Την εβδομάδα έως την 22α Αυγούστου ο δείκτης παρουσίασε κάμψη καθώς έφτασε στις 100,2 μονάδες από τις 107,2 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας. Κατά την εβδομάδα αυτή σημαντική βελτίωση παρουσίασε η ζήτηση / κατανάλωση και ελαφρώς ο χρηματοοικονομικός κλάδος. Ταυτόχρονα όμως σημαντική μείωση σημείωσε η αγορά εργασίας στην οποία κυρίως οφείλεται αυτή η μείωση του συνολικού δείκτη ανάκαμψης.
Μια πιθανή εξήγηση εδώ είναι ότι το ορόσημο της 15ης Αυγούστου ακολουθείται από υποτονικότητα οικονομικής δραστηριότητας. Τα οικονομικά στοιχεία του δείκτη παραμένουν ισχυρά.
Στην Ευρωζώνη (της οποία τα στοιχεία από την Oxford Economics και παρουσιάζουν μια μικρή καθυστέρηση), ο δείκτης μειώθηκε κατά την εβδομάδα έως τις 8 Αυγούστου. Ο δείκτης έφτασε στις 85,7 μονάδες, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στις 86,2 μονάδες. Η πτώση προήλθε κυρίως από την πτώση του δείκτη της αγοράς εργασίας, η οποία αποτελεί μια διόρθωση από τη μεγάλη άνοδο που είχε την προηγούμενη εβδομάδα. Η παραγωγή, η κινητικότητα και ο χρηματοοικονομικός τομέας μειώθηκαν επίσης. Ωστόσο, περαιτέρω βελτιώσεις στην κατανάλωση και την υγεία (αν και μικρές) είναι θετικά σήματα ότι η κατάσταση της υγείας παραμένει υπό έλεγχο και δεν έχει αλλάξει σημαντικά τη συμπεριφορά των καταναλωτών. Οι διακυμάνσεις που σημειώνει ο δείκτης ανάκαμψης τις τελευταίες εβδομάδες υποδηλώνουν ότι η δυναμική από τη χαλάρωση των περιορισμών έχει αρχίσει να αυξάνεται στην Ευρωζώνη.
Προβλέψεις ΑΕΠ 2021-2024
Δεν υπάρχει αλλαγή στις προβλέψεις από την προηγούμενη εβδομάδα.
Πανδημία και Οικονομία
Η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια σταθεροποίησης και το ΑΕΠ θα συνεχίσει να αυξάνεται κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021 παρά τους κινδύνους που ενέχει η παραλλαγή Δέλτα. Η επιστροφή των οικονομιών σε επίπεδα δραστηριότητας προ-πανδημίας απαιτεί περαιτέρω πρόοδο στον περιορισμό της πανδημίας ώστε να καταστεί δυνατή η πλήρης επανέναρξη της δραστηριότητας των υπηρεσιών και η στήριξη της μεταποίησης / βιομηχανίας. Αυτό μάλλον δεν θα συμβεί μέχρι το τέλος του έτους.
* O καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης, επιστημονικός υπεύθυνος στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με συνεργάτες τους Δρ Π.Χ. Κωστή και Δρ Κ.Η. Καυκά και ομάδα ερευνητών παράγουν τους δείκτες από τη Βάση Δεδομένων για Οικονομικές προβλέψεις.
Μεθοδολογία Δεικτών Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης του E-learning ΕΚΠΑ
Latest News
Σπύρος Μπλαβούκος: Ο «πρόεδρος της Ευρώπης» και η εξωτερική πολιτική
Ο Σπύρος Μπλαβούκος, καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
Η δύσκολη πρόκληση της ΕΚΤ στην πολιτική μείωσης των επιτοκίων
Η ΕΚΤ καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στη στήριξη της οικονομίας και στη διατήρηση σταθερού πληθωρισμού
Γιώργος Αλογοσκούφης: Πριν και Μετά τη Μεταπολίτευση Θεσμοί, Πολιτική και Οικονομία στην Ελλάδα
O Γ. Αλογοσκούφης εξετάζει, αναλύει και ερμηνεύει την εξέλιξη του κράτους και της οικονομίας της μεταπολεμικής Ελλάδας, πριν και μετά τη μεταπολίτευση του 1974
Πού βλέπουν 28 οίκοι το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό το 2025 και 2026
Σύμφωνα με τη Focus Economics o ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ προβλέπεται το 2025 να κυμανθεί κοντά στην πρόβλεψη του 2024