρωζώνη. Σύμφωνα με την Commerzbank στόχος είναι  να συγκεντρώσει 39 δισ. ευρώ αυτή την εβδομάδα, τα 20 δισ. προερχόμενα από νέες εκδόσεις. Η Ε.Ε. έχει προσλάβει τράπεζες για να πουλήσει 20ετές ομόλογα με στόχο να συγκεντρώσει 10 δισ. ευρώ για την χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Επιπροσθέτως, θα πουλήσει 10ετή ομολόγα ύψους 5 δισ. ευρώ, για να καλύψει άλλα προγράμματα, σύμφωνα με δύο κορυφαίους μάνατζερ. Η συμφωνία, όπως αναφέρουν στο σημείωμα τους, αναμένεται στο άμεσο μέλλον, μια φράση που οι διαχειριστές χρέους συνήθως χρησιμοποιούν αντί για την επόμενη μέρα.

Οι αναλυτές προεξοφλούν μετά και τις δηλώσεις Λαγκάρντ, ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ΡΕΡΡ. Ήδη στο τέλος Ιουνίου, οι συνολικές αγορές ομολόγων μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος έφθασαν τα 1,186 τρισ. ευρώ. Επίσης, η ΕΚΤ, μετά την αλλαγή του στόχου για τον πληθωρισμό, αναμένεται στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου να επαναπροσδιορίσει την κατεύθυνση (guidance) για τα επόμενα βήματα της πολιτικής που θ΄ακολουθήσει.

Στην Ευρώπη, η αγορά ομολόγων σήμερα Δευτέρα, κινήθηκε πιο ήρεμα σε σχέση με το ράλι των δύο προηγούμενων εβδομάδων. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου, ο τίτλος είναι το σημείο αναφοράς για την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, υποχώρησε κατά μια μονάδα βάσης και διαμορφώθηκε στο -0,30%, επίδοση που δεν απέχει από το χαμηλότερο επίπεδο τριμήνου -0,34% που είχε επιτευχθεί την προηγούμενη εβδομάδα. Στην Ιταλία , το 10ετές ομόλογο συρρίκνωσε την απόδοση του κατά δύο μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 0,75% , μειώνοντας το περιθώριο με τον γερμανικό αντίστοιχο τίτλο στο 1,04 %.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 137 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 81 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,73%, με αποτέλεσμα το περιθώριομε το γερμανικό ομόλογο να διαμορφωθεί στο 1,03%.

Χαρακτηριστικό επίσης του ενδιαφέροντος για ομολογιακούς τίτλους είναι τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν για τα κινεζικά ομόλογα , οι επενδυτές εξωτερικού αύξησαν τις τοποθετήσεις τους και τον Ιούνιο. Οι τοποθετήσεις τους το πρωτο εξάμηνο ξεπέρασαν τα 450 δισεκατομμύρια γουάν, με ετήσια αύξηση 40,67%.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού η αγορά ομολόγων παρέμεινε σταθερή, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να στρέφεται στην ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού αλλά και την ομιλία του πρόεδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ στο Κογκρέσο. Η απόδοση του 1οετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά μια μονάδα βάσης , στο 1,373% στις 12:15 p.m ET. Κατά μια μονάδα βάσης ενισχύθηκε και η απόδοση του 30ετούς ομολόγου και διαμορφώθηκε στο 1,996 % .

Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς νωρίς το απόγευμα η ισοτιμία ευρώ/δολ. κυμαινόταν στο 1,1860 δολ. από 1,1873 δολ. όπου βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στο 1,1852 δολ..

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές