Η στροφή αρκετών στη συνταξιοδότηση σε περιόδους οικονομικής αστάθειας δεν είναι ένα φαινόμενο καινούργιο.

Όμως, στις ΗΠΑ, απέκτησε στον καιρό της πανδημίας μία νέα δυναμική.

Για την ακρίβεια, οι ρυθμοί συνταξιοδοτήσεων θεωρούνται πλέον οι ταχύτεροι από την περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης του 2008-2009.

Περίπου 2,5 εκατομμύρια Αμερικανοί Baby Boomers υπολογίζεται ότι έκαναν αυτή την επιλογή στους 15 μήνες της υγειονομικής κρίσης -αριθμός διπλάσιος συγκριτικά με το 2019.

Εξ αυτών, περίπου 1,7 εκατομμύρια, ηλικίας 55 ετών και άνω βγήκαν πρόωρα στη σύνταξη.

Πηγή: SCEPA

Γεγονός, που τώρα δημιουργεί επιπλέον επιπλοκές στην αμερικανική αγορά εργασίας, εν μέσω σημαντικών -έστω και προσωρινών- ελλείψεων σε εργατικό δυναμικό.

Δεν ήταν, πάντως, για όλους η ιδεατή επιλογή…

Ανισότητες

Για τους λίγους τυχερούς, η πρόωρη συνταξιοδότηση ήρθε και «κούμπωσε» τέλεια με τις παχυλές αποταμιεύσεις τους, την άνοδο της τιμής μετοχών στο χαρτοφυλάκιό τους, την εκτίναξη της αξίας του ή των ακινήτων τους: την αύξηση της περιουσίας τους εν γένει.

Για τους περισσότερους, ωστόσο, τους χαμηλά αμειβόμενους, τα στοιχεία δείχνουν ότι η επιλογή έγινε ως επί το πλείστον από ανάγκη.

Ειδικά για αυτήν την ομάδα, όπου οι εισφορές ήταν ούτως ή άλλως μειωμένες, η πρόωρη συνταξιοδότηση σημαίνει «ψαλίδι» έως και 30%.

Τελευταία μελέτη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ καταγράφει ως κύριους λόγους σε αυτήν την κατηγορία προβλήματα υγείας (29%), φροντίδα μελών της οικογένειας (15), ενώ πάνω από 1 τους 10 αναφέρει ότι η πανδημία τους εκτόπισε από την αγορά εργασίας και δεν μπόρεσαν να ξαναβρουν μία αντίστοιχη θέση απασχόλησης, με το ξανάνοιγμα της οικονομίας.

Πηγή: FED 

«Μπορεί να αποκαλούνται συνταξιούχοι, στην πραγματικότητα όμως είναι άνεργοι και σε επισφαλή θέση», παρατηρεί η οικονομολόγος Τερέζα Γκιλαρντούτσι.

Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου SCEPA, η πλέον πληττόμενη ομάδα είναι Αφροαμερικανοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και με χαμηλό επίπεδο κατάρτισης, ηλικίας μεταξύ 55 και 64 ετών.

Σημαντική αύξηση σε ετήσια βάση καταγράφουν και οι Ισπανόφωνοι, της τάξης του 4%.

Πηγή: SCEPA

Αντιστροφή τάσης

Συνολικά, πρόκειται για μία σαφή μεταστροφή συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη, όταν αρκετοί Αμερικανοί εργαζόμενοι επέλεγαν να συνεχίζουν να δουλεύουν, ακόμη και όταν είχαν εξασφαλίσει την πλήρη σύνταξή τους -κατά μέσο όρο στα 66 έτη.

Το έκαναν είτε εξ ανάγκης, επειδή δεν τους έφτανε η σύνταξη. Είτε από προσωπική επιλογή.

Τώρα, με την καταγραφόμενη αντιστροφή της τάσης, ειδικοί εκφράζουν φόβους για νέες επιπλοκές. Πολλώ μάλλον εάν αυτή ενισχυθεί.

Ως βασικούς λόγους αναφέρουν το ότι οι συνταξιούχοι τείνουν να ξοδεύουν λιγότερα, ενώ θα σταματήσουν τις εισφορές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, με τις οποίες ενίσχυαν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του.

Κι αυτό, παρατηρούν οι New York Times, σε μία περίοδο όπου το ποσοστό συµµετοχής του εργατικού δυναµικού ηλικίας 16 ετών και άνω, βρίσκεται στο 61,6%, βαίνοντας μειούμενο όχι μόνο λόγω πανδημίας, αλλά σταθερά εδώ και χρόνια (από 63% που ήταν το 2020 και 66% το 2009).

Πρόκειται, εξηγεί η αμερικανική εφημερίδα, για απόρροια της γήρανσης του πληθυσμού και της τάσης των λιγότερο μορφωμένων εργαζομένων να εγκαταλείπουν την αγορά εργασίας, εξαιτίας στασιμότητας των μισθών και λιγότερων ευκαιριών σε τομείς με υψηλότερες αμοιβές, όπως η μεταποίηση.

«Έχουμε ήδη μια πρόκληση να διατηρήσουμε την αύξηση του εργατικού δυναμικού σε αξιοπρεπή επίπεδα», παρατηρεί ο Καρλ Τάνενμπαουμ, επικεφαλής οικονομολόγος του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος Northern Trust, με έδρα το Σικάγο.

«Η μετανάστευση έχει μειωθεί, ο ρυθμός γεννήσεων έχει πέσει και είναι πολύ πιο δύσκολο για την οικονομία να διατηρήσει το παραγωγικό της δυναμικό, εάν όλοι αυτοί οι άνθρωποι παραμείνουν συνταξιούχοι».

Σε μία τέτοια περίπτωση, εκτιμά, η αγορά εργασίας θα «σφίξει» κι άλλο και θα αυξηθεί ο κίνδυνος αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για να συμπιεστεί ο πληθωρισμός.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή