Οι αμερικανικές εταιρείες που εξακολουθούν να διατηρούν επενδύσεις και εφοδιαστική αλυσίδα στην επαρχία της Σινγιάνγκ της Κίνας ίσως «διατρέχουν υψηλό κίνδυνο παραβίασης της νομοθεσίας των ΗΠΑ».

Η Ουάσιγκτον κάνει λόγο για γενοκτονία και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην εν λόγω επαρχία της Κίνας, με τις κινεζικές αρχές ωστόσο να απαντούν πως δεν αληθεύουν οι ισχυρισμοί ότι ο πληθυσμός των Ουιγούρων έχει υποστεί παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του.

Το Xinjiang Supply Chain Business Advisory εκδόθηκε από κοινού από τα υπουργεία Εξωτερικών, Οικονομικών, Εμπορίου, Εσωτερικής Ασφάλειας, Εργασίας και το Γραφείο της Εκπροσώπου Εμπορίου των ΗΠΑ.

«Οι επιχειρήσεις και τα άτομα που δεν εξέρχονται από εφοδιαστικές αλυσίδες και επενδύσεις που συνδέονται με την Σινγιάνγκ θα μπορούσαν να διατρέχουν υψηλό κίνδυνο παραβίασης του αμερικανικού νόμου», σημειώνει η γνωμοδότηση των υπουργείων των ΗΠΑ, η οποία κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του περασμένου έτους.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν ανέφερε ότι η κινεζική «κυβέρνηση διαπράττει γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Σινγιάνγκ».

Η ανακοίνωση αποτελεί συνέχεια ανάλογων πρωτοβουλιών δυτικών κυβερνήσεων που σκληραίνουν τη στάση τους έναντι εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη βορειοδυτική αυτή επαρχία της Κίνας.

Την Παρασκευή, η κυβέρνηση Μπάιντεν πρόσθεσε 14 κινεζικές εταιρείες και άλλες οντότητες στην οικονομική μαύρη λίστα για φερόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σινγιάνγκ.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι γαλλικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» σε βάρος τεσσάρων εταιρειών μόδας.

H Uniqlo, η Inditex (ιδιοκτήτης της Zara) και η γαλλική εταιρεία υφασμάτων SMCP αρνούνται τις κατηγορίες, ενώ η Skechers αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η κίνηση προέκυψε μετά από καταγγελίες του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ουιγούρων και άλλων ομάδων πίεσης ότι οι εταιρείες λιανικής πώλησης επωφελούνται από τη χρήση καταναγκαστικής εργασίας στην εν λόγω περιοχή της Κίνας.

Η περιοχή Σινγιάνγκ παράγει το 85% του βαμβακιού της Κίνας και αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο των παγκόσμιων προμηθειών.

Ουιγούροι κρατούνται σε στρατόπεδα όπου υπάρχουν αναφορές ότι υποβάλλονται σε βασανιστήρια, καταναγκαστική εργασία και σεξουαλική κακοποίηση. Η Κίνα αρνείται αυτούς τους ισχυρισμούς απαντώντας ότι τα στρατόπεδα είναι εγκαταστάσεις «επανεκπαίδευσης» που αποκοπούν στον περιορισμό της φτώχειας στην κοινότητα των Ουιγούρων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή