Οι Ηνωμένες Πολιτείες επίσημα βγήκαν από την ύφεση τον Απρίλιο του 2020, ολοκληρώνοντας μια περίοδο οικονομικής συρρίκνωσης που προκάλεσε η πανδημία και η οποία είχε διάρκεια δύο μηνών, η μικρότερη στην αμερικανική ιστορία.

Η ανακοίνωση τη Δευτέρα από την Εθνική Υπηρεσία Οικονομικής Ερευνας, σηματοδοτεί τον Απρίλιο ως την επίσημη έναρξη της οικονομικής ανάκαμψης από το αρχικό σοκ της πανδημίας του κορονοϊού που οδήγησε στο γενικευμένο κλείσιμο επιχειρήσεων και σχολείων και πυροδότησε την απότομη πτώση της ζήτησης για υπηρεσίες και σε απώλειες-ρεκόρ θέσεων εργασίας.

Η ύφεση διέκοψε την μεγαλύτερη σε διάρκεια περίοδο οικονομικής επέκτασης στην ιστορία των ΗΠΑ, που άρχισε τον Ιούνιο του 2009 και κράτησε 128 μήνες, σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας καταγραφής επιχειρηματικών κύκλων. Η υπηρεσία αυτή χρησιμοποιεί διαφορετικούς δείκτες για να καταγράψει τα σημεία οροφής και πυθμένα που περιλαμβάνονται σε οικονομικές συρρικνώσεις, περιγράφοντας την ύφεση ως μια σημαντική υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας που καλύπτει όλη την οικονομία και τυπικά διαρκεί περισσότερο από μερικούς μήνες. Η υπηρεσία, επίσης, τυπικά περιμένει μέχρις ότου ξεκινήσει ένας νέας επιχειρηματικός κύκλος πριν ανακηρύξει την έναρξή του. Παρότι διέκοψε αυτή την πρακτική το προηγούμενο καλοκαίρι λέγοντας πότε άρχισε η πιο πρόσφατη ύφεση, χρειάστηκε περισσότερο από ένα χρόνο για να αποκαλύψει τη διάρκειά της.

Ο Ρόμπερτ Τζ. Γκόρντον, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Northwestern και μέλος της υπηρεσίας, δήλωσε ότι η ύφεση ήταν μικρή επειδή τα lockdowns είχαν επίσης μικρή διάρκεια. «Η αρχική φάση σοκ ήταν τόσο μικρή εν μέρει επειδή οι άνθρωποι μερικώς επέστρεψαν στα καταστήματα από ανάγκη και επειδή οι επιχειρήσεις προσαρμόστηκαν γρήγορα με προσωρινές λύσεις όπως παραγγελίες φαγητού, μάσκες και κοινωνικές αποστάσεις,» δήλωσε ο Γκόρντον, για να προσθέσει ότι τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης που ενέκρινε το Κογκρέσο διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ύφεσης σε τόσο μικρή διάρκεια.

Η Ντάϊαν Σουόνκ, επικφελής οικονομολόγος στην Grant Thornton, επισήμανε ότι τη μικρή διάρκεια της κρίσης και την ταχεία μεταστροφή στις ΗΠΑ καθώς οι γρήγορες δημοσιονομικές και νομισματικές αντιδράσεις της κυβέρνησης δημιούργησαν ένα ασύνηθες οικονομικό περιβάλλον. «Η πολυλογία της ύφεσης και της ανάκαμψης δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε κάτι τόσο γρήγορο και δραματικό,» δήλωσε η Σουόνκ για να προσθέσει ότι πολύς κόσμος κατέληξε βελτιώνοντας την οικονομική του κατάσταση, κάτι ξεχωριστό ως αντίδραση τόσο γρήγορα.

Η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 5% σε ετήσια βάση στο πρώτο τρίμηνο το υ2020 και κατά 31,4% στο δεύτερο τρίμηνο, προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου. Τότε, η παραγωγή και οι θέσεις εργασίας ανέκαμψαν θεαματικά στο δεύτερο μισό του έτους, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 33,4% στο τρίτο τρίμηνο και κατά 4% στο τέταρτο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 3,5% το 2020, η μεγαλύτερη μείωση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όμως στο τέταρτο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 2,5%.

Ωθούμενη από τον εμβολιασμό, την επανεκκίνηση της οικονομίας και τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,4% στο πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ οικονομολόγοι προβλέπουν ταχύτερο ρυθμό -9,1%- στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. Οικονομολόγοι επίσης πιστεύουν ότι η ανάπτυξη κορυφώθηκε την άνοιξη, αλλά προβλέπουν ισχυρή επέκταση που θα συνεχιστεί το επόμενο έτος.

Ενώ οι προηγούμενες υφέσεις επηρέασαν την οικονομία με έναν πιο ομοιόμορφο τρόπο, η πρόσφατη ύφεση και ανάκαμψη μπορεί να χαρακτηριστεί από τα άνισα αποτελέσματά της, σύμφωνα με την Νταϊάν Σουόνκ. Ενώ ορισμένες βιομηχανίες ανέκαμψαν γρήγορα στα προ-πανδημίας επίπεδα δραστηριότητας και απασχόλησης, άλλες εξακολουθούν να προσαρμόζονται στις οικονομκές αλλαγές που έπληξαν την ζήτηση για υπηρεσίες, ειδικά στα ταξίδια, τη διασκέδαση, την εστίαση. Τα νοικοκυριά αύξησαν τις δαπάνες τους γι’ αυτές τις υπηρεσίες τον Μάιο, βοηθώντας στο να προετοιμάσουν την οικονομική ανάκαμψη για ένα ισχυρό καλοκαίρι.

«Είναι μια τόσο μοναδική ύφεση, είναι δύσκολο να την εντάξεις στα παραδοσιακά πλαίσια όσων γνωρίζουμε: ανάκαμψη, δυσκολία στην οικονομική δραστηριότητα και μετά η ανάκαμψη,» δήλωσε η Σουόνκ.

Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο

Πρόσφατα Άρθρα